MENY ønsker mest mulig norske poteter og grønnsaker

MENY ønsker mest mulig norske poteter og grønnsaker

Publisert 17. april 2023 Oppdatert 17. april 2023
MENY selger i økende grad grønnsaker og poteter dyrket i Norge. I 2022 var norskandelen på poteter på hele 87,2 prosent. Dette er en gledelig utvikling.

- Vårt mål er å tilby mest mulig norske jordbruksvarer. Både fordi vi ønsker å støtte norske bønder og matprodusenter, og fordi varene er av høy kvalitet, sier Steinar Lauritsen, ansvarlig for frukt og grønt i MENY.  

- Dessuten foretrekker kundene våre varer dyrket i Norge.

Og pilene peker i riktig retning. Norskandelen på poteter og grønnsaker endte på henholdsvis 87,2 prosent og 57,2 prosent i MENY i 2022. Begge varegruppene økte med ca. 4 prosentpoeng fra året før. 

Norske poteter i april

MENY har i flere år, i samarbeid med norske bønder og produsenter, jobbet med å forlenge sesongen. På poteter har nye sorter, bedre lagringsteknologi og produktutvikling ført til akkurat det.

Eksempelvis leverer Bjertnæs & Hoel nå småpoteter til MENY 10,5 måneder i året med mål om helårslevering i 2024. Småpotetene fra Nøtterøy-selskapet har bidratt til å holde importen nede.

Bjernæs & Hoel leverer småpoteter i over 10 måneder av året. Bjernæs & Hoel leverer småpoteter i over 10 måneder av året.

- Selv nå i april har vi et rikt utvalg av ulike sorter norske poteter i butikkene våre, og knapt noe import. Vi selger norske poteter til det er tomt på lageret til leverandøren vår. Så gleder vi oss til de norske nypotetene kommer i juni, sier Lauritsen. 

Norske agurker hele året

At MENY også selger mer norske grønnsaker enn før, skyldes hovedsakelig bedre lagringsteknologi og moderne produksjonsmetoder. Begge deler bidrar til å strekke sesongen, og gjelder særlig for gulrot, løk, tomat og agurk.

Eksempelvis selger MENY nå nesten utelukkende norske slangeagurker hele vinteren. Med Guren Gartneri i spissen, har de norske agurkprodusentene utvidet produksjonen betydelig. Det samme har Hanasand Gård gjort med sine perletomater.

Naturlige svingninger

Lauritsen tror norskandelen på jordbruksvarer vil krype sakte oppover også i årene som kommer, men understreker at det vil forekomme svingninger all den tid mange faktorer påvirker avlinger, både her hjemme og ute i verden.

Vårt mål står fast. Vi ønsker å tilby MENY-kundene mest mulig norske jordbruksvarer og kortreise produkter. Vi skal ha de beste råvarene.