MENY har reddet 300 000 matporsjoner fra å bli kastet

MENY har reddet 300 000 matporsjoner fra å bli kastet

Oppdatert 28. desember 2020
Gjennom matredder-appen Too Good To Go har MENY-butikkene nå reddet 300 000 matporsjoner fra å bli kastet. Dette tilsvarer 750 tonn CO2-utslipp spart. Enkle og kundevennlige tiltak bidrar i kampen mot matsvinn.

Som en av de første norske mataktørene i Norge, testet MENY høsten 2017 ut det å legge inn overskuddsmat i appen Too Good To Go. Nå er 117 MENY-butikker med i ordningen, og i midten av desember nådde supermarkedkjeden en milepæl: 300 000 matporsjoner er reddet. Det betyr at 300 000 matposer er hentet i MENY-butikkene like før stengetid. Nær halvparten av de 300 000 posene er reddet i 2020.
- MENY, som var en våre første samarbeidspartnere, ligger helt i toppen på mest CO2-utslipp spart via matredder-appen vår. Matposene fra MENY rives bort så snart de blir lagt ut i appen, og mange av brukerne har markert dem som favoritter, sier Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go.

God mat til en billig penge
MENY har som mål å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2025. En rekke tiltak er innført, både mot kunder og bakover i verdikjeden.
- Too Good To Go er et strålende konsept for oss som ønsker å ha et godt utvalg av ferskvarer, bakevarer og varmmat også på kveldstid. Det som blir til overs, kan vi legge i overskuddsposene. Vi slipper å kaste mat og kundene får god mat til en billig penge, sier miljøansvarlig Erik Halstensen i MENY.

Målet i 2021 er at alle MENY-butikkene skal benytte seg av Too Good To Go. En økning i antall overskuddsposer fra de butikkene som alt er med i ordningen, er ikke nødvendigvis noe mål.
- Å ha presise innkjøp er den mest effektive måten å redusere matsvinnet på, derfor jobber vi løpende med data- og innkjøpsrutiner. Vi vil aldri treffe 100 prosent og derfor er Too Good To Go et glimrende verktøy, sier Halstensen.

Nye teknologiske løsninger
Han forteller at MENY er sentral i en teknologi-pilot der holdbarhetsdatoen legges inn i varens strekkode med digital varsling nær utløpsdato. Om dette rulles ut i større skala, vil det bidra stort i svinnregnskapet. Andre svinntiltak i MENY-butikkene er donasjon til veldedighet og ulike nedprisingsordninger som Gårsdagens Brød og Omplassert frukt og grønt.  


I Norge kaster vi 390 000 tonn mat i året, noe som er en stor miljøutfordring. Matproduksjon står for 30 prosent av klimagassutslipp i verden. I Norge står dagligvare for 16 prosent av matsvinnet, husholdningene for 58 prosent og matindustrien for resten.

 


Fakta om Too Good To Go og MENY

 • MENY-butikkene tilbyr 1-3 ulike matposer; «Bakevarer» til kr. 39, «Varmmat» med produkter fra varmeskapet til kr. 39 og generell «Forundringspose» (diverse kolonialvarer som kjøtt, fisk, frukt, grønt meieriprodukter) til kr. 49.
 • Dette er mat som er til overs på slutten av dagen, som pakkes og tilgjengeliggjøres i appen for salg. Hva som havner oppi posene, varierer fra dag til dag.
 • Posene inneholder flere varer og prisen på posen er ca. 1/3 av den opprinnelige.
 • Kundene registrerer og betaler i appen, og henter posene like før stengetid i den MENY-butikken som har lagt ut posen.
 • MENY-butikkene legger hver ut 3-5 poser daglig, avhengig av mengden overskudd.
 • Ifølge Too Good To Go tilsvarer en matpose/porsjon (4 produkter i regnestykket) 2,5 kg CO2 spart. Totalt har MENY spart ca. 750 tonn med CO2-ekvivalenter.


SLIK KAN DU HJELPE MENY I KAMPEN MOT MATSVINN:

 • Velg varer i butikken med kortere holdbarhet om du vet at du snart skal bruke dem. Skal du for eksempel lage pannekaker samme dag, kjøp melka med kortest holdbarhet.
 • Ta en titt i nedprisingshylla. Kanskje finner du noe du har lyst på, til en hyggelig pris, eller en spennende vare du ikke har smakt før? De vanligste varene er kjøttdeig, ost, melk og yoghurt.
 • Kjøp «Gårsdagens brød» (ca. halv pris) for spising samme dag, eller lag ostesmørbrød, krutonger e.l.
 • Husk at single bananer er like gode. Disse har en tendens til å bli valgt bort.
 • Se om noe i stativet for «Omplassert frukt og grønt» frister. Kanskje skal du likevel lage smoothie eller grønnsakssuppe. Fordelen er at du kan kjøpe stykkevis, og du sparer penger.
 • Se om butikken din, siste halvtime før stenging, har poser med tre små bakevarer (wienerbrød, boller, o.l) til redusert pris. Disse kan du fryse ned.
 • Kjøp overskuddsmaten som legges ut i appen Too Good To Go.


Kontaktinformasjon:
Lene Kallum, kommunikasjonsansvarlig i Too Good To Go, lkallum@toogoodtogo.no - tlf. 99107900