Så enkelt er det å bake eltefritt brød Se video

Så enkelt er det å bake eltefritt brød

Mange har oppdaget eltefri bakst, og ser det som den perfekte løsningen på nystekte brød og rundstykker i en hektisk hverdag. Er det virkelig så enkelt? Lær mer om eltefritt brød og hvordan du lager det.

Det finnes mange gode brød i hyllene, men det er lite som slår hjemmelaget brød. Med eltefritt kan du raskt hive sammen en deig på kvelden, og så steke den neste dag. Da har du også kontroll på alle ingredienser og kan variere mengder grovt mel, korn og frø. 

Emblem
Eltefri bakst gir deg stor fleksibilitet, da deigen kan heve alt fra 8-24 timer mens du sover, er på jobb eller gjør noe annet. Skal du ikke steke brødet innen 24 timer kan du sette deigen i kjøleskapet i opptil 4 dager.

Hva er eltefritt brød?

Det som kjennetegner eltefri bakst er lang hevetid og lite gjær. Når deigen får heve lenge bygges glutennettverket av seg selv, bare ved at glutenproteinet i melet møter vann. Vanligvis hjelper man deigen med dette ved å elte. Lang hevetid gjør også at smakene får utvikle seg, slik at du får skikkelig godt brød. I tillegg er det mye vann, som gjør brødet ekstra saftig

Å brette deigen tilfører luft til deigen, noe som gjør at du får et luftigere resultat. Å brette deigen tilfører luft til deigen, noe som gjør at du får et luftigere resultat.

Skal man brette deigen?

Å brette deigen tilfører luft til deigen, noe som gjør at du får et luftigere resultat. Dette kan du gjerne gjøre når deigen allerede har hevet over natten. Brett inn mot midten med 30-40 minutters mellomrom. La så deigen etterheve i 30 min til 2 timer før du steker.

Emblem
Har du rester av brød som har blitt tørt? Lag krutonger, toast eller brødpudding. Så blir det mindre matsvinn og mer matglede

Eltefrie rundstykker

Har du lyst på rundstykker til frokost kan du på samme måte lage en enkel deig kvelden før. For fine rundstykker bruker du kun hvetemel, for grovere tilsetter du en blanding av fint og grovt mel, og gjerne frø og kjerner i tillegg Du trenger kun sette av 30 minutter neste morgen for nystekte, varme rundstykker til frokost.

  • Bland raskt sammen 500 gram mel, 0,25 ts tørrgjør, 1 ts salt og ca 4-4,5 dl kaldt vann. For grove rundstykker bruker du grovere meltyper, og tilsett gjerne frø og kjerner.
  • Bland raskt sammen med en sleiv og sett til heving i romtemperatur over natten. 
  • Sett ovnen på 250 grader, over- og undervarme.
  • Bruk to skjeer og legg deig  til 12 rundstykker over på et bakebrett med bakepapir.
  • Sett rundstykkene inn i ovnen, senk temperaturen til 225 grader, og la steke i 19-20 minutter.
  • Avkjøl på rist.

Se også oppskrifter på eltefritt brød med spelt, kli og kjerner og focaccia:

Gryte eller bakestål?

Mange baker eltefrie brød i jerngryte. Dette gir brødet en sprø og god skorpe. Har du ikke jerngryte kan du steke brødet på bakebrett, eller bakestål. Da anbefaler vi å ha noen spiseskjeer vann nederst i ovnen. Dampen vil gi brødet samme gode skorpen som ved baking i gryte.

Har du alt du trenger?