Gjør det billiger å spise grønt

Gjør det billiger å spise grønt

Oppdatert 29. mars 2023
MENY vil bidra til å snu nedgangen i grønnsaksspising og innfører 30 prosent rabatt på alle ferske grønnsaker, poteter og urter på onsdager. – Vi må gjøre det enklere å velge sunt og grønt i en tid med strammere privatøkonomi, sier Vegard Kjuus, MENY-sjef. Nasjonalforeningen for folkehelsen ønsker tiltaket velkommen.

23. mars la Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) frem omsetningstall som viser en nedgang i ferske grønnsaker på 3,9 prosent i kg per capitai 2022 fra året før. En undersøkelse fra i fjor høst viste samme tendens: rekordlave 18,2 prosent nordmenn spiser «fem om dagen».  
 
Både OFG og Nasjonalforeningen for folkehelsen utrykker bekymring for helsa, men også for at pris og sosiale ulikheter vil påvirke mengden grønt på tallerkenen.  

MENY imøtekommer nå bekymringen og gir 30 prosent avslag på alle ferske grønnsaker, poteter og friske urter på onsdagerUtvalgskjeden vil også forsyne sine kunder med sunne og enkle middagstips der grønnsaker spiller en sentral rolle. 
- Vi ønsker ikke at nordmenn, spesielt nå som privatøkonomien er blitt strammere, skal velge bort grønnsaker. Tvert om. Grønnsaker er viktig både for helsa og matgleden, sier Kjuus. 
 
Må ha råd til å handle sunt 
MENY-sjefen får støtte fra Nasjonalforeningen for folkehelsen. 
- Et sunt kosthold bidrar til bedre helse og forebygger sykdom. Vi må derfor sikre at alle har råd til å kjøpe sunn mat. Vi er glade for at MENY gir priskutt på alle grønnsaker på ukentlig basis, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen. 
 
Kjuus forteller at MENYs Fisketirsdag, som ble lanserte i 2020 med 30 prosent rabatt på fersk fisk hver tirsdag kombinert med enkle oppskrifter, ga salgsvekst første år på ca. 20 prosent. Kjuus har derfor stor tro på Grønnsaksonsdag, som innebærer hele 350 ukentlige produkter. 
 
- Vi vet jo at både pris og plassering i butikk påvirker handlekurven. Det første som møter kundene er en stor, fargerik frukt- og grøntavdeling hvor kundene på onsdager kan velge fritt blant sine grønt-favoritter uten å styres alt for mye av prisen,sier Kjuus og legger til at det å spise mer plantebasert ikke bare er sunt, det gir også lavere klimaavtrykk. 
 

Grønnsakene vi spiser mest av  
(Kun friske og inkl. potet, tomat og avokado). Kg pr capita i 2022. Kilde OFG 
Potet, 17,1 kg 
Gulrot, 7,1 kg 
Tomat, 6,6 kg 
Løk 5,4 kg 
Agurk, 5,3 kg 
Paprika, 3,7 
Avokado, 2,7 kg 
Hodekål, 2 kg 
Brokkoli, 2 kg 
Kålrot, 1,9 kg 
Blomkål, 1,7 kg 
 
Størst nedgang i omsetning i volum 2022 (kilde OFG) 
Hodekål (-11,2%) 
Stilkselleri (-8,3%) 
Rødkål (-8%) 
Brokkoli (-7,1%) 
Kålrot (-6%) 
Squash (-5,3%) 
Potet (-4,6%) 
Gulrot (-4,4%) 
Løk (-4,1%) 
Blomkål (-3,7%) 

Økning i omsetning i volum i 2022 (Kilde OFG) 
Selleri (+19,1%) 
Rosenkål (+18,1%) 
Søtpotet (+3%) 
Kinakål (+1,4%) 

 
 
Tall og statistikk
 
Pressemelding på konsumnedgang og lenke til rapport, ligger her: | FRUKT.no (ofg.no). 

 
For mer informasjon, kontakt: 
Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, tlf. 918 52 986, mina.gerhardsen@nasjonalforeningen.no