Dette kan du bytte ut kjøttet med

Dette kan du bytte ut kjøttet med

Enten du bare ønsker å kutte ned på kjøttforbruket, spise mer grønt eller vil bli vegetarianer, har du mange muligheter for å erstatte kjøttet i middagen. Dette er våre beste tips for kjøttfri mat!

For mange har kjøtt en naturlig del i hvert måltid, og det kan føles som noe mangler når kjøttet blir fjernet. Slik trenger det ikke være!

Det finnes mange måter å erstatte kjøtt i måltidene på - her er våre favoritter:

Prøv disse i matlagingen:

Visste du at belgfrukter, frø, kjerner og nøtter inneholder alle de essensielle aminosyrene kroppen trenger?

Bønner, linser og kikerter

Både bønner, linser og kikerter er svært anvendelige og fullverdige erstatninger for kjøtt. Mange tror bønner og linser er kjedelig mat, men den store hemmeligheten er rett og slett krydder! 

Dette passer de best til

Linser, bønner og kikerter passer alle sammen godt i gryteretter, supper og folkefavoritter som taco og lasagne. De passer også godt i kalde og varme salater.

Ukrydrede og nakne smaker de lite - noe som gjør at de kler mange ulike smaker. De tar også til seg mye smak, så med en god base er du garantert et smakfullt og mettende måltid.

  • Linser er mer allsidige enn du tror! De passer godt i supper og gryteretter, men du kan også lage farse av linsene og forme dem til små boller - en smakfull erstatning for kjøttbollene. 

  • Bønner har en konsistens som passer perfekt i gryteretter og taco, men du kan bruke dem akkurat på samme måte som kjøttdeig. Det viktigste er å krydre dem godt om de ikke skal godgjøre seg i gryten.

  • Kikerter kan ristes i ovnen som en snack eller serveres med en deilig potetmos og ovnsbakte grønnsaker. Kikerter passer også utmerket i en rekke meksikanske og indiske retter. Prøv tikka masala med kikerter istedenfor kylling!
Spiser man bønner, linser og kikerter uten noen ting, blir det like kjedelig og smakløst som en kyllingfilet uten salt og pepper - krydder er en viktig del av matlagingen, både med og uten kjøtt!
Vegetartaco: 4 alternativer som erstatter kjøttdeig

Vegetartaco: 4 alternativer som erstatter kjøttdeig

Taco uten kjøttdeig er alt annet enn kjedelig. Her gir vi deg fire gode kjøttfrie alternativer til taco!

Spennende sopp

Om du velger sopp, har du et bredt utvalg av ulike smaker og tilberedingsmetoder. Du kan også bruke sopp på samme måte som du ville brukt kjøttdeig, og sopp passer ypperlig i kombinasjon med bønner og linser i gryter.

Du kan også bruke sopp i tacoen! Sopp tar til seg masse smak, så krydre den med tacokrydder og du har de kjente og kjære tacosmakene - helt uten kjøtt.

Prøv noen av disse oppskriftene med sopp:

6 sopper du bør prøve i matlaging

6 sopper du bør prøve i matlaging

Sopp smaker fantastisk, både som tilbehør og som hovedråvaren på tallerkenen. Selv om soppsesongen er på høsten, finner du fersk sopp hele året i grønnsaksavdelingen. Hva passer de ulike soppene til? Vi gir deg svarene.

Tofu

Du trodde kanskje tofu er en ny og trendy matvare? Langt derifra, tofu er den vanligste matvaren i det asiatiske kjøkken og har blitt brukt i godt over 2000 år!

Tofu er en bønneost laget av soyabønner. Den smaker lite på egenhånd, men tar til seg smak svært lett - noe som også gjør at den passer i de fleste retter. 

  • Den faste tofuen er best til steking, baking, woking og grilling.
  • Den myke tofuen egner seg best til pureer, smooties og desserter.

Finn din favoritt:

Hva er tofu og hvordan bruker man det?

Hva er tofu og hvordan bruker man det?

Tofu blir mer og mer populært, men mange lurer fortsatt på hva det er, hva det smaker og hvordan man bruker det.

Grønnsaker

Det finnes også flere grønnsaker som egner seg godt som kjøtterstatning - både med tanke på smak, konsistens og næringsstoffer.

Grønnsaker trenger heller ikke å begrenses til tilbehør, men er spennende å eksperimentere med som hovedingrediens i for eksempel en burger eller en lasagne.

  • Rødbet tilfører en jordaktig sødme til vegetarretter. Du kan kutte den opp i biter og bruke den i gryter, eller rive den og forme små boller eller burgere. 

  • Aubergine smaker best når den får godgjøre seg lenge sammen med andre smaker. Den trekker til seg smaker lett og egner seg dermed godt i gratenger, gryter og supper. 

  • Potet er den mest allsidige grønnsaken vi har - den passer til det meste! Den passer som mos, i gryter, supper, bakt og stekt. Her er det bare fantasien som setter grenser! Hva med å brukee skiver av potet som topping på pizzaen neste gang?

Bytt ut kjøttet med disse:

Redd for at det blir lite smak? Krydder, olje og syre er det som forvandler tamme ingredienser til smaksbomber!

Erstatt kjøttet med ost

Om du ønsker å spise kjøttfritt, kan ost være en meget god erstatning. Rik på protein og kalsium er dette et godt valg om du vil bytte ut kjøttet. 

  • Fetaost og mozzarella kan brukes både i varme og kalde retter. Prøv dem i gratenger - der er de uslåelige.
  • Ønsker du en fastere ost, er halloumi et godt valg. Denne osten kan varmebehandles uten å smelte, og er dermed en perfekt erstatning for kjøttstykker og burgere. 

Halloumi - osten som ikke smelter

Halloumi - osten som ikke smelter

Den greske osten kan spores helt tilbake til 1500-tallet, og er minst like populær idag. Osten er proteinrik, svært anvendelig i vegetarmat - men minst like god på grillen og som tilbehør. Her er alt du trenger å vite om halloumi!

Et stort utvalg kjøttliknende erstatninger

Om du er redd du kommer til å savne konsistens og smaken på kjøttet, finnes det også mange muligheter.

Nå bugner butikkhyllene av vegetar- og veganske kjøtterstatninger som ikke bare ser ut som kjøtt, de har tilnærmet lik konsistens og smak. Disse kan brukes på samme måte som kjøtt, så her er det bare å slå seg løs på kjøkkenet!

Det finnes et stort uvalg vegetardeig, burgere, boller, pølser og filet-varianter i kjøle- og frysediskene hos din lokale MENY-butikk.

Er det noe du savner? Spør om butikken kan ta det inn!