Økologisk spekepølse til topps i Norges største lokalmatpris

Økologisk spekepølse til topps i Norges største lokalmatpris

Oppdatert 6. september 2019
Ask gård fra Buskerud er vinner av Matskattstipendet 2019 og får 350 000 kroner for å utvikle Norges første økologiske hverdagssalami. I tillegg får Den sorte havre fra Østfold 150 000 kroner for å utvikle nye havregrynprodukter av svarthavre. Norges største lokalmatpris ble i dag delt ut av landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Blant seks svært verdige finalister, var det det til slutt Ask gård på Jevnaker som trakk det lengste strået. Pengepremien skal vinneren bruke på å utvikle en norsk, økologisk hverdagssalami - noe som ikke finnes i norsk dagligvare i dag.
- Ask-gründerne har vist både mot og stor innovasjonsevne i utviklingen av sine økologiske, håndlagde spekepølser tuftet på god dyrevelferd. Kundene våre setter stor pris på håndtverkspølsene, både kvaliteten og smaken. Nå fortjener norske forbrukere å få en god, norsk hverdagssalami uten kunstige tilsetningsstoffer, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.

Frokostblanding og ostekjeks av svarthavre
Den sorte havre fra Våler i Østfold endte på andreplass og fikk et stipend på 150 000 kroner med sin søknad om å utvikle frokostblanding og ostekjeks av urkornet svarthavre. Den sorte havre var først i verden med å lansere havregrynprodukter av svarthavre.
- Vi hadde seks svært gode finalekandidater, men denne gangen trakk disse to det lengste strået fordi de er innovative og utvikler helt unike produkter innenfor sin varekategori. Jeg er imponert over innovasjonsevnen til norske lokalmatprodusenter. De utfordrer oftest merkevareleverandørene og bidrar til reell innovasjon i norsk dagligvare, sier Kjuus.


JURYENS BEGRUNNELSE
:

 • Ask gård –som erførste norske aktør som har tatt opp kampen mot italienske og spanske produsenter - har på få år etablert seg som en spennende, kortreist leverandør av økologiske spekepølser. Råvarene er fra egne økologiske sauer, og både dyrevelferd og bærekraft står i sentrum. Ask jobber blant annet ut fra nose-to-tail-prinsippet om at hele dyret skal brukes. De fem spekepølsene til ekteparet Evang på Ask gård er frie for kunstige tilsetningsstoffer og lages for hånd. Resultatet er produkter med fantastisk kvalitet.
  Pågangsmot, nybrottsarbeid, bærekraft og ideen om nå å utvikle en økologisk skivet hverdagssalami ga full uttelling hos juryen - som dessuten lot seg begeistre av at vi har fått en norsk, kortreist produsent av økologisk spekemat.

 • Den sorte havre har tatt i bruk flere hundre år gamle produksjonsmetoder, kombinert med innovasjon, i fremstillingen av sine havregryn-produkter av svarthavre. Svarthavre ble dyrket i Norge helt tilbake i vikingtiden, og treffer en tydelig trend: den har ca. 50% mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater enn vanlig hvit havre. På gården i Våler har familien til nå utviklet to varianter av havregryn: valset i flak og steel cut (kuttet). På kort tid har produktene etablert seg godt i markedet.
  Innovasjon, dedikasjon, eksport til USA, god produktdesign og ideen om nå å utvikle frokostblanding og ostekjeks av svarthavre ga god uttelling hos juryen – som i tillegg vektla betydningen av å fremheve norsk matkorn.


Årets jury:
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (stedfortreder statssekretær Widar Skogan)
Edvart Freberg, Hvasser Asparges
Per Borglund, redaktør i Mat fra Norge
Ingvill Størksen, direktør dagligvare, VIRKE
Odd Gisholt, dagligvareekspert og BI-professor
Bodil Nordjore, høgskolelektor, budeie og kokebokforfatter
Jørn Lie, kokk og driver av Gamle Raadhus og Vaaghals
Sigrid Hjørnegård, generalsekretær, Bondelaget (stedfortreder rådgiver Kari Marte Sjøvik)
Vegard Kjuus, MENY-sjef


Årets finalister
Nøisom Bryggeri, Fredrikstad i Østfold – håndtverksøl
Den sorte havre, Våler i Østfold – havregryn
Gangstad Gårdsysteri, Inderøy i Trøndelag – ost, is og gårdsbutikk
Grøndalen Gårdsmeieri, Nes i Akershus – økologisk ferskost, myse og is
Finnmark Rein, Tana i Finnmark – kjøttprodukter av rein
Ask Gård, Jevnaker i Buskerud – økologisk spekematFakta om Matskattstipendet

 • Prisen deles ut av MENY en gang i året til produsenter som har konkrete lokalmat-prosjekter de ønsker å videreutvikle.
 • I fjor vant Hvasser Asparges med sin søknad om å utvikle Norges første hvite asparges. I 2017 vant Himmelspannet med sin søknad om å utvikle en ny camembertost av geitemelk, samt finne nye bruksområder for myse.
 • I tillegg til en hovedvinner, kan juryen dele ut mindre beløp til andre finalister (totalt kr 500 000). I fjor fikk Dypvik kr. 150 000 for å gjøre klippfisk mer tilgjengelig, mens Klokk & Co fikk kr. 100 000 for å utvikle flere alkoholfrie øltyper.
 • MENYs Matskattstipend, etablert i 2015, er den største og viktigste lokalmatprisen som deles ut i Norge. MENYs mål med prisen er å fremme norsk lokalmat til glede både for kundene og for små og store engasjerte produsenter over hele landet.


Fakta om MENYs lokalmatsatsing

 • MENY er opptatt av matglede og norske mattradisjoner, og samarbeider derfor med over 450 lokalmatprodusenter som til sammen tilbyr over 2500 lokalmatprodukter. Eller matskatter, som de heter i MENY.
 • MENY er desidert største aktør på lokalmat med en markedsandel på over 20%.
 • Interessen for lokalmat øker. MENY hadde en vekst på 5,2% i 2018, mot 2017
 • MENY har mål om å bidra til ytterligere vekst i salget av lokalmat. Lokalmat bidrar til et bredere utvalg, mer kortreist mat, mer innovasjon og ivaretakelse av lokale arbeidsplasser.


Kontaktpersoner:
Ask gård ved Kristoffer Evang, tlf. 99797175, kristoffer@askgard.no  
Den sorte havre ved Johan Anstenrud, tlf. 9011 3875, johan@densortehavre.no