Himmelspannet får Norges største lokalmatpris i 2017
Bilde: Landbruksminister Jon Georg Dale leder juryens arbeid med å kåre vinneren.

Himmelspannet får Norges største lokalmatpris i 2017

Publisert 22. september 2017
Osteprodusenten Himmelspannet får MENYs Matskattstipend på kr 500 000,-. Vinnerstipendet ble delt ut av landbruksministerminister Jon Georg Dale på Matstreif i dag. Det ble også delt ut stipend til Epleslang på kr 150 000,- og Grøstad på kr 100 000,-.

MENYs Matskattstipend er den største lokalmatprisen som deles ut i Norge.

Osteprodusenten Himmelspannet vil bruke stipendet til å utvikle en ny Camembert-ost av geitemelk og i tillegg finne nye bruksområder for biproduktet myse.

- Himmelspannet er en av våre beste leverandører og jeg vet de vil utnytte stipendet slik at vi kan få enda flere oster fra denne innovative leverandøren. Konkurransen i år var knallhard, men juryen landet til slutt på en leverandør som har lang fartstid og som evner å utvikle nye kvalitetsoster fra Norge, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.

- Himmelspannet er en velfortjent vinner og et levende bevis på at vi kan produsere oster i verdensklasse her i landet. Denne produsenten viser oss også hvor viktig det er å kombinere tradisjon og innovasjon samtidig med at man hele tiden prøver å forbedre seg, sier landbruksminister Jon Georg Dale.

Les mer om Himmelspannet her. 

- MENY har i dag et samarbeid med 450 lokalmatprodusenter, og tilbyr over 2500 lokalmatprodukter. Ingen annen dagligvareaktør er i nærheten av å ha et slikt utvalg lokalmat. Vi brenner for lokalmat og er alltid på jakt etter nye matskatter vi kan tilby våre kunder, sier Vegard Kjuus.

Dette er tredje året Matskattstipendet deles ut. For to år siden fikk Prima Jæren stipendet for sitt arbeid med å heve kvaliteten på norsk storfekjøtt og i fjor fikk Skjærgaarden Gartneri stipendet for å finansiere et biokullanlegg som skal bedre matjorda og skape grønn energi.

Himmelspannet – tildeles kr. 500.000,-

Tildelt MENYs Matskattstipend for å utvikle en ny geitost av Camembert type og utnytte biproduktet myse.

Kontaktperson: Mette Eggen Krag i Himmelspannet, tlf. 94059022, krag.eggen@gmail.com

Juryens begrunnelse:

Himmelspannet er en erfaren og kvalitetsbevisst produsent som lager fantastiske og unike oster som kundene elsker. I tillegg kombinerer de gamle tradisjonelle metoder med nytenkning og innovasjon, samtidig som de fremmer bondekulturen i nærsamfunnet. Vi liker godt at de vil utvikle enda en ost og at de ønsker å utnytte biproduktet myse.

Epleslang – tildeles kr 150.000,-

Tildelt MENYs Matskattstipend for å kunne utvikle kapasiteten og på sikt utvikle flere nye produkter.

Kontaktperson: Anne Dubrau i Epleslang, tlf. 47826123, anne@epleslang.com  

Juryens begrunnelse:

Epleslang lager fantastisk eplemost med ultimat smak, fordi den er ufiltrert og består av 100 prosent epler; fri for tilsetningsstoffer. I tillegg til topp kvalitet og lekker design, tar Epleslang samfunnsansvar både ved å basere seg på nedfallsfrukt fra naboenes hager og ved å ansette mennesker med nedsatt funksjonsevne til innhøstingen. Dette vil vi ha mer av!

Grøstad -  tildeles kr 100. 000,-

Stipendet skal brukes til å utvikle en langtidsmodnet spekeskinke av økologisk gris

Kontaktperson: Trude Viola Antonsen i Grøstad, tlf. 95131849, trude@grostadgris.no  

Juryens begrunnelse:

Grøstad har et unikt lokalt konsept, god kvalitet og moderne design på sine produkter. Med økologisk drift og dyrevelferd i høysetet, selger Grøstad kjøtt av meget god kvalitet. Samtidig står nysatsinger og kundebehov sentralt. De skal nå blant annet satse økologisk innenfor flere dyreslag enn gris. En spekeskinke av økologisk gris er noe vi tror markedet vil ha!

Årets finalister:

 • Himmelspannet
 • Epleslang
 • Grøstad
 • Den Sorte Havre
 • Vang Gård
 • Nøisom

Årets jury:

 • Hanne Maren Blåfjelldal, statssekretær LMD og juryleder
 • Per Borglund, redaktør i Mat fra Norge
 • Odd Gisholt, Professor Emeritus ved Handelshøyskolen BI og dagligvareekspert
 • Bjørge Madsen, Skjærgaarden Gartneri, fjorårets vinner
 • Bodil Nordjore, Høgskolelektor og kokebokforfatter
 • Ann Merete Furuberg, leder i  Norsk Bonde- og Småbrukarlag
 • Vegard Kjuus, Adm. direktør i MENY