Glaserte asparges med grillet laks og urte-hollandaise

Glaserte hvite asparges med urte-hollandaise og grillet laks er en rett som oser av sommer og sol. Aspargesen får en glinsende frisk og sødmefull overflate etter glaseringen, i tillegg til å være akkurat passe kokt. I sausen er det både gressløk, kjørvel og estragon, men prøv deg gjerne frem med andre urter som persille, timian eller rosmarin. Pass på at laksen får en saftig «rosa» kjerne, eller erstatt laksen med en god skje ørretrogn for litt ekstra luksus.
Glaserte asparges med grillet laks og urte-hollandaise

Tid

Tidsforbruk 40 - 60 min

Ingredienser

Tips!

Hvis sausen sprekker fordi den er blitt litt for varm kan du redde den ved å piske sammen en eggeplomme og litt vann i en bolle, for så å spe forsiktig med den skilte sausen.

Slik gjør du

  1. Smelt smøret til sausen stille og rolig over svak varme i en kasserolle. Smøret må ikke koke og det skal heller ikke røres i. Etter hvert vil det «hvite» i smøret synke til bunns og det er kun det klarede smøret på toppen som skal brukes.
  2. Visp sammen eggeplommer, vann og sitronsaft i en stål- eller glassbolle. Kok opp en liten kjele med vann og sett på bollen på toppen av kjelen. Senk temperaturen på vannet slik at det ikke fosskoker, og pass på at bollen ikke kommer i kontakt med vannet. Pisk eggeplommene kraftig i ca. 30 sekunder til de begynner å tykne som en tykk eggedosis.
  3. Spe med det klarede smøret, litt etter litt, mens du hele tiden pisker energisk. Pass på at smøret er pisket skikkelig inn før du sper med mer. Blir sausen veldig tykk kan du piske inn et par spiseskjeer kaldt eller lunkent vann før du fortsetter med smøret. Sausen skal til slutt få en tykk, fyldig og luftig konsistens.
  4. Smak til med salt og pepper (og litt mer sitronsaft hvis nødvendig) og bland inn halvparten av urtene. Sett sausen et lunt sted til den skal serveres.
  5. Skjær vekk de nederste 2–3 centimeterne og skrell aspargesen fra der hvor «blomsten» slutter og ned. La aspargesen ligge på fjøla mens du skreller for å unngå at den knekker. Skjær laksen i to jevne stykker. Drypp laksen med litt olje og krydre med salt og litt kvernet pepper.
  6. Grill laksestykkene i 2–3 minutter på hver side over middels høy varme i en grillpanne (eller bruk en vanlig stekepanne hvis ønskelig). Husk at laksen helst skal ha en saftig og «rosa» kjerne. La fisken hvile på en tallerken så lenge mens du glaserer aspargesen.
  7. Bruk en romslig kasserolle eller panne og kok opp vann, smør, sukker, salt og sitronsaft. Legg i aspargesen og la det koke uten lokk til det meste av væsken har fordampet og aspargesen er ferdig kokt. Rist litt på kasserollen underveis slik at aspargesen ikke fester seg i bunnen. Spesielt mot slutten er det viktig å være litt påpasselig slik at aspargesen blir jevnt kokt og nærmest glasert i det innkokte smørvannet.
  8. Fordel den glaserte aspargesen på tallerkener. Topp med et par skjeer urte-hollandaise og et laksestykke. Dryss over resten av urtene og server.
Spe med det klarede smøret, litt etter litt, mens du hele tiden pisker energisk. Pass på at smøret er pisket skikkelig inn før du sper med mer. Blir sausen veldig tykk kan du piske inn et par spiseskjeer kaldt eller lunkent vann før du fortsetter med smøret. Sausen skal til slutt få en tykk, fyldig og luftig konsistens.