Så enkelt er det å lage eltefritt brød Se video

Så enkelt er det å lage eltefritt brød

I en hektisk hverdag er det perfekt å bake brød som krever lite tilberedingstid, men som gir et fantastisk resultat. Her er våre beste tips og oppskrifter for eltefri bakst!

Hjemmelaget brød er kanskje noe de fleste tenker på som tidkrevende og vanskelig - men det trenger det ikke å være. 

Med hjemmelaget brød kan du også enkelt bestemme hva brødet skal inneholde, og hvor grovt det skal være. 

Hva er eltefritt brød?

Det som kjennetegner eltefri bakst er lang hevetid og lite gjær. Siden deigen inneholder mye fuktighet er det ikke nødvendig med elting.

Deigen blandes raskt sammen, og det eneste du må huske er å lage deigen dagen før den skal stekes. Husk å sette deigen i kjøleskapet om den skal heve lenger enn 4 timer eller over natten.

På morgenen er det bare å sette brødet i ovnen og nyte en kaffekopp mens du venter på nystekt brød til frokosten. 

Har du alt du trenger?

Selv om det er lang hevetid på brødet trenger den veldig lite aktiv baking. Resultatet blir luftig og saftig!

Eltefrie rundstykker

Blir det litt mye å lage et brød? Lag heller rundstykker! 

Dette trenger du:

  • 650 g hvetemel
  • 2 ts salt
  • 2 ts tørrgjær (eller 1/6 pakke fersk)
  • 3 -4 dl lunkent vann
  • Bakepapir, muffinsbrett
Lag eltefrie rundstykker til frokosten! Det eneste du må huske på er å lage deigen kvelden i forveien. Lag eltefrie rundstykker til frokosten! Det eneste du må huske på er å lage deigen kvelden i forveien.

Slik gjør du:

  1. Bland alt det tørre først og spe på med vann. Deigen skal være våt, men ikke helt rennende.
  2. Brett den over seg selv noen ganger og la den stå et lunt sted i 4 timer, evt. over natten.
  3. Brett den noen ganger før den skal i muffinsformene. 
  4. Klipp til bakepapir i små ark, og legg deretter et ark i hver form i muffinsbrettet. Dra opp en bit med deig og klipp av. Det er lurt å dyppe hånden i vann først.
  5. Fyll alle formene og la deigen stå til etterheving i 20 – 40 minutter
  6. Stek rundstykkene i 20-30 minutter på 225°C.

Prøv også en av disse oppskriftene på eltefri bakst: