Dette kan du bruke physalis til

Dette kan du bruke physalis til

Den eksotiske frukten physalis er mye brukt som kakepynt, men smaker godt i både salater og til ostefatet. Se hvordan du spiser den og les alt du trenger å vite om physalis her!

Den oransje-gule, runde frukten brukes ofte som pynt på kaker og desserter, men physalis har et mye større bruksområde enn som så.

Dette kjennetegner physalis

I uåpnet tilstand ligner physalis på prydveksten japansk lykt, men inne under bladene ligger det oransje bæret.

Physalis er meget aromatisk og har hvite, spiselige frø på innsiden. Disse gir frukten en sprø konsistens. Fruktkjøttet er saftig og har en geleaktig konsistens. Den unike smaken har gjort at den ofte blir omtalt som "naturens Skittles". 

  • Smak: Frisk, søt og litt syrlig. Minner litt om en blanding av tomat og ananas.
  • Oppbevaring: Physlis oppbevares svalt og beskyttet mot fuktighet.

Physalis trives best på kjøkkenbenken framfor kjøleskapet. Ideell temperatur er 12-15 grader.

Få fersk physalis levert rett hjem:

Når er physalis moden?

Physalis er moden når skallet er oransjegult, og hamsen (bladene) er tørre og lysfarget. Bærene skal ikke ha tegn til soppangrep eller misfarging.

Moden physalis har en helt egen smak som ikke kan sammenlignes med andre frukter. Den er søt, syrlig og frisk samtidig.

Slik fjerner du hamsen

Physalis spises som regel som de er, men først må hamsen fjernes. 

  • Hold fast i hamsen og vri bæret rundt
  • Brett ned bladene slik at den får en slags "hale" som du kan holde i når den spises

Skal du bruke physalis som pynt? Da kan du beholde hamsen på. Åpne gjerne bladene litt, slik at det fargesterke bæret blir synlig.

Emblem
Den oransje fargen til physalisen skyldes et høyt innhold av betakaroten, også kjent som vitamin A?

Slik bruker og spiser du physalis

Physalis har en søt og eksotisk smak, og er utrolig god som en snack i seg selv. Den syrlige smaken passer utmerket til både krydrede middagsretter og rike sjokoladedesserter.

Naturell kan physalis brukes i middagssalater, fruktsalater, til sorbeter, curryretter og til ost og kjeks. Den er også super som topping på granola og frokostblanding. 

Emblem
Physalis egentlig heter "ananaskirsebær" på norsk?

Lag syltetøy eller chutney av physalis

Physalis er også en deilig base for syltetøy og chutney eller servert lune i sukkerlake til en dessert. Prøv en chutney til pølsene, eller marmelade til ost.

Smoothiebowl med physalis

Physalis er frisk og søt og en super base i en deilig smoothiebowl. Topp gjerne denne varianten med frokostblanding eller granola, så har du en fargerik og smakfull frokost.

Dette trenger du

  • 1 papaya
  • 20 physalis
  • 1 dl appelsinjuice
  • ½ mango
  • Kokosflak, til topping

Slik gjør du

  1. Rens og kutt papaya, physalis og mango i biter
  2. Spar gjerne noen biter mango og physalis til topping
  3. Ha bitene i en blender sammen med appelsinjuicen
  4. Topp med mango, physalis og kokosflak
Emblem
Physalis er også populært å bruke som pynt på kaker og desserter, og da er det fint å beholde bladene på. De bare bretter du ut eller folder under bæret, slik at bæret synes.

Opprinnelig fra Peru

Physalis er en av de mer ukjente eksotiske fruktene, men den har blitt mer populær de siste årene. Opprinnelig vokste physalisen vilt i Andesfjellene i Peru, hvor de har blitt spist i tusenvis av år.

Det var spanske sjøfarere som sørget for at physalisen ble spredt, og i dag dyrkes den i store deler av verden. Physalisen du får kjøpt hos oss dyrkes i dag i Columbia og du får de både med og uten hams.

Frisk physalis får du kjøpt hos MENY