Norsk tradisjonsmat uten kjøtt

Norsk tradisjonsmat uten kjøtt

Vegetar høst er langt i fra kjedelig! Her er en rekke smakfulle tips for deg som ønsker å lage kjøttfri tradisjonsmat uten at det går på bekostning av kosen.

Enten du allerede er vegetarianer eller har lyst til å prøve kjøttfritt, kan man likefullt kose seg med deilig tradisjonskost på kjølige høstkvelder. Her har vi samlet mange deilige middagstips vi anbefaler deg å prøve.

Viltgryte

En typisk gryterett å servere når høsten har meldt sin ankomst, er klassisk viltgryte. Denne passer utmerket for både vegetarianere og for de som ønsker å kutte ned på kjøttforbruket.

Full av deilige smaker er det ikke tvil om at denne blir populær, og selv de som er glad i kjøtt kommer til å elske denne gryteretten.

Lag en smakfull gryte:

Her kan du fint supplere med egenplukket sopp om du har! Dersom årets soppsanking har vært skuffende så langt, kan du legge soppturen til nærmeste MENY-butikk.

Stroganoff med sopp

Stroganoff er også en klassiker de fleste har smakt. I denne vegetarvarianten har kjøttet blitt erstattet med sopp, noe som passer perfekt midt i soppsesongen.

Nøttestek i butterdeig

Nøttestek har en lang tradisjon hos veganere og vegetarianere, og er en smakfull variant av de klassiske stekene vi forbinder med søndagsmiddagene. Denne kan serveres både til hverdag og fest!

Her har vi en variant innbakt i butterdeig med VegMe kjøtterstatter som - i tillegg til flere nøttetyper - gir en særdeles saftig stek selv en kjøttspiser vil elske!

Flere spennende vegetarsteker:

Slik lager du kjøttfri nøttestek

Slik lager du kjøttfri nøttestek

Nøttestek har blitt svært populært for vegetarianere og veganere. Nøttesteken kommer i mange varianter, og her finner du to forskjellige oppskrifter, en innbakt nøttestek med kjøtterstatning og en mer klassisk variant.

Kjøttfri lapskaus

Lapskaus er en klassiker som alltid slår an, uansett om det er som middag med familien eller som festmat til mange gjester. Lag en grønnsakslapskaus eller klassisk lapskaus med vegetarboller!
Dersom du bruker melne poteter vil lapskausen normalt jevne seg selv. Gjør den ikke det kan du jevne med maizena.

Vegetar bourguignon

Den kraftige, vinkokte gryteretten bourguignon stammer fra Frankrike. Denne kjøttfrie varianten er proppfull av gode smaker og vil garantert bli en ny favoritt!

Denne gryten er dessuten minst like god dagen derpå, så om man ikke skulle få spist opp alt blir det en kjempegod restemiddag.

Rustikk terte med sesongens norske råvarer

Terte er noe som er enkelt å lage, og den gjør seg selv i ovnen mens du kan gjøre andre ting.
 
Denne terten full av høstens beste råvarer er nydelig på egenhånd, men kan også serveres som tilbehør.

Grønnsaker i sesong nå:

Vegetardeig har samme bruksområder som kjøttdeig, så det er svært enkelt å bytte ut kjøttet om du ønsker å prøve kjøttfritt!

Kjøttfri stroganoff

Ønsker du en stroganoff som minner mer om originalen, er dette et godt alternativ. Her bruker vi vegetardeig og serverer med kokt ris, salat og en skje creme fraiche - et kjempegodt alternativ til den klassiske varianten med kjøtt. 

Blomkålgryte

Denne grønnsaksgryta er svært anvendelig. Den er fantastisk alene som en selvstendig vegansk rett, men passer også ypperlig som tilbehør.

Om du ønsker den som tilbehør, finnes det mange kjøtterstatninger på markeded. Vegetarboller passer godt til.

Skal du ha den som en vegetarrett uten kjøtterstatning bør du tilsette 200 g hermetiske kikerter mot slutten av steketiden.