Skrei eller torsk, vet du forskjellen? Se video

Skrei eller torsk, vet du forskjellen?

Skrei og torsk kan oppleves like i smaken, og kan derfor brukes som råvare i flere av de samme rettene. Noen forskjeller er det likevel.

Det finnes mange forskjellige typer torsk langs norskekysten, men hovedsakelig skilles det mellom skrei og kysttorsk.

Forskjellen mellom torsk og skrei

Hovedforskjellen på skrei og torsk er at kysttorsken er stedegen og oppholder seg langs norskekysten, mens skreien kommer svømmende fra Barentshavet.

- På grunn av de lange vandringene er skrei muskuløs og fast i kjøttet etter å ha tilbakelagt mange tusen kilometer. Navnet ”skrei,” har sannsynligvis opphav i det norrøne ordet skrida, som betyr å vandre, sier Espen Schøning Lie, leder av MENY-Lauget.

Skreien er fast og hvit i kjøttet, flaker seg lett og er litt søtlig og mineralrik i smaken.

Kjøp årets skrei hos MENY:

Skrei får du kun i februar-april, og er på sitt beste i februar og mars. Nyt den mens du kan! Skrei får du kun i februar-april, og er på sitt beste i februar og mars. Nyt den mens du kan!

Kvalitetsfisk fra den norsk-arktiske stammen

Ser du torsk merket med kvalitetsmerket SKREI®, er det en garanti for at fisken er er en ekte Gadus morhua. Det betyr at det er torsk fra den norsk-arktiske stammen som har vandret fra Barentshavet, og blitt fisket på de tradisjonelle gytefeltene langs norskekysten.

- Kvalitetsmerket betyr også at fisken er fanget, pakket og oppbevart etter strenge kriterier som garanterer at kunden får fersk skrei av ypperste kvalitet. Bare skrei som er fisket de siste 12 timene pakkes under dette merket, sier Espen.

Skreimerket gjør at du vet skreien garantert er av ypperste kvalitet! Skreimerket gjør at du vet skreien garantert er av ypperste kvalitet!

Skreien på sitt beste i februar og mars

Skreien vandrer mellom oppvekstområdet i Barentshavet og gyteområdet langs norskekysten. Skreisesongen er en begivenhet mellom januar og april, hvor millioner av fisk kommer for å gyte – og da spesielt til områdene rundt Lofoten.

Den offisielle starten på skreisesongen er 14. februar, Valentines Day. Derfor har skreien også fått tilnavnet "kjærlighetsfisken".

- Skreien er nemlig på sitt absolutt beste i februar og mars, avslutter Espen.

Slik tilberedes skrei

Slik tilberedes skrei

Skrei er en fantastisk fisk som kan tilberedes på mange måter. Vi viser deg hvordan du trekker, steker og lager ovnsbakt skrei. Se også hvordan du kan servere skrei rå som sashimi eller ceviche.