Kjartans honning - Trøgstad

Kjartans honning - Trøgstad

På Solhøy Bigård driver Kjartan Dahl bihold med hjertet – og alt arbeidet gjøres for hånd.

Kjartans bestefar Håkon Dahl begynte med bier på Solhøy Bigård i Trøgstad i 1938, og fra Kjartan var 10 år gammel fikk han lov å være med. I 1975 fikk han sin første egne bikube, og helt frem til bestefaren døde i 2006, 99 år gammel, drev de birøkting side om side.

Kjøp Kjartans Honning hos MENY

Arbeid for hånd

I dag leder Kjartan Dahl Solhøy Bigård i Trøgstad, inkludert 300 bikuber, som distribuerer 

Villbringebærhonning, Skogsplantehonning og Røsslynghonning til forskjellige dagligvarebutikker over hele landet. Målet har hele tiden vært å lage et 100 % naturlig produkt, helt uten tilsetningsstoffer.

Den beste honningen lages av bier som får starte sesongen med gode og harmoniske forhold i kuben. Derfor går Kjartan hver vår gjennom alle bikubene og bytter ut brukte bunnbrett med nye og rene. Et velholdt bisamfunn kan samle opp til 40 kilo blomsterstøv på én sesong.

Ved å gjøre arbeidet for hånd og uten hansker, unngår Kjartan lettere å skade biene. Harmoni og tillit mellom røkter og bier gir rolige kuber og bedre produktivitet – det lærte han av sin bestefar.

Hvorfor er det viktig med lokale varer?

- Lokalmat blir ofte produsert på best mulig måte som gir optimal smak og konsistens. Småskalaprodusenter er også veldig ofte på gode på det de produserer og har mye kunnskap om matvaren de produserer. 

Kjartans honning finner du i utvalgte MENY-butikker i Østfold