Duga nakenbygg - Rygge Se video

Duga nakenbygg - Rygge

Med et nytt velsmakende byggkorn tilpasset dagens travle liv, er målet for Duga klart; de vil ha bygg tilbake på matbordet.

Med et nytt velsmakende byggkorn tilpasset dagens travle liv, er målet for Duga klart; de vil ha bygg tilbake på matbordet.

Bygg har vært dyrket i over 10 000 år, og er trolig verdens eldste kulturplante. Helt frem til midt på 1800-tallet var byggkorn vår viktigste matkilde.

Bygg var kjent for å gi kraft og styrke, og ble omtalt som oldtidens gull.

Nakenbygg

Kornet skiller seg ut ved å være et nakenbygg, som betyr at det er en skalløs byggart. Ved tresking mister byggkjernene skallet, og nakenbygget har derfor den fordelen at hele kornet kan benyttes.

Det gir et høyere næringsinnhold og bedre smak enn andre byggsorter. Bygget har en rund og mild smak som er lett å inkludere i et variert kosthold.

- Vi er superstolt av råvaren vår, og har mottatt flere utmerkelser for Dugas gode smak og kvalitet, forteller Anne-Marte Røen Bye som leder den lille bedriften i Rygge.

Spis dem som de er, lag spennende bakverk eller bruk dem i maten - byggryn og byggrynsflak har mange bruksområder! Spis dem som de er, lag spennende bakverk eller bruk dem i maten - byggryn og byggrynsflak har mange bruksområder!

Bygg er bra for deg

Bygg er proppfullt av sunne saker, og den største fordelen er kornets høye innhold av kostfiberet betaglukan.

Forskning viser at betaglukan fra bygg har en gunstig virkning på kolesterolnivået og bidrar til å begrense blodsukkerstigningen etter et måltid.

I tillegg er det rikt på antioksidanter og inneholder gunstige fettsyrer, jern, sink. B- og E-vitaminer og andre verdifulle næringsstoffer.

Dyrkere av Duga er stolte og engasjerte bønder på gårder i Østfold, hvor de klimatiske forholdene er ideelle for kornproduksjon.

Kan brukes til det meste

Bygg er et veldig anvendelig og robust korn som er godt tilpasset norske forhold, i tillegg smaker det godt og er veldig sunt.

Kornet var vanligere i norsk kosthold før, og da mest som grøt og i flatbrød. Bygg er supert å bruke for saftige grovbrød, pizzadeig, kjeks eller liknende.

Den beste grøten med bygg fra Duga

Den beste grøten med bygg fra Duga

Duga fibergrøt er laget på urkornet nakenbygg, som har en nydelig, nøtteaktig smak. Perfekt for folk i farta, til deg som trener og barn som vokser. Mange ønsker seg mer norsk bygg på matbordet.

Bak et deilig brød eller rundstykker med byggryn. Bak et deilig brød eller rundstykker med byggryn.

Mett-lenger-garanti

På grunn av kornets naturlig høye innhold av kostfiber, vil det gi deg en vedvarende metthetsfølelse.

Fiber brytes nemlig ikke ned i magesekken, men binder væske og gir metthetsfølelse. Generelt vil mye fiber i kosten letter også fordøyelsen.

Bygg er utmerket erstatning for ris og pasta! Du kan også bruke det i riskrem, risotto, paella, som tilbehør til kjøtt og fisk, eller i salater og wraps.

Hvorfor norsk bygg?

Å øke produksjonen og forbruket av matbygg i Norge er viktig for norsk selvforsyning.

Det er desto viktigere at vi har en god matberedskap i Norge med produksjon av korn mange steder i landet.

Anne-Marte viser til FNs bærekraftsmål nummer 2, som sier at vi skal utrydde sult, oppnå global matsikkerhet, bedre ernæringen og fremme bærekraftig landbruk innen 2030.

Alle land har et ansvar for å utnytte de naturgitte forutsetningene til å produsere mat innenfor egne grenser. Ikke alle kan produsere alt, men alle kan gjøre det beste ut av det de har.

- Lokal matproduksjon er også bra for miljøet. Kortreist og klimatilpasset mat som norsk bygg bidrar til å senke klimautslippene fra landbruket, sier hun.

- Sist, men ikke minst, bidrar norsk bygg og annen lokalprodusert mat til lokale arbeidsplasser, verdiskapning og levende bygder. Dette sikrer forbrukeren ved å spise mer norsk bygg og etterspørre det i butikkene, avslutter Anne-Marte.