Så enkelt trekker du fisk

Så enkelt trekker du fisk

Saftig, kokt fisk er lett å lage og minst like enkelt å servere. Til tross for at vi ofte sier at man koker fisk, skal den faktisk ikke koke. Se hvor enkelt du kan posjere rød og hvit fisk som laks, ørret, skrei, kveite og torsk!

Uansett om du kaller det å koke, trekke eller posjere har det samme betydning - man varmebehandler fisken varmt vann som ikke koker.

Hvis man faktisk koker fisken i kokende vann, vil fisken gå i oppløsning og bli tørr og smakløs. Dette unngår man ved å trekke fisken i varmt vann litt under kokepunktet.

Slik steker du laks

Slik steker du laks

Laks er en fantastisk råvare, men hvordan tilbereder du den egentlig? Enten du skal steke laks i panne eller ovn, ønsker man at resultatet blir saftig og godt. Her viser vi deg hvordan!

Slik trekker du fisken

Vannet må være varmt nok, men skal ikke koke mens fisken ligger oppi. Beregn ca 3 ganger så mye vann som fisk, og pass på at det dekker fiskestykkene godt. La vannet koke opp og trekk kjelen til siden. 

 1. Kok opp vann med 2 ss salt og 1 ts eddik eller sitron per liter vann.
 2. Legg i fisken.
 3. La fisken trekke og sett på lokket. Temperatuen i vannet bør være rundt 75 grader. Trekker du tykke fiskestykker eller helt fisk, bør kjelen stå på platen på lav varme. Det skal ikke koke.
 4. La fisken trekke til den er ferdig. Nøyaktig trekketid kommer an på tykkelsen på fiskestykket.

Så lenge skal fisken trekke

Fisk er fast food, og normalt tykke skiver er kjapt ferdig. Følg med! Når fisken slipper ryggbeinet og/eller flaker seg er den ferdig. Trekketiden kommer an på tykkelsen på filetene, her er ca tiden du bør beregne:

 • Hel og halv fisk: ca 20-25 minutter
 • Skiver: ca 8-10 minutter
 • Filet: ca 6-10 minutter

La oss plukke ut den beste fisken for deg:

Fisk kan også trekkes hel eller halv om du skal servere mange - eller ha koldtbord. Fisk kan også trekkes hel eller halv om du skal servere mange - eller ha koldtbord.

Fisk som egner seg til trekking

Hvilken fisk og hvilke fiskestykker egner det seg best å trekke, egentlig? Oftest trekker vi skiver og filetstykker av fisk, men fisken kan også trekkes hel eller halv. Dette egner seg godt dersom du serverer mange, eller til koldtbord i selskap.

Emblem
Vanligst er skiver av laks, torsk, skrei, ørret og kveite, men de fleste fisketyper kan trekkes.

Det viktigste er å ikke trekke fisken for lenge eller på for høy temperatur. Tynne, små fileter i terninger trenger mye kortere tid i vannet enn tykke skiver.

Prøv disse neste gang:

 • Lettsaltet torsk
 • Lettsaltet uer
 • Brosme
 • Lange
 • Steinbit

Prøv også nye fisketyper i fiskesuppen! Kok opp suppen, trekk kjelen til side og ha i biter av den ønskede fisken. Kanskje fiskesuppe med sei hadde vært noe å prøve? La fisken trekke i 2-3 minutter og server med et godt brød ved siden av.

Norges beste fiskesuppe?

Norges beste fiskesuppe?

Fiskesuppen fra MENY er nok Norges mest populære fiskesuppe. Dette er historien om den opprinnelige oppskriften til fiskesuppen til moren til Hans.