Slik bruker du ost i matlagingen

Slik bruker du ost i matlagingen

De fleste tenker kanskje et klassisk ostefat når de hører om ost som brie, camembert og blåmuggost, men de egner seg også godt i mat. Se våre middagstips om hvordan du enkelt kan løfte maten til nye høyder med spennende ost!

Ostedisken hos MENY er et fantastisk sted som bugner av smaker, lukter og former. Her finner du håndskåret ost fra alle ostefamilier, kraftige og milde. Felles for de fleste er at de gjør seg like godt som spennende krydder i maten som på ostefatet.

Ovnsbakt kyllingfilet med ost 

Kylling er en enkel råvare å smakssette, noe som gjør at du kan bruke alt fra den mildeste brie til en kraftig blåmuggost. En fin variant som de fleste liker er brie, men prøv også gjerne smaksrike oster som Chaumes eller Norzola.

Slik gjør du:

  • Skjær en lomme på langs i kyllingfileten og fyll det med den osten som du liker best – for eksempel brie eller blåmuggost.
  • Pakk inn kyllingen i bacon og stek den gyllenbrun i en panne.
  • Etterstek kyllingfileten i ovnen i ca. 20 minutter på 180 grader.

Prøv disse ostene til kyllingfileten:

Blir kyllingen ofte tørr? Bruk steketermometer for en ekstra saftig kylling. Husk å la fileten hvile etter du tar den ut av ovnen!

Tomatsuppe med hvit castello

Tomatsuppe er favoritt blant det norske folk, og kombinerer du den med osten delikate, kremete osten hvit castello, får den raskt et preg av luksus.

Grunnoppskriften på smakfull tomatsuppe:

Slik gjør du:

  1. Lag suppen som vanlig, enten du velger en posesuppe eller lager den selv. Vi anbefaler suppen over.
  2. Når suppen er ferdig, tilsetter du hvit castello og varmer suppen på svak varme til osten har smeltet. Smaken blir helt fantastisk!

Har du alt du trenger?

Topp burgeren med blåmuggost

Gjør helgens hamburger litt mer spennende ved å legge skiver av blåmuggost på toppen. Her kan du bruke din egen favoritt, eller prøve noen nye varianter.

Vi anbefaler Kraftkar, Fjellblå og Selbu Blå. Synes du blåmuggost er litt skremmende på burgeren, kan du prøve den milde hybriden Cambozola.

Blåmuggost er helt fantastisk på både burger og pizza. Prøv deg fram og finn din favoritt! Blåmuggost er helt fantastisk på både burger og pizza. Prøv deg fram og finn din favoritt!

Slik gjør du:

  • Bytt enkelt ut cheddar eller hvitost med blåmuggost og la den smelte på den nystekte burgeren i noen minutter før servering. Ha gjerne bacon på burgeren i tillegg!

I tillegg er noe lett sødmefylt, som karamellisert løk eller syltet rødløk er også godt på burgeren.

Prøv dette på burgeren:

Biff med spennende ost

Hvorfor ikke la ost bli en del av biffmiddagen? Her kan du bruke nesten hva som helst av ost! Enten det er en smakfull raclette eller en kraftig blåmuggost vil de alle gi biffmiddagen et unikt løft.

  1. Tilbered biffen som vanlig.
  2. Tilsett så en skive tomat og en tykk skive brie eller annen ost og la det steke med lokk på i ca. 2 minutter.
  3. Deretter strør du pinjekjerner over osten og serverer med en grønn salat og cherrytomater.
Emblem
Hvorfor ikke prøve en kremet blåmuggostdip? Tilsett 2 ss blåmuggost i 4 ss creme fraiche og bland inn. Nam!


Ost med fisk og sjømat

Ost og fisk kan kanskje høres ut som en fremmed kombinasjon, men den er utrolig godt! Dersom du spiser mye laks, kan det være godt å piffe opp smaken litt.

Har du for eksempel prøvd stekt laks med camembert og fikenmarmelade? Det er både kjempegodt og kjempeenkelt. Strø gjerne litt valnøtter over for prikken over i’en.

Spesielt skalldyr er ekstra gode når de gratineres med en god ost! Spesielt skalldyr er ekstra gode når de gratineres med en god ost!

Skalldyr er spesielt godt med en god ost når man skal gratinere. Prøv disse oppskriftene:

Prøv disse neste gang:


Gratinert kylling med ost 

Kylling parmentier er en fransk, enkel kyllingrett som barna garantert liker og en flott måte å bruke rester på.

Parmentier er en fellesbetegnelse for retter som består av potetstappe og oppdelt kjøtt som gratiners med ost i ovnen. Tilsett gjerne grønnsaker i retten slik at den blir litt sunnere og mer fargerik.

Har du rester fra et ostefat? Bruk resteosten på pizzaen!