Provence lammegryte med rotgrønnsaker

Provence lammegryte med rotgrønnsaker

Ingredienser

600 g grytekjøtt av lam , f.eks lammelår/ lammebog
4 ss olivenolje
1,5 stk løk , i terninger
2 stk gulrot , i terninger
100 g sellerirot , i terninger
1 ts paprikapulver
3 stk hvitløksfedd , finhakket
2 ss tomatpuré
5 dl buljong eller kraft , av lam/okse/vilt
2 dl rødvin , og ev en skvett calvados
1 kvast frisk rosmarin
3 stk tomater , grovhakket
3 dl kremfløte
2 ss frisk bladpersillle
1 ss dijonsennep , 1-2 ss

Potetpurè

10 stk mandelpotet
2 stk hvitløksfedd
0,5 dl fløte
2 ss smør
0,5 ts salt
0,4 ts pepper

Tidsforbruk

20-40 min

Vanskelighetsgrad

Lett

Deilig oppskrift på fransk lammegryte med rotgrønnsaker. Bruk gjerne lammelår eller lammebog. Potetpurè er perfekt som tilbehør til lammegryte.

  1. Skjær kjøtt, løk, gulrot og sellerirot i terninger. Finhakk hvitløken.
    Skjær kjøtt, løk, gulrot og sellerirot i terninger. Finhakk hvitløken.
  2. Brun kjøttet i en jerngryte i olivenolje, tilsett løken og la den frese med til den er blank og fin. Tilsett gulrot, sellerirot og paprikapulver, rør godt sammen. Tilsett hvitløk og tomatpurè og la det hele småkoke i 2 minutter under omrøring.
    Brun kjøttet i en jerngryte i olivenolje, tilsett løken og la den frese med til den er blank og fin. Tilsett gulrot, sellerirot og paprikapulver, rør godt sammen. Tilsett hvitløk og tomatpurè og la det hele småkoke i 2 minutter under omrøring.
  3. Tilsett rødvin (og evt calvados), og la dette koke nesten helt inn, tilsett kraften og la småkoke i 20 minutter.
  4. Skrell potetene, kok opp vann, legg i potetene og la dem koke/trekke møre i 10–12 minutter. Trekk kjelen til side og la stå noen minutter.
  5. Mos potetene, og bland inn smør, fløte og presset hvitløk. Smak til med salt og malt pepper.
  6. Tilsett finhakket rosmarin, grovhakkede tomater og fløten, og kok til gryteretten tykner litt. Du kan ev jevne gryten med litt maizenna utrørt i kaldt vann om du ønsker den tykkere. Smak til med salt og pepper.
    Tilsett finhakket rosmarin, grovhakkede tomater og fløten, og kok til gryteretten tykner litt. Du kan ev jevne gryten med litt maizenna utrørt i kaldt vann om du ønsker den tykkere. Smak til med salt og pepper.
  7. Serveres med tilbehør som en god potetpurè, og gjerne et dryss med bladpersille og gode oliven.

Tips

Du får også kjøpt MENYs egen lammegryte Provence i butikk.

Relaterte oppskrifter