Himmelspannet - Hemsedal Se video

Himmelspannet - Hemsedal

Oster ystet på melk fra ku og geit som har beitet mellom mektige fjell i Hemsedal

Himmelspannet produserer oster i verdensklasse etter gammel oppskrift. Melken kommer fra kyr og geiter som beiter i dalen og blir til oster laget for hånd i alle ledd, med omtanke og kjærlighet.

Himmelspannet er et kjærlighetsbarn som mange gode sjeler ville skulle få leve opp - Jørgen Roll

Jørgen Roll er en av dem som har vært med siden begynnelsen i 2002.

I 2017 ble Himmelspannet tildelt MENYs Matskattstipend - Norges største lokalmatpris. Det ble banebrytende for det lille ysteriet i Hemsedal.

Kjøp ostene fra Himmelspannet

Himmelspannet holder til midt i Hemsedal sentrum. I 2017 vant de Matskattstipendet. Himmelspannet holder til midt i Hemsedal sentrum. I 2017 vant de Matskattstipendet.

Lokale ystetradisjoner

Det var da TINE la ned meieriet i Hemsedal etter 70 års drift, lokale bønder slo seg sammen startet Himmelspannet. De ville ta vare på, og føre videre de lange yste- og stølstradisjoner i bygda. Med på laget fikk de noen kreative hyttefolk og historien om Himmelspannet tok form.

- På stølene i Hemsedal i gamledager, hendte det at budeiene om morgenen oppdaget at noe av melken på mystisk vis var blitt borte. Sagnet forteller at Haugafolket hadde forsynt seg, og at den beste melken, i ly av nattemørket, havnet i «Himmelspannet».

Vi har funnet Himmelspannet

Janne er yster og daglig leder

-Vi har funnet Himmelspannet, sier Jørgen, fylt med den gode lokale melken. - Og den må foredles lokalt, skyter Janne Trandem Ødegård, inn. Hun er daglig leder og yster. Lokal foredling sikrer både landbruket, stølsdriften og lokale helårs arbeidsplasser i skibygda.
Vårt hårete mål er å gjøre Hemsedal like kjent for ost som for ski. I dag, etter mer enn 20 års tilbyr Himmelspannet seks forskjellig oster; Solglad, Skogshorn, Raudberg, Fausko, Harahorn og Geiteberget.

Lokale stedsnavn

Ostene er oppkalt etter den gamle skysstasjonen og fjelltopper i Hemsedal.

To av ostene er rødkittbehandlet, to av ostene har spesialitetsmerke, to er økologiske, og alle ostene er håndlagd og basert på en gammel oppskrift på «seter-ost» som ble funnet i bygda. Den er tilpasset og vi har vært litt kreative rundt basisoppskriften som har likhetstrekk med Camembert, forteller Janne. Det er mye håndarbeid i produksjonen vår. Alle ostene formes, snus og pakkes for hånd.

Osteproduksjonen hos Himmelspannet er håndarbeid Osteproduksjonen hos Himmelspannet er håndarbeid

Ostene kjennetegnes ved runde, milde smaker som blir mer karakteristiske og skarpere ved modning, og de er svært allsidige. De hører selvfølgelig hjemme på et ostefat. Men prøv Raudberg i et ostesmørbrød, Skogshorn i en fylt kyllingfilet eller Fausko på burgeren.

Fausko løfter burgeren til nye høyder Fausko løfter burgeren til nye høyder

Prisvinnende oster

Geiteberget er en sesong-ost som er ystet på 100 % geitemelk, og passer perfekt sammen med bakte beter og valnøtter i en mettende lunsjsalat. Osten er et resultat av MENYs Matskattstipend som vi fikk i 2017. Stipendet ga oss mulighet til å investere både i utstyr og produktutvikling. Og det ga oss en motivasjon det er vanskelig å sette ord på, forteller Jørgen. Før han forsetter, vi hadde nok ikke vært her vi er i dag, uten...

Vi hadde nok ikke vært her vi der i dag, uten...

Himmelspannet får Norges største lokalmatpris i 2017

Himmelspannet får Norges største lokalmatpris i 2017

Osteprodusenten Himmelspannet får MENYs Matskattstipend på kr 500 000,-. Vinnerstipendet ble delt ut av landbruksministerminister Jon Georg Dale på Matstreif i dag. Det ble også delt ut stipend til Epleslang på kr 150 000,- og Grøstad på kr 100 000,-.

De senere årene er det blitt flere priser. Deltagelse i World Cheese Awards, også omtalt som oste-VM har gitt uttelling. Raudberg ble tildelt Supergull i 2022 og i konkurranse med 4502 oster fra hele verden, ble Solglad tildelt Supergull og var en av åtte norske oster som kom til semifinalen i World Cheese Awards i Trondheim høsten 2023.

Geiteberget kan minne om chevré og passer godt sammen med bakte beter Geiteberget kan minne om chevré og passer godt sammen med bakte beter

Ostene Skogshorn og Harahorn er også premiert i konkurransen.

Det viser at råvaren vår, den lokale melken, er en fantastisk ressurs og produktene våre er av høy kvalitet med god smak. Folk liker rett og slett ostene våre, det gjør oss stolte.