Det gode tilbehøret til skrei

Det gode tilbehøret til skrei

En så delikat og flott fisk som skreien, kler et stort utvalg av tilbehør og smaker.

Skrei passer perfekt i mange deilige fiskeretter og til mye forskjellig tilbehør. I tillegg til tradisjonelt tilbehør, blir vi stadig vekk flinkere og mer vågale i hvilke råvarer vi tør å kombinere med delikatessetorsken.

Tradisjonelt tilbehør til skreien

Det mest tradisjonelle tilbehøret finner du i klassikeren “mølje”, som for mange er regnet som en norsk nasjonalrett. De som elsker den tuller ikke mye med tilbehøret, men holder det rent. Tradisjonen tro skal det bestå av lever, rogn og kokte poteter.

- Som med de fleste gamle norske tradisjonsretter, finnes det nasjonale varianter og til dels sterke oppfatninger om hvordan en “skreimølje” bør serveres. Likevel er alle én ting enige om: Lever og rogn skal være med, sier Espen Lie, leder av MENY-Lauget, MENYs egne mateksperter.

Ertepuré og bacon passer ypperlig til skrei. Ertepuré og bacon passer ypperlig til skrei.

Sprøstekt bacon, pureer, sauser og smør

Til både stekt, ovnsbakt og kokt skrei, passer sprøstekt bacon og irrgrønn ertepuré ypperlig. Da får du sødme fra ertene og fisken, og deilig salt fra bacon. Perfekt balanse.

- Vil du ikke ha bacon, kan du bruke terningen av en pikant pølse som chorizo eller pepperoni, som får et par minutter i pannen før det sammen med eget stekefett brukes som saus over fisken, forteller Espen.

Handle det du trenger på nett:


En kraftig rødvinssaus passer like godt til skrei som en luftig og mild hollandaise, og stekte poteter kan passe like godt som kokte poteter eller potetmos.

Også eggesmør smaker deilig over de kokte potetene og soyasmør er en fantastisk balansert saus til fast, kritthvit skrei.

Slik gjør du:

  1. Smelt smøret i en liten kasserolle
  2. Tilsett soya. Da vil saltet fra soyasausen gi en fin balanse til fettet i smøret og sødmen i fiskekjøttet.

- En god balsamico kan erstatte soyasaus hvis du ønsker mer syre, tipser Lie.

Har du alt du trenger?

Hollandaise er en luftig og mild saus som passer godt til hvit fisk som skrei. Hollandaise er en luftig og mild saus som passer godt til hvit fisk som skrei.

Rotmos av ulike rotfrukter supplerer kongetorsken veldig fint, og det samme gjør glatte og kremede pureer. Dette kan du lage av enten av sellerirot, persillerot, gulrot eller blomkål, eller lage en god, gammeldags kålrabistappe.

- Eller hva med å legge et skinnstekt skreifilet-stykke på en seng av sautert eller kremet spinat? Det er også godt på stekte, grønne asparges, sier Espen.

Skrei med eksotiske smaker

Vil du gjøre noe nytt og spennende med den erkenorske skreien, er det mange eksotiske smaker som passer perfekt til.

Det faste fiskekjøttet gjør seg flott i en wok med grønnsaker, hvitløk, ingefær og woksauser, eller i curries med kokos og thai-smaker.

Prøv en ny vri på fredagstacoen og bytt ut kjøttdeigen med skrei! Den trives godt sammen med både guacamole, salsa og tacokrydder. Prøv en ny vri på fredagstacoen og bytt ut kjøttdeigen med skrei! Den trives godt sammen med både guacamole, salsa og tacokrydder.

- Eller hva med å lage en lynrask, men smakfull, bacalao på skrei? Fisken gjør seg knallgodt sammen med tomat, løk, hvitløk, olivenolje, oliven og basilikum eller timian. Skrei smaker også nydelig servert sammen med linseragu med tomat, hvitløk og provencalske urter, tipser Espen.

Den velkjente fredagstacoen er en storfavoritt blant oss nordmenn. Men hvorfor ikke gjøre noe annerledes en fredag? Lag fisketaco med skrei! Den trives godt sammen med både guacamole, salsa og tacokrydder.

- Det er kanskje klisjé, men det er faktisk sant når det kommer til skrei-tilbehøret: Bare fantasien setter grenser.