Se, lukt og smak på maten

Se, lukt og smak på maten

Publisert 20. september 2018
Følger du denne regelen, kaster du mindre mat. Dette er “se, lukt, smak, spis”-regelen.

Har eggene gått noen dager over «best før»-datoen? At du ikke bør spise mat som har gått ut på dato, er en myte. Holdbarhet på matvarer merkes med «Siste forbruksdag» eller «Best før».

Matvarer merket med «Best før» kan normalt spises etter «best før»-datoen, men fortsatt havner mye spiselig mat i søpla. Det er en stor belastning for miljøet.

Emblem
For å se om et egg er blitt dårlig eller ikke, kan du bruke «vanntesten». Legg egget i en bolle med vann, og se om det flyter eller synker. Gamle egg flyter, mens ferske egg synker.

Slik bruker du “se, lukt, smak, spis”-regelen

“Se, lukt, smak, spis”-regelen går ut på at du selv vurderer om maten kan spises, eller om den bør kastes. Følger du denne regelen, bidrar du til at mindre spiselig mat havner i søppelkassa.

“Se, lukt, smak, spis”-regelen går ut på følgende:

  1. Se på matvaren
    Kjøtt som virker grått og slimete er ikke bra og må kastes. I følge fiskeprodusenten Lerøy er en gulaktig eller grå farge og bløt, deigaktig eller "plastikaktig"-konsistens tegn på at fisk begynner å bli dårlig og denne bør du også la være å spise.

  2. Lukte på matvaren
    Har lukten endret seg, eller lukter matvaren som vanlig? Lukter kjøttet surt, er det tegn på at det er blitt dårlig. Dårlig fisk har en sterk og avvikende fiskelukt, som er syrlig til sur eller stikkende og harsk.

  3. Smake på matvaren
    Sist men ikke minst, smak! Smaker melken surt, er den nok dårlig.  

Går du gjennom disse punktene før du kaster mat, lar du sansene avgjøre om maten er spiselig eller ikke – ikke «best før»-datoen.

Er matvarer merket med «Siste forbruksdag» i ferd med å gå ut på dato, kan du godt putte disse i fryseren og bruke de senere.