Alt du trenger å vite om sommerkål
Det finnes ikke et mer sikkert sommertegn enn at den norske sommerkålen bugner i butikkhyllene. Den første sommerkålen kommer allerede i slutten av mars, hvor den importeres fra sydligere breddegrader.
Fra slutten av mai er den norske sommerkålen på plass i butikk, og den blir værende hele sommeren - helt sesongen avsluttes i starten av august.
- Sesong: Mai - august (norsk)
- Smak: Sprø, mild og søt
- Oppbevaring: I kjøleskapet (2-4 grader), gjerne i plastboks eller plastpose
Dette er forskjellen på sommerkål, hodekål og spisskål
Kål er vel kål... eller? Selv om alle er i nær slekt, har de unik smak, form og egen sesong. Dette er hva som skiller dem:
- Hodekål
Vanlig kål brukes i tradisjonelle retter som fårikål, kålstuing og kålruletter, men kålen er også populær å bruke i coleslaw fordi den er såpass fast i konsistensen. Hodekålen har litt kraftigere smak og er tilgjengelig året rundt. - Sommerkål
Kalles også nykål og er den første kålen som høstes i starten av sesongen, og er kun tilgjengelig fra mai til august. Sommerkålen er også mildere enn hodekålen, og har løsere knyttede blader. - Spisskål
Minner veldig om sommerkål med sine løst knyttede blader og milde smak. Spisskålen er litt lysere i fargen og har en karakteristisk spiss form - derav det beskrivende navnet.
Slik bruker du sommerkål
Sommerkål er nydelig tilbehør til kjøtt, fisk, fugl eller til spekemat. Den er også et supert tilbehør til grillmat. Sommerkål kan også brukes i coleslaw, eller finsnittet i en salat eller råkost.
Det at sommerkålen er løsere knyttet, gjør den i tillegg enklere å krydre og smaksette. Den brukes akkurat slik den er, ofte delt eller i mindre båter Den blir ekstra god og saftig når den smørdampes eller stekes på grillen.
Slik griller du sommerkål
Sommerkål er nydelig å grille. Prøv den med litt godt urtesmør! Noen grillstriper på snittflaten gir ekstra god smak.
- Fjern de ytterste bladene
- Del kålen i to eller fire like deler
- Legg snittflaten på direkte varme på grillen i ca 30 sekunder
- Pensle med smeltet urtesmør og server.
Slik ovnsbaker du sommerkål
- Fjern de ytterste bladene og del kålen i båter
- Legg kålen på et stekebrett med bakepapir
- Krydre med salt og pepper, pensle med smeltet smør.
- Stek på 180 grader i ca 15 minutter.
- Snu kålen, salte, pepre og pensle den andre siden med smør
- Sett kålen inn i ovnen igjen og stek videre i 15 minutter.
Slik smørdamper du sommerkål
Smørdampet sommerkål er en stor hit på sommeren, og passer perfekt til fisk, kylling og spekemat.
- Fjern de ytterste bladene og del kålen i fire like deler
- Kok opp vann i en kjele
- Legg kålen i kjelen sammen med 3 ss smør
- Sett på lokk og damp i 3-4 minutter
- Løft opp kålen og server med et dryss flaksalt og pepper
Slik steker du sommerkål
Du kan også steke nykålen i stekepannen. Perfekt og enkelt tilbehør til spekemat eller grillmat.
- Fjern de ytterste bladene og del kålen i fire like store deler
- Stek kålen på middles varme med litt smør
- Den er ferdig når den har fått en fin stekeskorpe på begge sider
- Dryss over flaksalt og mykvernet pepper