Så ofte bør du bytte tannbørste

Så ofte bør du bytte tannbørste

Når byttet du tannbørste sist? Hvis du må tenke litt for å huske nøyaktig når det var, så er det trolig på tide å bytte nå.

Er du blant dem som kun bytter tannbørste når busten spriker til alle kanter? Det er du ikke alene om!

Undersøkelser viser at vi nordmenn bytter tannbørste i snitt 2,3 ganger i året – altså går det over fem måneder før vi bytter tannbørste. Dette er nesten to ganger mindre enn det som anbefales av tannleger og tannpleiere. 

Når skal man bytte tannbøste?

Om du pusser hardt, går det ofte kort tid før du ser tannbørsten bør byttes. Hvis du pusser mer forsiktig, kan det derimot være vanskeligere å vite når det er på tide med en ny.

En tannbørste skal byttes hver 3. måned

For å unngå mangelfullt renhold i munnen, med hull og dårlig ånde, er det lurt å bytte tannbørste. Her er noen enkle husketips for å bytte tannbørsten til riktig tid:

  • Bytt tannbørsten etter årstidene. Vår, sommer, høst og vinter – da følger du rådene om å bytte hver tredje måned.
  • Se på tannkremen (om du ikke deler den med andre). Tannkremen vil bli tom etter omtrent tre måneder. Dermed kan du putte tannkrem og tannbørste i handlekurven samtidig. 

En slitt tannbørste pusser ikke like godt

En slitt tannbørste som har mistet spensten vil ikke rengjøre tennene like godt som når den var ny. Selv om tannbørsten din kanskje ikke ser så slitt ut, kan den fortsatt ha mistet spensten og dermed ikke ha optimal rengjøringsevne lenger.

Hvor lang tid det tar før tannbørsten din blir slitt avhenger av pussestilen din. Mens noen pusser så hardt at busten på kosten er ødelagt etter noen uker, har andre en mer forsiktig pussestil som gjør at tannbørsten varer mye lenger.

Mye bakterieveskt på en gammel tannbørste

Etter tre måneder med bruk kan det også være en del bakterier på tannbørsten. Børsten kommer i kontakt med et stort antall bakterier allerede fra første tannpuss, og ikke nok med bakteriene i munnhulen – resten av badet har også en del.

Vi dusjer, vasker oss, steller oss og går på do. Alle disse aktivitetene kan føre til at bakterier fester seg på tannbørsten.

Bør man bytte tannbørste etter sykdom?

Influensasesongen kommer hvert år, og noen lar tannbørsten gå i søpla etter sykdomsperioden. Det er ikke det nødvendig. I hvert fall ikke om du akkurat har byttet tannbørste.

Det er nemlig snakk om dine egne bakterier, og etter hvert dannes antistoffer mot eventuelle sykdomsfremkallende stoffer.

Bytt bare busten, og ikke hele tannbørsten

Det kan virke litt unødvendig å kaste hele tannbørsten når det bare er busten som er ubrukelig. Hos MENY finner du Jordan Change, hvor du enkelt kan klipse på et nytt tannbørstehode når busten takker for seg. 

Emblem
Du sparer 82% plast hver gang du skifter bare hodet, og ikke hele tannbørsten?

Tannbørsten fra Jordan Change er laget av 100 prosent resirkulert plast (utenom børstehår) og emballasjen er 100 prosent resirkulert papp. Et litt mer miljøvennlig valg når du skal velge tannbørste.