Alt du trenger å vite om asparges
Asparges er et sikkert vårtegn, og er perfekt vår- og sommermat! Aspargesen kan grilles, brukes som hovedrett eller som deilig tilbehør til biff, fisk, spekemat og mye mer.
Her har vi samlet våre beste tips slik at du får du mest ut av den lekre aspargesen.
Forskjellen på hvit og grønn asparges
Du har sikkert sett aspargestopper, grønn asparges og hvit asparges på butikken. Men hva er egentlig forskjellen på dem?
- Grønn asparges dyrkes over bakken slik at aspargesskuddene vokser direkte og fritt opp i sollyset. Takket være sollyset får de den karakteristiske den grønne fargen. Tykkelse og lengde kan variere.
- Hvit asparges dyrkes tildekket med jord i hele vekstperioden. Uten sollys danner den ikke klorofyll og beholder derfor hvitfargen. Det er den hvite aspargesen som forbindes med den ekte og rene aspargessmaken.
- Aspargestopper er rett og slett toppene på grønn asparges.
Når er asparges i sesong?
Du finner grønn asparges i butikken året rundt, men den norsk asparges og hvit asparges får du kun tak i en begrenset periode.
- Norsk, grønn asparges: mai-juni
- Hvit asparges (import): april-juni
Slik tilbereder du asparges
På grønn asparges skal du kutte av de 2-3 nederste centimeterne.
- Kok i lettsaltet vann i 2-4 min.
- Avkjøl i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Da beholder aspargesen den sprø konsistensen.
Tilbereding av hvit asparges
Hvit asparges skal skrelles fra toppen og ned. Ha gjerne litt sukker i vannet istedenfor salt. Den trenger lenger koketid og er som regel mør etter 12-14 minutter.
Kremet aspargessuppe
Hjemmelaget aspargessuppe går raskt å lage. Dette er en oppskrift som gir masse god smak, med både kraft, fløte og sprøstekt skinke på toppen.
Ovnsbakt asparges med spekeskinke
Forrett, smårett, tapas eller snacks. Asparges med salt og sprø spekeskinke er en enkel liten rett med mye smak som du gjerne kan servere gjester sammen med andre småretter, ost og jordbær.
Grillede grønne asparges med mousselinsaus
Mousselinsaus er hollandaisesaus blandet med pisket krem.
Denne luksuriøse sausen smaker nydelig sammen med både hvit og grønn asparges, og sammen med laks- eller ørretrogn er dette den perfekte forretten til en bedre middag.
Pizza med asparges og tomat
Prøv en vegetarisk pizza der asparges spiller hovedrollen sammen med smaksrike små tomater. Her bruker vi både varmenehandlet og rå asparges. Lag gjerne pizzabunnen selv, eller kjøp ferdig.