Alt du trenger å vite om brunost

Alt du trenger å vite om brunost

Den erkenorske brunosten er både elsket og hatet for sin særegne smak og farge. Hvor kommer den fra, hvordan blir den laget og ikke minst: Hvorfor er brunost brun? Her får du svarene på alt du måtte lure på om brunost!

Brunosten skiller seg godt ut der den ligger blant all gulost, og er en tradisjonsrik folkefavoritt. Mange har vokst opp med brunost på brødskiva og i matpakken. Så hvordan ble egentlig denne spesielle osten til? 

Få din favorittbrunost levert rett hjem

Slik ble brunosten til

Brunost er omtalt helt tilbake til 1400-tallet, så den er langt i fra noen ny oppfinnelse med flere hundre år på baken i historien.

Brunost passer godt med frisk frukt og bær. Topp skiven med brunost, banan og bringebær for en ekstra god start på dagen. Brunost passer godt med frisk frukt og bær. Topp skiven med brunost, banan og bringebær for en ekstra god start på dagen.

Likevel fikk den en liten overhaling på 1800-tallet, og har blitt til den versjonen vi kjenner best til i dag. En rundere, mildere og fetere ost som ble tilsatt tykk fløte. Denne ble utviklet videre til hva vi idag kjenner best som Gudbrandsdalsost.

Brunost er faktisk ingen ekte ost! Ostemassen skilles vekk fra mysen og istedenfor å bruke ostemassen, er det myse man bruker for å lage brunost.

Derfor er brunosten brun

Hvorfor er brunosten brun, og hvorfor finnes det brunost i forskjellige nyanser? Myse, som brunosten lages av, består i all hovedsak av vann, laktose (melkesukker) og myseprotein. Takket være melkesukkeret, får brunosten sin særegne farge. 

Når melkesukkeret blir utsatt for høy temperatur, vil det karamelliseres på samme måte som annet sukker og dermed bli brunt.

Dette skjer i slutten av kokeprosessen, og det er avgjørende for smak og hvor dyp fargen blir. En mørkere brunost vil være kraftigere på smak, men den kan lett få en for brent smak.

Heidal Ysteri lager fremdeles brunost i tradisjonsrike former. Heidal Ysteri lager fremdeles brunost i tradisjonsrike former.

Slik lages brunost

Brunost lages av avfallsstoffet fra osteproduksjon - myse. Når melkeblandingen tilsettes løpe, koagulerer melken og myse er det som er igjen. Myse består av laktose, myseprotein (melkeprotein) og vann.

  1. Mysen kokes inn for å bli kvitt det overflødige vannet. Før i tiden var det vanlig å koke inn mysen uten å tilsette melk eller fløte, og resultatet ble mager og sukkerrik brunost.
  2. Melk og fløte tilsettes den kokende mysen. Før ble det brukt tykk seterfløte, nå brukes det en blanding av fløte og melk.
  3. Myseblandingen må konstant røres til den er kokt inn, og riktig farge og konsistens kommer i slutten av kokeprosessen.
  4. Når mysen var kokt inn til rett konsistens, ble den presset i former og avkjølt.
Heidal Ysteri - Gudbrandsdalen.

Heidal Ysteri - Gudbrandsdalen.

Brunost er for mange eit nasjonalkulturelt ikon. Den tradisjonsrike Heidalsosten lagast på gamlemåten, i former laga av ein lokal treskjærer.

Emblem
Det var vanlig å bruke utskjærte ostestempel og trekasser som ostemassen ble støpt i. Det var stor prestisje i å ha de flotteste brunostene.

Nå blir brunost produsert med moderne teknologi hvor man benytter vakuuminndamping og trykkoker for å oppnå det beste resultatet, men prinsippet er fremdeles det samme som det var for 600 år siden.

Brunfargen og den søte karamellsmaken gjør brunost helt unik Brunfargen og den søte karamellsmaken gjør brunost helt unik

Brunostens unike smak

Det har vært mange turister som har prøvd brunost med varierende hell. Denne særnorske brune osten har en spesiell, søt og karamellaktig smak - noe som ofte er en stor overraskelse for de som smaker den for første gang. 

Den søte smaken kommer fra det karamelliserte melkesukkeret i mysen. Noen lages med geitemelk som gir en kraftigere smak enn brunosten som er laget på kumelk og fløte. Mørk brunost er også kraftigere på smak enn lys. 

Vil du være sikker, kan du sikte deg inn på de lyseste brunostene. De har en rundt og mild smak siden de er blandet med både fløte og melk.

Stort utvalg brunost for enhver smak

Brunost har god holdbarhet

Brunosten inneholder mye melkesukker, og det gjør at den holder seg lenge i kjøleskapet. Vanlig holdbarhet er rundt fire måneder og holder ofte mye lenger. Den kan oppbevares i romtemperatur før den er åpnet, men bør bo i kjøleskapet etter det. 

Den egner seg ikke godt til frysing, og blir ofte kornete og seig i konsistensen om den blir fryst. 

Emblem
Visste du at nordmenn spiser ca 1,7 kg brunost hver i året?