Bufar - en fest av en ost Se video

Bufar - en fest av en ost

Grytidlig hver sommermorgen kjører melkebilen fra støl til støl i Valdres og henter melk fra kyr på ferie. Stølsmelken gir fantastisk Bufarost.

Det er for lengst offisielt. Kyr på ferie og ville fjellvekster gir verdens beste ost. Vakre Valdres er et dalføre med fjell omkring, og på «Bufardagen» dro kyrne ned fra sommerbeite i fjellet.

Bufarost får du kjøpt hos MENY:

Før budeiene pakket sammen, ystet de «Bufarost» av den aller siste stølsmelken. De hadde ikke tid til å skille fløte og skummetmelk og laget ost på helmelk, en ekstra fet og deilig ost med rund, god smak og en nydelig gulfarge.

- Osten tok de med seg, la i kjelleren til modning og serverte til jul og i selskap. Alt tyder på at bufarosten ble sett på som finere og gjevere enn det som ble laget tidligere på sommeren, forteller Turid Wangensten.

Sammen med mannen Jørn Wangensten tok hun opp igjen tradisjonen i 2011, da de startet Valdresmeieriet. 

Fjellvekster gir sjelden ost

Og for en fest av en ost! Valdres er Nord-Europas største aktive stølsområde, hvor glade kyr er på sommerferie.

Stølsmelken herfra er så spesiell at det har blitt skrevet doktorgrad om den. Kyrne beiter på hardføre blomster og vekster som trives 800 – 1000 meter over havet.

Det frodige beitet gir melken et høyere innhold av proteiner, antioksidanter og fargepigmenter. Dette finner du igjen i melkens lukt, smak og farge, som gir en unik ost i særklasse – og verdensklasse.

Emblem
Bufarosten fikk gullmedalje i Oste-VM i 2018 og sølv året etter.

Den første Matskatten

Bufarosten er en av de første lokale Matskattene som ble fast produkt i MENY-butikkene.

Eivind Haalien, kategorisjef lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen, klarte å snuse opp osten samme år som Turid og Jørn startet produksjonen. Nå har de store meierilokaler på Fosheim, men Bufarosten får du fremdeles bare hos MENY.

Satsingen til MENY på lokalmat har betydd utrolig mye for oss.

- Det hjalp litt at vi alt var ledende på rakfiskproduksjon og de visste at vi tør å satse når vi først setter i gang, sier Turid

På ysteriet yster de for hånd, på nedarvet kunnskap. På ysteriet yster de for hånd, på nedarvet kunnskap.

Et historisk matfat

Stabburet på Færden gård er fra en annen tid. Jørn Wangensten er 26. generasjon på gården, og før i tiden mettet det vakre lagerbygget flere generasjoner som bodde her.

Skinkene hang til tørk i taket og i kjelleren lå osten og koste seg, mens den utviklet lukt, smak og riktig konsistens.

Nå ligger osten rund og fast hos Valdresmeieriet minutter unna, og det er full produksjon i ysteriet. Luften er fuktig med en behagelig eim av søt melk. De yster for hånd, på nedarvet kunnskap.

Verdensberømte smaker

Bufarosten modnes på trehyller fra tre måneder til et par år. I modningen utvikles små hull, den delikate gule fargen og mer av den gode smaken. Håndverket krever tålmodige sjeler.

Før osten legges til modning, blir den håndmalt fire ganger på hver side med et beskyttende vokslag, som lar osten puste.

Mens osten ligger til modning snus den for hånd hver uke. Etter ett år er den snudd 52 ganger.

Valdres Ost

Valdres Ost

Osten som blir produsert på Valdresmeieriet av familien Wangensten er så god at den fortjente en doktorgrad.

Bufarosten er den verdensberømte gullvinneren, men fastosten Bukono med bukkehornkløver, Syndin med brennesle, Helin og Fosheim får alle internasjonal oppmerksomhet for kvaliteten.