ASK Spekehus Se video

ASK Spekehus

På ASK Spekehus ved Jevnaker, et lite steinkast fra gården hvor alt startet lages deilig spekemat inspirert av italienske tradisjoner, mild og sterk pizzasaus og frossenpizzaene Slegge og Jåla som holder restaurantkvalitet.

Produksjonen er tuftet på dyrevelferd, håndverk og kvalitet. Og kun de beste råvarer fra norske griser som lever fritt ute, blir til spekemat fra ASK. 

Kjøp spekemat fra ASK hos MENY

Gården Ask ligger vakkert plassert i utkanten av Nordmarka med utsikt over Randsfjorden. Stedet er opphavet til ASK Spekehus.

Ask gård ligger høyt og fritt i utkanten av Nordmarka Ask gård ligger høyt og fritt i utkanten av Nordmarka
ASK Pizza - restaurantkvalitet rett fra fryseren

ASK Pizza - restaurantkvalitet rett fra fryseren

Frossenpizzaene fra ASK har overbevist både kokker og dommerpanel, og én variant har fått full score i Dagbladets smakstest. Er dette den ultimate frossenpizzaen?

Fra hobbyvirksomhet på stabburet til arbeidsplass for syv

Ekteparet Kristoffer og Anne Marte Evang bor på gården og startet produksjonen av spekemat i 2013. Savnet etter rene og gode kjøttprodukter uten unødvendige tilsetningsstoffer, og lidenskapelig interesse for mat var begynnelsen på ASK Spekehus.

Hør Matskattpodden der Kristoffer forteller mer om ASK spekehus

På få år har reisen gått fra den spede starten med hobbyproduksjon på gårdens 22 kvm store stabbur, via et 160 kvm pølsemakeri på gården, til ASK Spekehus - 10 minutter unna gården. Der lages ASK produktene i et spesialbygd pølsemakeri, hvor det i dag jobber syv personer med bakgrunn fra pølsemaker- og kokkeyrket. Sammen utgjør disse en fantastisk kombinasjon av teknisk og "smakelig" kunnskap.

På ASK Spekehus er yrkesstolthet og kjærlighet til mat viktig, forteller Kristoffer Evang. På ASK Spekehus er yrkesstolthet og kjærlighet til mat viktig, forteller Kristoffer Evang.

Respekt for håndverket

All produksjon foregår i de nye lokalene på Jevnaker, som er spesielt tilrettelagt for produksjon av spekemat. Fra kjøttet kommer inn som råvare til det går ut som ferdig foredlet produkt tar det gjerne mellom 2 mnd til 1 år.

Hos oss er vi tett på igjennom hele foredlingsprosessen.

God spekemat krever inngående kunnskap om råvarens opphav, prosess og ikke minst, en god dose tålmodighet. Det fins ingen snarveier for å oppnå beste resultat.  Det tar kanskje litt ekstra tid, og er kanskje ikke så effektivt, men for oss er det yrkesstolthet og kjærlighet til hva vi gjør som er viktig, forteller Kristoffer Evang.

ASK Spekehus ble i 2019 tildelt MENYs Matskattstipend for sitt mot og innovasjonsevne i utvikling av håndlagde spekepølser tuftet på god dyrevelferd ASK Spekehus ble i 2019 tildelt MENYs Matskattstipend for sitt mot og innovasjonsevne i utvikling av håndlagde spekepølser tuftet på god dyrevelferd

Vinner Matskattstipendet

I 2019 ble ASK  tildelt MENYs Matskattstipend - Norges største lokalmatpris. Det å vinne Matskattstipendet i 2019 var helt uventet og ekstremt kuult, forteller Anne Marte. Vi ble litt målbundet.

Vi ble litt målbundet

Vinneren av matskattstipendet 2019

Vinneren av matskattstipendet 2019

Ask gård fra Buskerud er vinner av Matskattstipendet 2019 og får 350 000 kroner for å utvikle Norges første økologiske hverdagssalami. I tillegg får Den sorte havre fra Østfold 150 000 kroner for å utvikle nye havregrynprodukter av svarthavre. Norges største lokalmatpris ble 6.september delt ut av landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Stort utvalg spennende spekemat

Yrkesstoltheten til arbeidsstokken hos ASK spekehus gir seg utslag i et bredt produktspekter og både hele snabber - perfekt til snacking, skivet spekepølse til pizza og matpakke og smørbar og rå spekemat har funnet veien til markedet.

  • Slegge er en sterk salami med chili og sort pepper. Velbalansert og fyldig smak, som passer perfekt på pizza, til tapas og som snacks. Vår absolutte bestselger som har vunnet både nasjonale og internasjonale priser. Laget av norsk utegris, ingen kunstige tilsetningsstoffer eller nitrit.
  • Passe er en italiensk inspirert salami med fennikel og grønn pepper. Rund og smaksrik spekepølse som "passer" til alt fra tapas, på brødskiva eller sammen med god ost. Vinner av NM gull i 2022. Laget av norsk utegris, ingen kunstige tilsetningstoffer eller nitrit.
  • Jåla er en snobbete salami med hvitvin og sort sommer trøffel fra Piemonte. Vellagret og moden, med perfekt balansert smak. En vinner på pizza, til ost eller nyt den som den er. Laget av norsk utegris, ingen kunstige tilsetningsstoffer eller nitrit

Emblem
Utegris utvikler et fantastisk marmorert kjøtt som er spesielt godt egnet til spekemat

Pølser for enhver smak

ASK lager ikke bare spekemat, men også rå pølser og smørbar salami. Prøv dem til middagen, til pasta eller toppet på en napolitansk pizza.

