Tips til mer bærekraftig handlekurv

Tips til mer bærekraftig handlekurv

Her kommer noen råd og tips til deg som ønsker å ta mer bærekraftige valg i matbutikken. Vi har stort utvalg og mange gode alternativer.

Å ta bærekraftige valg i matbutikken er ikke så enkelt. Det er mange hensyn å ta!  Økt bevisstgjøring er en god start.

Unngå å kaste mat

Å kaste mat er sløsing med ressurser. I tillegg står matproduksjon for 30% av verdens klimagassutslipp. Kjøp derfor kun det du trenger og planlegg retter som gjør at du får brukt opp alle ingrediensene. Glem heller ikke å spis opp restene!

Tips til å bruke restematen

Noen gode tips:

  • Lag noe godt av restene! Ha gjerne én faste restemiddag i uka. 
  • Taco til én eller to? Plukk akkurat passe mengde tilbehør i salatbaren.
  • Sjekk nedprisingsdisken. Du gjør en god deal og hjelper butikken med matsvinn.
  • Visste du at storfekjøtt blir mørere nær utløpsdato, og ost modner mer om den får ligge litt? Sjekk nedprisingshylla. Mer smak til en lavere pris!
  • I ferskvaredisken får du akkurat så mye fisk, kjøtt og ferdigsalater du trenger.
  • For lengst mulig holdbarhet, legg matvarene riktig i kjøleskapet ditt.
Slik oppbevarer du maten riktig i kjøleskapet

Slik oppbevarer du maten riktig i kjøleskapet

Ved å oppbevare maten riktig i kjøleskapet kan du spare både penger og miljøet ved å kaste mindre mat. Se våre tips til oppbevaring.

I salatbaren får du akkurat det du trenger, enten det er tilbehør eller et helt måltid. I salatbaren får du akkurat det du trenger, enten det er tilbehør eller et helt måltid.

Spis mer plantebasert

Velg bevisst varer med lavt klimaavtrykk, slik som grønnsaker, belgvekster, frukt og korn. Sunne er de også!  La deg inspirere av våre gode vegetaroppskrifter.

MENY lanserer Mitt Klimaavtrykk i MENY-appen

MENY lanserer Mitt Klimaavtrykk i MENY-appen

Mange ønsker å ta mer klimavennlige valg når de handler, men vet ikke hvor de skal begynne. Derfor har vi utviklet en tjeneste som viser deg klimaavtrykket på varene du kjøper. Vi kaller den "Mitt Klimaavtrykk".

Smakfull, plantebasert mat

Tips:

  • I MENY-appen kan du se klimaavtrykket på maten du kjøper.
  • Lag lasagne med linser, eller bytt ut halvparten av kjøttet med linser.
  • Bestem deg for et par kjøttfrie dager i uka og prøv noen smakfulle vegetaroppskrifter!
  • Prøv tacooppskrifter med bønner eller fisk.
Mer klimavennlige oppskrifter

Mer klimavennlige oppskrifter

Mange av oss ønsker å ta bedre valg for klima og miljø, men det er ikke så lett. Derfor har vi regnet ut klimagassavtrykket på noen gode oppskrifter for deg, slik at du enklere kan ta noen gode valg i hverdagen.

Tenk miljø i fiskedisken 

Spis mer villfanget fisk og sjømat fra mer bærekraftige bestander som sei, hyse, sild og torsk, og se etter miljøsertifiseringer på fiskepakkene. 

Emblem
Velg hvit fisk over rød. Velg fisk og sjømat merket med MSC- eller ASC-sertifisering.
Den gode skreien vi får om vinteren er en av våre beste råvarer Den gode skreien vi får om vinteren er en av våre beste råvarer

Kutt ned på varer med høyt klimaavtrykk

Det kan innebære at du bør begrense mengden rødt kjøtt. Vær også mer bevisst når du kjøper kjøtt, både på kvaliteten og type kjøtt. Velg kjøtt fra norske kvalitetsprodusenter der dyrevelferden er god, dyra får bærekraftig fôr og de går mye ute på beite. 

Tips:

  • I MENY-appen kan du se klimaavtrykket på matvarene du kjøper
  • Bytt av og til ut kjøttdeigen med bønner eller linser. Kyllingkjøttdeig er også et bedre klimavalg.
  • Øk mengden tilbehør slik at du kan redusere størrelsen på biffen.
  • Prøv favorittrettene dine, men med hvitt kjøtt, bønner, linser eller grønnsaker.
  • Kjøp mindre kjøttstykker, og velg fra norske produsenter som har dyra mye ute på beite (som Grøstad og Angus).
Fraflyttet småbruk ble Angusgård

Fraflyttet småbruk ble Angusgård

Nereheia Gård ligger i Lindesnes kommune, men på gården lukter det ikke sjø, tang og tare. Gården ligger langt inn i heia, i Bjelland, og her har ekteparet 20 dyr av Angusrasen.

Velg lokalmat og norske sesongvarer

Velger du norske sesongvarer, begrenser du transport og lagring, samtidig som du støtter norsk matproduksjon. Det samme gjelder for lokalmat. Kjøper du lokalmat bidrar du til å utnytte lokale naturressurser, opprettholde artsmangfoldet og ivareta arbeidsplasser. Du kan lese mer her

Tips:

  • Tenk sesong når du planlegger meny. Skrei i februar, rabarbrapai i juni, stekt makrell på sommeren. Nam!
  • Se etter lokalmatprodukter. Vi merker dem som "Matskatter".
Lokalmat er ofte mer bærekraftig

Lokalmat er ofte mer bærekraftig

Lokalmat er ikke automatisk mer bærekraftig enn storskala matproduksjon. Likevel er det enighet om at lokalmatprodusentene i sum representerer en bærekraftig utvikling.

Vær bevisst emballasjen

Styr unna varer med unødvendig mye emballasje. Sjekk at varen har emballasje laget av resirkulert eller fornybart materiale, og at den er lett å gjenvinne. 

Tips:

  • Velg refill-varianter der det finnes.
  • Bruke gjenbrukspose! Ha en liggende i vesken, bagen eller bilen.
  • Velg fra ferskvaredisken så unngår du unødvendig emballasje.
  • Bruk gjenbruksposer til frukt og grønnsaker. Du får dem hos MENY.
  • Ikke be om flere plastbæreposer enn du trenger.
  • Husk at du kan bruke plastposene om igjen.

Se etter miljømerker

Det finnes en del produkter som har godkjente merkeordninger. Disse produktene er gode valg.  

Se etter Svanemerke og Fairtrade-merket

Tenk sunnhet

Spiser du sunnere, spiser du trolig mer klimavennlig. En gode huskeregel er derfor å følge kostholdsrådene: Mer frukt, grønnsaker, fullkorn og fisk og mindre salt, sukker og mettet fett.

Tips:

  • Ha flere faste fiskemiddager i uka. Tirsdager har vi Fisketirsdag med 30% rabatt på fersk fisk.
  • Velg Nøkkelhullsprodukter. Det grønne lille merket betyr at varen er sunnere enn andre varer i samme kategori.
Oppskrifter på litt sunnere middager