Hel laks med sitron, urter og potetskiver

Med mange gjester rundt middagsbordet, er hel laks i ovn en super måte å tilberede laks på. Ikke bare ser det flott ut, men fiskekjøttet holder seg også saftig og godt når laksen bakes med skinnet på. I denne oppskriften kan du også bruke hel ørret.
Hel laks med sitron, urter og potetskiver

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Tips!

Server gjerne med en frisk grønnkålsalat til.

Slik gjør du

  1. Begynn med potetene. Skrell og skjær dem i tynne skiver. Spre dem utover i en langpanne og dryss med olivenolje, salt og pepper
  2. Skrap fisken fra halen og ned mot hodet med en kjøkkenkniv til den er helt fri for skjell. Skyll og vask laksen under kaldt rennende vann, og tørk den med kjøkkenpapir både inni og utenpå. Skjær 5-6 vertikale snitt i skinnet på begge sider av laksen, ca. 2 cm dype. Fyll lommene med finhakkede urter og sitronskiver. Strø også salt og pepper i hver lomme.
  3. Fyll laksebuken med sitronskiver og resten av urtene, og salte og pepre fisken godt både inni og utenpå før du legger den oppå potetene. Bak først laksen på 230 grader i 15 minutter. Skru deretter varmen ned til 180 grader og stek videre i 30 minutter.
  4. For å sjekke om fisken er ferdig, kan du løfte litt på skinnet og dytte på fiskekjøttet med en gaffel. Hvis kjøttet flaker lett, er fisken ferdig. Servér stykker fra den hele laksen sammen med potetskivene, en grønn salat og rømme eller kesam.
Begynn med potetene. Skrell og skjær dem i tynne skiver. 
Spre dem utover i en langpanne og dryss med olivenolje, salt og pepper
Skrap fisken fra halen og ned mot hodet med en kjøkkenkniv til den er helt fri for skjell. Skyll og vask laksen under kaldt rennende vann, og tørk den med kjøkkenpapir både inni og utenpå. 
Skjær 5-6 vertikale snitt i skinnet på begge sider av laksen, ca. 2 cm dype. Fyll lommene med finhakkede urter og sitronskiver. Strø også salt og pepper i hver lomme.
Fyll laksebuken med sitronskiver og resten av urtene, og salte og pepre fisken godt både inni og utenpå før du legger den oppå potetene. Bak først laksen på 230 grader i 15 minutter. Skru deretter varmen ned til 180 grader og stek videre i 30 minutter.
For å sjekke om fisken er ferdig, kan du løfte litt på skinnet og dytte på fiskekjøttet med en gaffel. Hvis kjøttet flaker lett, er fisken ferdig. Servér stykker fra den hele laksen sammen med potetskivene, en grønn salat og rømme eller kesam.