  • Råtass salsiccia er en grovkvernet pølse med fennikel og flakchili. Et håndverksprodukt inspirert av italienske tradisjoner. En skikkelig digg og saftig pølse med bittelitt sting. Laget av norsk utegris, ingen kunstige tilsetningstoffer eller nitrit.
  • Råtass chorizo er en sterk og grovkvernet pølse med spansk røkt paprika. En skikkelig juicy sak som passer både til pizza, tapas eller taco. Et håndverksprodukter laget etter spanske tradisjoner. Laget av norsk utegris, ingen kunstige tilsetningsstoffer eller nitrit.
  • 'Nduja er en sterk smørbar salami med myk konsistens og deilig smak av røkt paprika og chilli. Den sitter som et skudd på pizzaen, men kan også nytes i sauser og kryddersmør, i pastasaus og ikke minst på toast. Her er det bare å smøre på. Laget av norsk utegris, ingen kunstige tilsetningstoffer eller nitrit.

Vi er jo over snittet opptatt av god pizza her på ASK, og spekemat og pizza er jo tett knyttet. Derfor fant vi ut av vi måtte komplementer spekematen med vår egen pizzasaus i to varianter.

Mild og sterk pizzasaus

Litt lei av de samme, gamle pizzasausene? ASK har laget to smakfulle pizzasauser med de beste ingrediensene og inneholder i tillegg ingen kunstige tilsetningsstoffer.

  • ASK Mild Pizzasaus er fylt med solmodne tomater, urter og extra virgin olivenolje. Det er en mild og frisk pizzasaus som er helt spiseklar og kan helles rett på pizzabunnen.
  • ASK Sterk Pizzasaus er fylt med solmodne tomater, urter og extra virgin olivenolje. Det er en sterk pizzasaus med chili for litt ekstra sting. Den helt spiseklar og kan helles rett på pizzabunnen.

Slegge pizza fra ASK finner du i frysedisken Slegge pizza fra ASK finner du i frysedisken

Ferdig pizza - helt enkelt

- Med spekemat og pizzasaus på plass ble det fristende å ta steget inn i en, for oss, ny kategori, forteller Anne Marte. Vi har valgt å lage vår egen pizzaserie. Og som alltid har vi gjort med akkurat den samme tilnærmingen til prosessen - et høyt fokus på kvalitet, en nerdete nysgjerrighet og mye lidenskap. Resultatet har blitt en pizza med de beste råvarene i bunn og våre bestselgende spekepølser på toppen.
Våren 2024 lanserer ASK spekehus to typer ferdig pizza.

  • Slegge pizza er toppet med rød saus, Slegge chilisalami, rødløk, Fior di latte-mozzarella og rødkittosten Rød Ku fra Thorbjørnrud ysteri.
  • Jåla pizza er en hvit pizza med saus basert på Røros rømme og toppet med Jåla trøffelsalami, rødløk og Rød Ku.

Rød Ku har smak som harmonerer med spekematen vår og veldig gode smelteegenskaper. Bunnen til begge pizzaene er laget av langtidshevet deig, håndstrukket og stekt i vedfyrt pizzaovn.

Emblem
Når en pizzaiolo jobber med deigen starter hen med en rund ball som forsiktig utvides til den er blitt en pizza

Respekt for råvaren

Det startet med lam fra egen gård, men nå brukes i all hovedsak utegris, som er kjent for sin unike kjøttkvalitet. Når grisene får gå ut og inn som de vil hele året utvikler de en fantastisk marmorering i kjøttet, som egner seg ekstremt godt for speking.

Vi jobber for at dyret skal få leve et tilnærmet normalt liv, som det ville ha gjort i det fri, med mulighet til å rote i jorden og bade i gjørme.

Grisene kommer fra utvalgte gårder som driver spesielt med utegris. Det tette samarbeidet med bøndene sørger for god dyrevelferd, optimal utnyttelse av hele dyret, og en råvare i verdensklasse.

Grisene kommer fra utvalgte gårder som driver spesielt med utegris Grisene kommer fra utvalgte gårder som driver spesielt med utegris

Ren Mat

- Vi mener mat skal være det den utgir seg for, uten unødvendige ingredienser eller tilsetningstoffer. Og vi har full kontroll på alle ledd i prosessen, fra råvare til ferdig produkt, forteller Evang.

- Vi ønsker å produsere den beste spekematen på den beste måten, og bruker ingen kunstige tilsetningstoffer. I våre produkter finner du kun kjøtt, spekk og det beste og mest smakfulle krydderet som er å oppdrive.

Det koster kanskje noen kroner ekstra, men smak og kvalitet kommer alltid først. 
- Kristoffer Evang, ASK SPEKEHUS

Produktene fra ASK Spekehus får du i alle MENY-butikker i Norge.