Dette kan du bruke kaffegruten til

Dette kan du bruke kaffegruten til

Etter å ha laget en nydelig kopp kaffe, sitter man igjen med kaffegrut. Ikke kast den i søpla, kaffegruten kan brukes til både plantegjødsel og som håndkrem. Se våre beste tips for å bruke kaffegrut!

Mye kaffegrut går rett i søpla etter trakting, og det produseres så mye som ti tonn kaffegrut bare i Oslo hver eneste dag. Da er det kjekt å vite at kaffegruten kan brukes til mye fornuftig før den ender opp som avfall!

Emblem
Dersom du må du må kaste kaffegruten er det verdt å vite at den skal kastes i matavfallet. Den kan også kastes i komposten - det blir god og næringsrik jord!

Trenger du påfyll?


Gjødsle plantene med kaffegrut

Gjødsel var ikke like enkelt å få tak i før i tiden som det er i dag, og dermed brukte man gjerne kaffegrut på plantene.

Kaffegrutens pH-verdi er på mellom 6,2 - 6,6 som gir planter i bed og potter god næring – spesielt de som krever sur jord. Kaffegrut er sterke saker, så ikke gjødsle potteplanter mer enn 2 ganger i året og uteplanter 4-6 ganger.

Meitemark er et sikkert tegn på sunn og næringsrik jord! Meitemark er et sikkert tegn på sunn og næringsrik jord!

Perfekt til roser

På grunn av næringsstoffene som naturlig finnes i gruten, har den et perfekt utgangspunkt som gjødsel til roser. Sammen med nitrogen og ulike sporstoffer som det er rikelig av i kaffegruten, får rosene en naturlig boost de har godt av - spesielt rett etter planting.

Det holder å spre litt gruten på jorden rundt plantene, og det blir lettere hvis du bruker kaffegruten som har tørket.

Visste du at meitemark elsker kaffegrut? For å få mye meitemark i hagejorden kan man gjødsle plenen eller blomsterbedet med utvannet kaffegrut.

Kaffegrut som kroppsskrubb

Kaffegrut er en enkel måte å få spafølelsen hjemme. Forskjellen i hvor finmalt kaffen er, spiller inn på hvilke kroppsdeler du bør bruke den på.

  • Grovmalt (som f.eks kokmalt) passer godt for hender og føtter
  • Filtermalt passer godt til kroppen

Det du trenger til bodyscruben er kaffegrut, olje og salt. Her må du gjerne bruke olivenolje eller kokosolje, og saltet bør være grovmalt.

Slik gjør du:

  • Bland sammen like deler olje og grut
  • Bland så inn en halv del salt

Du kan også tilsette eterisk olje, som peppermynteolje, for en frisk duft.

Kaffegrut egner seg også godt som både håndkrem og kroppsskrubb. Kaffegrut egner seg også godt som både håndkrem og kroppsskrubb.

Skrubbemiddel til grytene

De grove kornene er perfekte å bruke som skrubbemiddel til gryter. Ha gruten direkte i gryta og gyv løs med hendene.

Her trenger du heller ikke bruke gummihansker, for kaffegrut inneholder faktisk så mye fett at den ikke tørker ut hendene dine mens du skrubber grytene rene.

Håndkrem

Siden kaffegrut inneholder så mye fett, kan du fint bruke den som håndkrem og håndskrubb i ett. Da får du fjernet døde hudceller mens fettet smører huden.

Hvis du har tørr hud på hendene og skrubber hardt, anbefales det å smøre med en håndkrem etter du er ferdig. Men å bruke kaffegrut som kriseløsning når du er på hytta og er tom for krem fungerer godt!

Hvilken kaffe er din favoritt?