Tilberedning av skrei

Skrei er en fantastisk fisk som kan tilbedes på mange forskjellige måter. Stekt skrei, kokt skrei eller ovnsbakt skrei - her får du våre 9 beste tips til tilberedning av skrei.

1. Hold skreien kald  

Skreien vokser opp i kaldt vann og transporteres på is når den fraktes til MENY-butikkene rundt om i landet. Dette betyr at skreien trives kaldt for at kvaliteten skal holde seg på topp. Legg skreien i kjøleskapet med en gang du kommer hjem fra butikken, og oppbevar der den der til den skal tilberedes.

2. La skreien trekke

 

Skrei

Skreien skal ikke koke, men trekke i ca 10 minutter i lettsaltet vann som ligger like under kokepunktet. Du kan trekke skreifilet eller skiver av hel skrei. La skreien trekke til den skiver seg når du tar på den. Løft opp skreien av vannet med eks. en hulløse og server den umiddelbart.

3. Husk salt i vannet

SkreiSkal du trekke skreien trenger du godt saltet vann. Du kan beregne om lag en halv desiliter salt for hver liter vann. Smak gjerne på vannet for å se om det er salt nok. Vannet skal smake ordentlig saltvann, dette gjør at skreien blir både smaksrik og ”fast i fisken”. Straks den er ferdig skal skreien opp av kokevannet, for at den ikke skal bli for salt. Det er derfor lurt å gjøre ferdig tilbehøret før du trekker skreien.

4. Pakk inn rognen i matpapir

Skrei rogn

Skreirogn brukes både i skreimølje, som en egen rett eller stekt i smør på brødskiven. Skal du koke den er det viktig å huske på å pakke den inn i bakepapir før den går i gryta. Gjør du ikke det, vil rognen løse seg opp i gryta.  Oppskrift på kokt skreirogn finner du her. Kokt skreirogn skal serveres både kald og varm.

5. Salat med sprø skreitunge 

 

Skrei tunger

Skreitunge kan både stekes og kokes. Vender du tungene i mel, sammenpisket egg og til slutt brødsmuler og steker de gylne har du med ett en rask og deilig rett på under 20 minutter. Stekte skreitunger passer perfekt som forrett, men kan også brukes som tilbehør til skreifileten. Oppskrift på salat med sprø skreitunger finner du her

6. Topp med bacon

Skrei har en litt søtere smak enn torsk. Derfor passer tørrsaltet bacon veldig godt som topping. Kutt bacon i terninger, stek og serverer over stekt eller nytrukket skrei.

7. Krydre skreien

Når du skal krydre skreien  så husk at den er ganske mild og søt i kjøttet. Husk alltid salt og pepper. Bruk godt smør om du skal steke den i panne. Skreifilet som skal stekes i panna tåler også internasjonale smaker, og kan krydres med både chili, ingefær, sesamfrø og friske urter.

8. Ovnsbakt skrei

Skrei

Skreifilet passer perfekt og ovnsbake, og er perfekt festmat til mange. Gni inn skreifileten med romtemperert smør. Krydre skreifileten med salt, pepper og eventuelt friske urter. Her kan du bruke dill, timian, kjørvel eller persille. Legg fileten i en ovnsfast form og stek den på 180 grader i ca. 20 minutter. Du kan steke fileten hel, eller du kan dele den i porsjonsstykker før steking. Hvis du deler opp skreifileten, så vil steketiden bli noe kortere. 

9. Rå skrei

Skrei passer fint i den nye ”trendy” retten pokè, eller som sashimi. Bruk da skreiloin (ryggstykket av skreifilet uten skinn og ben), pakk den i plastfolie og frys den et døgn. Tin skreien i kjøleskapet før den kuttes i tynne skiver eller små terninger. Mariner terningene i eksempelvis lime og smak til med salt, pepper, koriander, soyasaus og sesamfrø. Kan serveres som en forrett med grønn salat eller som hovedrett med ris og grønnsaker.