Dette kan du bruke honning til

Dette kan du bruke honning til

Honning har alltid vært høyt ettertraktet. Med sin fløyelsmyke konsistens og søte smak, er det kanskje ikke så rart. Her kan du lese mer om hvordan honning lages, hva du kan bruke det til, og om forskjellige typer honning.

Honning har blitt brukt av mennesker i tusenvis av år, som både søtningsmiddel og medisin. I dag putter vi det i alt fra dressinger til bakverk, og det er heller ikke uvanlig å bruke honning til å lindre sår hals. Men hvordan lages egentlig denne søte fristelsen?

Få honning fra MENY levert på døra:

Slik lages honning

Før honningen havner på kjøkkenet ditt, må den innom magen til honningbiene, før den gulpes opp igjen! Slik ser veien fra nektar til honning ut:

  • Bier samler inn nektar fra blomster, som fraktes tilbake til kuben i magen til biene. 
  • Inne i bikuben gulpes nektaren opp, og lagres i voksceller i kuben. 
  • Deretter slår biene med vingene for å tørke ut nektaren slik at den tykner. 
  • Når honningen er tykk nok, forsegles cellene med voks, og birøkterne høster inn honningen.
Emblem
En hel bikube produserer omtrent 25 kg honning i året. Men én bie lager mindre enn en teskje honning i løpet av hele sitt liv!

Er honning sunt?

Det diskuteres stadig om honning er sunnere enn sukker. Honning består av omtrent 80% sukkerarter og 20% vann. Den er altså ikke tilsatt raffinert sukker, men inneholder kun naturlige sukkerarter. Og siden honning er søtere enn sukker, kan man minke mengden søtningsstoffer i mat ved å bytte ut sukker med honning.

Honning inneholder også flere næringsstoffer enn sukker, nemlig (veldig små mengder) vitaminer, mineraler, aminosyrer og antioksidanter. I tillegg er honning prebiotisk, altså gunstig for tarmen. Rå honning, i motsetning til sukker, gir næring til viktige bakterier i tarmen. Det sies også at honning styrker immunforsvaret!

Vil du beholde litt av næringen i honning, anbefales det å ikke varme honningen til mer enn 45 grader. Hvis den blir varmet til høyere temperaturer, vil den fremdeles fungere fint som søtning, men ha færre av næringsstoffene. 

 

Emblem
For mange oppleves honning lindrende, og sies å hjelpe mot blant annet sår hals, hoste og forkjølelse. Hvorfor ikke prøve ingefærte med honning neste gang du kjenner at hosten kommer snikende?
Kjartans honning - Trøgstad

Kjartans honning - Trøgstad

På Solhøy Bigård driver Kjartan Dahl bihold med hjertet – og alt arbeidet gjøres for hånd.

Slik oppbevarer du honning

Du har kanskje hørt at honning har uendelig holdbarhetstid? Det stemmer - til en viss grad.

For at honning skal holde seg lenge, bør den oppbevares i en tett beholder med lokk, på et tørt sted, og i romtemperatur.

Emblem
Spedbarn under ett år skal ikke få i seg honning, siden den kan inneholde bakterien Clostridium botulinum, som kan føre til sykdom. For alle andre er honning ufarlig!

Derfor krystalliserer honning

Det er nok mer sannsynlig at honning krystalliserer seg, enn at den blir dårlig. Det vil si at honningen går fra å være flytende eller kremete til å bli fast og forme krystaller.

Hvis honningen inneholder mer druesukker enn fruktsukker, vil den etterhvert krystallisere. Det er en naturlig prosess, og går ikke utover smak eller holdbarhet. Krystallisert honning er heller ikke farlig. Om du likevel vil ha honningen mer flytende igjen, kan du sette den i et lunkent vannbad.

Krystalliseringen skjer raskere om honningen står kaldt, så en kjøkkenskuff- eller skap egner seg bedre til oppbevaring enn kjøleskapet. 

Nøtter og honning er en nydelig kombinasjon. Prøv deg frem med for eksempel hasselnøtter og valnøtter! Nøtter og honning er en nydelig kombinasjon. Prøv deg frem med for eksempel hasselnøtter og valnøtter!

Forskjellige typer honning

Det finnes utallige typer honning, men hva skiller dem egentlig fra hverandre? Honningens smak og karakter avhenger av hvor biene samler nektar fra. 

  • Lynghonning er en litt sterkere, mørkere honning. Den lages ved at biene henter nektar fra røsslyng.
  • Sommerhonning er lysere og mildere enn lynghonning. Biene samler nektar fra blomstene til frukttrær, løvetann, blåbær og bringebær.
  • Flytende honning er flytende på grunn av sitt naturlig høye innhold av fruktose, også kjent som fruktsukker. Den mest kjente flytende honningen er Akasiehonning.
  • Akasiehonning kommer fra blomstene på Robiniatrær, også kalt falsk Akasie, som vokser over hele verden. Navnet falsk Akasie kommer av likheten på bladene og blomstene mellom Robinia- og Akasietrær.
  • Rå honning, eller kaldslynget honning, er honning som ikke er varmebehandlet eller filtrert. All honning som selges i Norge er rå, fordi varmebehandling ikke er tillat. "Honning" og "rå honning" er altså det samme produktet her til lands.
Alt du trenger å vite om sjokolade

Alt du trenger å vite om sjokolade

Vi nordmenn elsker sjokolade! Den kommer i mange ulike farger og fasonger, og spises gladelig som den er. Men hva er egentlig forskjellen på hvit sjokolade, kokesjokolade og melkesjokolade - og hvordan blir sjokolade til? Her får du alle svarene.

Dette kan du bruke honning til

Honning er allsidig og kan brukes til så mangt! Bruk den som den er, som søtning i te eller varm melk, smoothies, på frokostblanding eller nøtter. Den kan også brukes i bakst, og smaker nydelig til ost. Ingefær og chili gjør seg også godt sammen med honning. Har du prøvd å bruke honning på disse måtene før?

Topp frokosten med honning

Yoghurt og granola toppet med honning er en klassiker på frokostbordet. For å gjøre frokosten enda mer smaksrik, kan du gjerne drysse over hakkede nøtter eller friske bær!

 

Honningglaserte rotgrønnsaker

Gjør middagstilbehøret mer spennede ved å glasere grønnsaker med honning. Glaserte grønnsaker får en herlig sødme! Enkelt og raskt tilbehør, perfekt til både fisk og kjøtt.

Hvit pizza med blåmuggost og honning

Lag en utradisjonell pizza med smaksrik topping! Pære, fiken, honning og blåmuggost er en uslåelig kombinasjon. Server gjerne pizzaen som en litt annerledes dessert.

Ovnsbakt ost med nøtter og honning

Kombinasjonen, ost, honning og nøtter er en klassiker som aldri slår feil. Honning gir balanse til den lune camemberten, og nøttene gir crunch. Et godt alternativ til ostefat!

Hva med å lage en god salatdressing med honning? Prøv disse oppskriftene på vinaigrette:

Har du smakt disse?