Matskattstipendet - Norges største lokalmatpris

Matskattstipendet - Norges største lokalmatpris

Hvert år deler vi ut MENYs Matskattstipend. Norges største lokalmatpris! Målet er at du som er glad i god mat skal finne enda større utvalg av unike, lokale kvalitetsvarer i din butikk. Med stipendet inspirerer vi til innovasjon og produktutvikling.

Siden 2015 har MENY hver høst delt ut et hovedstipend og 1-2 mindre stipender til lokale produsenter som lager produkter av en helt unik kvalitet. Pengepremien har totalt ligget på mellom 500 000 - 600 00 kroner.

Målet med stipendet er å gi vinnerne mulighet til å utforske nye produkter, øke produksjonen eller realisere nye, spennende innovasjonsprosjekter. 

For deg som er glad mat, betyr dette kort og greit at stipendet vil føre til at du stadig finne nye, gode lokale varer i butikkhylla.

Finalistene i Matskattstipendet stemmes frem av MENY-lauget, MENYs egne mateksperter. Det er de som siden 2011 har reist land og strand rundt for å finne lokalmatprodukter. I dag har MENY mer enn 4500 matskatter i sortiment. En ekstern jury stemmer frem de endelige vinnerne blant finalistene, basert på søknader med beskrivelse av utviklingsprosjektene.

Tidligere vinnere

I 2015 vant kjøttprodusenten Prima Jæren fra Rogaland, for deres arbeid med å heve kvaliteten på norsk rødt kjøtt.

I 2016 vant Skjærgaarden Gartneri fra Vestfold med sine smaksettende, friske grønnsaker og urter.

I 2017 vant osteprodusenten Himmelspannet fra Buskerud for sin jobb med å utvikle nye kvalitetsoster fra Norge.

2018 vant Hvasser Asparges fra Vestfold for sin jobb med å dyrke grønn asparges i Norge.

I 2019 vant Ask gård fra Buskerud, som har vist både mot og stor innovasjonsevne i utviklingen av sine økologiske, håndlagde spekepølser tuftet på god dyrevelferd. 

I 2020 vant Ek Gårdskjøkken, som er i front når det gjelder både bærekraft og kvalitet. 

I 2021 vant Metervare. Pølsemakerne i Oslo som satser på lærlinger og innovasjon.

I 2022 vant Den sorte havre med sin plan om å utvikle en barnegrøtserie av svarthavre. 

I 2023 vant Juviksild for arbeidet med å løfte silden tilbake til middagsbordet.