Hol ysteri - Hol i Hallingdal
Bilde: Foto: Paul Lockhart

Hol ysteri - Hol i Hallingdal

Prisvinnende geitoster av ypperste klasse

Øverst i Hallingdal, mellom Hallingskarvet og Skarvheimen finner du bygda Hol der Hol ysteri har etablert seg med produksjon av prisvinnende oster basert på geitemelk.

Med geiter på flyttelasset

Hol ysteri er stedet der håndlaget Prestholt Geitost blir laget. Prestholt Geitost er merkevaren til familiebedriften med seks heltidsansatte som driver med melkeproduksjon på gården Rudningen og stølen Prestholt under Hallingskarvet. På Hol ysteri foredles geitemelken til prisvinnende oster.

Far og sønn Stenberg ved Prestholtseter Far og sønn Stenberg ved Prestholtseter (Bilde: Bjørn Harry Schønhaug)

Familien Stenberg kom flyttende til Rudningen fra Osterøy ved Bergen i 1989. Med seg på flyttelasset hadde de geiter og kunnskap om ysting. Prestholt Geitost ble etablert i 1990 da familien tok opp stølsdriften på Prestholtseter like under Hallingskarvet, ved Geilo.

I starten handlet produksjonen om brunost og kjøtt, men fra 2016 da nye produksjonslokaler i Hol ysteri var klare har produksjonen av hvit geitost og andre produkter som yoghurt av geitemelk fått stadig større andel.

Kjekjøttet er mørt, mildt og smaker like godt grillet som i smakfulle gryter

Om våren og høsten produseres geitemelken på gården Rudningen i Hol. I sommerukene er geitene på høyfjellsbeite og blir melketg på stølen Prestholt under Hallingskarvet. På stølen kokes brun geitost, mens melken fra gården blir transportert til Hol Ysteri (600meter fra gården) midt i Hol sentrum. Der produserer familien hvit geitost inspirert av tradisjonell gouda, geite-maasdamer, fersk og modnet kremost av geitemelk og drenert yoghurt på geitemelk.

Etterspørselen etter ostene har vært økende og de siste årene er det blitt kjøpt melk fra naboer også.

Tim Reidar Stenberg sjekker kvaliteten Tim Reidar Stenberg sjekker kvaliteten (Bilde: Emilie Holba)

Med bakgrunn fra hotell og restaurant

Tim Reidar Stenberg er ysteren i familien og står for mye av produktutviklingen. Han er utdannet konditor og har jobber flere år i hotell- og restaurantbransjen. I 2012 vendte han hjem og overtok driften av ysteriet og etter kort tid ble den først hvite geitosten Leirgrøv lansert. 

Lergrøv naturell ung - perfekt til pizza og ostesmørbrød Lergrøv naturell ung - perfekt til pizza og ostesmørbrød (Bilde: Emilie Holba)

Leirgrøv kvit geitost naturell ung

Dette er en mild hvit geitost laget laget på gårdsmelk når geitene er hjemme, denne blir produsert av melk fra egen gård og to av våre nabogårder. Leirgrøv kvit geitost Naturell er ystet på tradisjonelt vis med vasking av ostekorn i ystekaret, dette reduserer laktoseinnholdet og gjør osten både søtere og mer elastisk, ung ost fra oss lagres fra 3-9 mnd.

Osten er svært fin som pålegg og til kos, yngre ost smelter veldig fint og fungerer bra i matlaging, som f.eks pizza og varmt ostesmørbrød.

Premiering

  • VM: sølv i 22/23
  • Great Taste Awards 2022: 2 stjerner
Leirgrøv av stølsmjølk ystes kun om sommeren Leirgrøv av stølsmjølk ystes kun om sommeren (Bilde: Emilie Holba)

Leirgrøv Kvit geitost av stølsmjølk

Til Leirgrøv kvit geitost av stølsmjølk kjøper de melk fra naboer som produserer geitemelk på støler i Skarveheimen i nabokommunen Ål. Geitemelk produsert på utmark får en unik smak ut ifra hvor og hva geitene spiser, som gir unik stedsegenhet på ostene. Denne osten er produsert med samme teknikk som de andre fastostene vi lager med vasking av osten i ystekaret. Vi har valgt å lagre osten over 12 mnd for å trekke frem det beste og det meste av hva stedet har å tilby, en kraftigere men fortsatt mild kvit geitost med smak av urter, einer og vier.

Dette er en koseost, for vin-, cider- eller ølkveld, eller den kan raspes over en salat eller en pasta som nydelig topping.

Premiering

  • VM: Bronse i 22/23
  • Great Taste Awards 2022: 1 stjerne
Prosten - liten mild og rund Prosten - liten mild og rund (Bilde: Paul Lochart)

Prosten Modna kremost av geitemelk

Hol ysteris svar på en «chevre», eller modna kremost på geitemelk som vi liker å kalle det. Denne osten er dedikert til bygdas prest, Sveinung. Presten fikk ny stilling som prost. Osten byttet navn for å følge mannen og Hol Ysteri fikk PR()osten sin.

Dette er en liten mild og rund, modna kremost som er svært god å spise alene. Den er  kremete og mild med et hint av honning i smaksbildet, kan lunes på en salat eller på en pizza.

Romtemperere osten, lune den kjapt i ovnen og  server den med karameliserte valnøtter og/eller flytende honning som dessert.

Premiering

  • NM: Supergull 2021
  • VM: Sølv 19/20
Frodige fjellbeiter gir sunne geiter og god, frisk melk. Frodige fjellbeiter gir sunne geiter og god, frisk melk. (Bilde: Paul Lockhart)

Ostene fra Hol Ysteri er tilgjengelig i utvalgte MENY-butikker i hele landet. Finner du ikke osten spør i din MENY-butikk så kan de bestille den til deg.