Årets vinnere av Matskattstipendet 2020

Årets vinnere av Matskattstipendet 2020

Publisert 18. september 2020
Ek Gårdskjøkken er hovedvinner av MENYs Matskattstipend 2020 og får kr. 300 000 til å utvikle nye produkter av egg. I tillegg får Nøisom et stipend på kr. 200 000 til nye alkoholfrie drikker, mens Askim frukt- & bærpresseri får kr. 100 000 for å fremme norsk bær og frukt.

Fredag 18. september offentliggjorde landbruk- og matminister Olaug Bollestad vinnerne av Norges største lokalmatpris.

Vinneren er i front på bærekraft og kvalitet

Blant seks verdige finalister, trakk Ek Gårdskjøkken fra Fredrikstad det lengste strået. Pengepremien skal gå til å utvikle både hjemmelaget pavlova med ekte vaniljekrem og fersk hollandaise, produkter som ikke finnes i det norske dagligvaremarkedet.

- Eggprodusenten Ek Gårdskjøkken er i front når det gjelder både bærekraft og kvalitet, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.

- Alle eggene, uansett fasong, blir videreforedlet til fantastiske gode og ærlige håndverksprodukter, blant annet desserter. Vi ønsker å tilby kundene våre flere produkter fra Ek, de hever kvaliteten i en kategori mye preget av industriprodukter, fortsetter han. 

Fra gårdskjøkkenet på Gjølberg gård utenfor Fredrikstad lager familien Ek hjemmelagde desserter og sauser. Fra gårdskjøkkenet på Gjølberg gård utenfor Fredrikstad lager familien Ek hjemmelagde desserter og sauser.

Det var en rørt vinner som mottok prisen på vegne av familiebedriften i Onsøy.

- Jeg er stolt og glad. Det er stort for en liten familiebedrift å vinne MENYs Matskattstipend i konkurranse med så sterke finalister, sier daglig leder Lars Erik Ek i Ek Gårdskjøkken.

Trendy med alkoholfritt, og mer norske bær

Mikrobryggeriet Nøisom fra Fredrikstad fikk anerkjennelse som en viktig bidragsyter innen lokalmat gjennom mange år, og stipendet skal stimulere til ny innovasjon.

- Vi ser en sterk forbrukertrend mot mer alkoholfritt. Det er derfor spennende at Nøisom vil utvikle nye sodavannsprodukter med voksent preg og lokal identitet. De vil tilføre noe nytt, sier Kjuus.

Askim frukt & bærpresseri, som har en ny dessertsaus på blokka, ble av juryen fremhevet som en viktig kvalitetsleverandør i en kategori hvor det er ønskelig å få opp andelen norske produkter.

Lokalmatprodusentene er mest innovative

MENY har siden 2011 satset bevisst på lokalmat, og tilbyr nå over 3000 lokalmatprodukter.

Matskattene, som vi i MENY kaller dem, beriker utvalget og høyner kvaliteten, samtidig som de ivaretar lokale arbeidsplasser og et bærekraftig distrikt-Norge.

- Lokalmatprodusentene bidrar til reell innovasjon i norsk dagligvare. I tillegg har de en helt egen lidenskap for mat og håndverk.

De er svært viktige for MENY, sier Vegard Kjuus.

MENY får støtte fra landbruks- og matminister Olaug Bollestad:

- Lokalmat skaper identitet og har en vanvittig høy kvalitet. Lokalmatprodusentene gjør en viktig jobb i å bygge matnasjonen Norge, sa Bollestad under prisutdelingen.

Produktene fra vinnerne fås kjøpt hos MENY:

JURY

  • Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (juryleder)
  • Kristoffer Evang, Ask gård, fjorårets vinner
  • Per Borglund, redaktør i Mat fra Norge
  • Ingvill Størksen, direktør dagligvare, VIRKE
  • Odd Gisholt, dagligvareekspert og BI-professor
  • Bodil Nordjore, høgskolelektor, budeie og kokebokforfatter
  • Jørn Lie, kokk og driver av Gamle Raadhus og Vaaghals
  • Sigrid Hjørnegård, generalsekretær, Bondelaget
  • Vegard Kjuus, MENY-sjef

Juryens begrunnelse

Ek Gårdskjøkken, Fredrikstad, Viken – kr. 300 000

Produserer egg fra frittgående høner og rosenkål, har fokus på bærekraft og dyrevelferd. For å sikre at eggene de produserer, uansett fasong og størrelse, utnyttes, lager Ek Gårdskjøkken blant annet hjemmelagde, ferske desserter, bearnaiser og aioli. Alle produktene har svært høy kvalitet, og er kjærkomne tilskudd til kategorier som i dag består mye av industriprodukter.

Juryen vektla Ek Gårdskjøkken sitt fokus på bærekraft og nytenkning, samt den høye kvaliteten på deres gode og ærlige håndverksprodukter. Dette, i kombinasjon med ideen om å utvikle fersk hollandaise og hjemmelaget pavlova med ekte vaniljekrem, ga full uttelling hos juryen.

Nøisom, Fredrikstad, Viken – kr. 200 000

Var en av de første i Norge som brygget håndtverksøl, og sånn sett har selskapet vært banebrytende og delaktig i oppblomstringen av norsk lokalmat. Mikrobryggeriet har, gjennom år med stayer-evne og nytenkning, utviklet en rekke unike øl-produkter - og etter hvert også alkoholfrie tonic-varianter.

Verdier som kortreist og håndverk gjennomsyrer alt Nøisom gjør. Juryen vektla Nøisom sin evne til nytenkning, ikke minst innenfor alkoholfrie drikker - en underutviklet kategori i det norske markedet. Dette, i kombinasjon med konkrete planer om å utvikle nye alkoholfrie sodavannprodukter med voksent preg og lokal identitet, ga uttelling hos juryen.

Askim frukt & bærpresseri, Askim, Viken – kr. 100 000

Har lange tradisjoner med å utvikle produkter basert på norske frukt og bær, levert av hageeiere og lokale bønder. På denne måten utnytter selskapet naturens lokale ressurser. Produktene fra Askim frukt- & bærpresseri, basert på blant annet rabarbra, rips, blåbær og epler, har svært høy kvalitet og verdsettes i store deler av landet.

Juryen vektla Askims frukt- & bærpresseri sin god ressursutnyttelse, og deres viktige rolle i å videreutvikle det norske bær- og fruktsegmentet, et segment som er underutviklet i dag. Dette, i kombinasjon med idéen om å utvikle nye, ekte dessertsauser basert på bringebær og kirsebær, ga uttelling hos juryen.