Den beste grøten med bygg fra Duga

Den beste grøten med bygg fra Duga

Duga fibergrøt er laget på urkornet nakenbygg, som har en nydelig, nøtteaktig smak. Perfekt for folk i farta, til deg som trener og barn som vokser. Mange ønsker seg mer norsk bygg på matbordet.

Grøten inneholder frysetørrede blåbær, melk og vanilje. Alt du trenger å gjøre er å tilsette varmt vann eller melk – så er den klar!

- Fibergrøten inneholder Duga nakenbygg og litt havre, og den er en fin måte å la folk bli kjent med byggkornet på. Det er veldig gøy å se reaksjonene, de får helt dilla, sier daglig leder i Duga, Anne-Marte Røen Bye.

- Og vi ser at nordmenns interesse for våre gamle urkorn bare øker.

Godt for kroppen

Duga nakenbygg er blitt kåret til «Årets Godbit» i Det Norske Måltid for sin søte, nøtteaktige smak. Grunnen til at det heter nakenbygg, er at skallet flaker av når det høstes. Alt det gode og næringsrike sitter igjen i selve kornet, som kan brukes i sin helhet.

- Forskerne spøker med at vi har verdens sunneste husdyr, ettersom de spiser så mye bygg, og det er sant! Motivet mitt for å jobbe med Duga er at kornet har et stort potensial og fortjener en mye større plass på det norske matbordet, sier Anne-Marte.

Byggryn inneholder en rekke gunstige næringsstoffer - en perfekt start på dagen Byggryn inneholder en rekke gunstige næringsstoffer - en perfekt start på dagen

Hun er ikke alene om å kjempe den kampen. Nofima har forsket mye på bygg og de positive effektene kornet har på helsen.

Bygg inneholder mye betaglukan, som er et kostfiber med dokumenterte helseeffekter på kolesterol og blodsukker –  og det holder deg mett lenger.

I tillegg er det rikt på antioksidanter og inneholder gunstige fettsyrer, jern, sink, B- og E-vitaminer.

Emblem
I 2019 ble det dyrket nesten 600 000 tonn bygg i Norge og bare rundt 3000 tonn går årlig til matproduksjon.

Nesten borte fra bordet

Opplysningskontoret for brød og korn ønsker også mer bygg i kostholdet, og fremhever at bygg bokstavelig talt bygget landet vårt.

Vi dyrket bygg i mange tusen år, og frem til midten av 1800-tallet var byggkornet vår viktigste matkilde. Fremdeles dyrker vi mer bygg enn noe annet korn her i landet, men nå går hele 99 prosent til dyrefôr. 

Duga har jobbet tett med MENY siden 2017 og utviklet fibergrøten sammen med et matfaglig team fra dagligvarekjeden. Bedriften holder til på Rygge i Østfold og engasjerte bønder i området dyrker nakenbygget for dem.

Bygg er et robust korn som tåler det norske klima godt og gir gode avlinger.

- Det er et klart ønske fra bøndene å dyrke mer matkorn, og mange synes det er gøy å prøve noe nytt, sier Anne-Marte.

Gir Duga til diabetespasienter

Du finner også rene kornprodukter og flak fra Duga i utvalgte MENY-butikker. Produsenten vokser stødig og satser i tillegg på eksport til utlandet.

Sykehus i Singapore gir Duga-bygg til diabetespasienter både forebyggende og i rehabilitering ved sykdom. Er du nysgjerrig på hvordan bygg smaker, kan du starte med å teste den populære og næringsrike grøten.

- Fibergrøten er fin for deg som er på farta. Ta med en termos med varmt vann og ha vannet rett i grøtposen, så har du en mettende lunsj i skauen, tipser Anne-Marte Røen Bye.

- Den er også perfekt til barn som kommer hjem fra skolen eller etter trening. En grøt kan være så sunn den bare vil, men den må også smake godt – og bygg er kjempegodt! 

 

Emblem
Visste du at bygg er det kornslaget som trenger kortest tid å vokse før det er modent?