Ny brødserie bakt med 100% norske korn
- Mange av våre kunder foretrekker matvarer med norsk opprinnelse. Det er derfor gledelig å gi dem tre velsmakende brød å velge i der vi kan garantere at de er bakt på 100 prosent norsk råvare. Tidligere har vi kun hatt et slikt brød, sier Camilla Ihle Christiansen, kategoriansvarlig bakeri i MENY.
Importert matkorn i norsk mel
I dag er de fleste norske brødene bakt på mel fra norske møllere, men selve melet er gjerne supplert med noe importert matkorn. Det fordi vi mangler matkorn i Norge. Norskandelen i matkorn ligger på ca. 55-65 prosent, mens målet er 90 prosent innen 2030, ifølge Partnerskap for norsk matkorn og planteprotein.
Bedre sortering kan gi mer norsk matkorn
I september vant Holli Mølle i Spydeberg MENYs Matskattstipend 2024 og kr 300 000, nettopp for sitt prosjekt “Redd matkornet”. Med en bedre sorteringslinje ønsker mølleren å redde norsk matkorn som i dag ender som dyrefôr. Økt selvforsyning, som igjen kan bety flere 100 prosent norske mel- og brødprodukter, begeistret juryen med landbruks- og matministeren i spissen. Les mer om Matskattstipendet 2024.
Fakta om Landeveis-brødene
De tre butikkstekte brødene finnes i alle MENY-butikkene.
- Landeveis Havrebrød (82% grovhet) er rundstekt med sprø skorpe og en søtlig god havresmak. Kornet kommer fra Odalen på Innlandet, et område kjent for sin havredyrking.
- Landeveis Gulrotbrød (55% grovhet), er et mildt og saftig gulrotbrød med sødme fra gulrot. Gulroten kommer fra Vestfold, og kornet fra norske gårder.
- Landeveis Møllebrød (55% grovhet) er et saftig og godt brød bakt i steinovn. Brødet er uten hele frø og korn, bakt med mel fra Holli Mølle som får korn fra gårder på Østlandet.