Urteguide til fisk – slik setter du prikken over i-en

Urteguide til fisk – slik setter du prikken over i-en

Dill den første urten folk tenker på å bruke til fisk og skalldyr, men det finnes mange andre gode urter og spennende måter å bruke dem på i fiskemiddagen. Her er våre beste tips!

Ja, hvilke urter passer egentlig til fisk utenom den klassiske dillen? Fortvil ikke, det er mange urter som passer ypperlig til sjømaten! 

Milde urter som persille, kjørvel, basilikum og estragon passer godt til fisk. De kan enkelt brukes som et dryss på varmebehandlet fisk, men gjerne også i sauser eller smakstilsetter i tilbehøret.

Ønsker du mer smak på fiskemåltidet, men vet ikke helt hva du skal velge? Prøv gressløk! Den passer til alt og har en mild og fin løkaroma.

Få ferske urter levert hjem:

Smaksrike fiskeretter med urter

Er du derimot av dem som liker kraftigere smaker, er det mye inspirasjon å hente fra landene rundt Middelhavet. Her brukes det mer robuste urter med distinkte smaker.

Favorittene er timian, salvie, frisk oregano og rosmarin. Ikke vær for raus med rosmarinen, ellers har den lett for å overdøve den milde sjømatsmaken.

Bruk en rosmarinkvast som oljepensel når du griller eller steker fisk. Dypp rosmarinkvasten i olje og pensle fisken underveis, da får du akkurat nok rosmarin på fisken.

De robuste urtene passer spesielt bra hvis man skal grille, steke eller ovnsbake fisken. Disse urtene kan komme til å dominere smaksbildet hvis de brukes ubehandlet, derfor bør de varmebehandles med fisken. 

Hel fisk er perfekt å fylle med forskjellige urter. Hakk urtene og fyll dem i buken på fisken, som du så ovnsbaker eller griller. Legg gjerne inn noen sitronskiver for en frisk touch. Hel fisk er perfekt å fylle med forskjellige urter. Hakk urtene og fyll dem i buken på fisken, som du så ovnsbaker eller griller. Legg gjerne inn noen sitronskiver for en frisk touch.

Prøv koriander til fisk og skalldyr

Et mer eksotisk valg av urte til fisk er koriander. Den er svært smaksrik med sitrusaktig preg og brukes flittig i Latin-Amerika og store deler av Asia.

Koriander brukes stort sett ubehandlet og finhakket som smakstilsetter i retter som autentisk fisketaco eller mangosalsaer. Den kan også brukes i varme retter; det er fantastisk god smak på blåskjell tilberedt med kokosmelk, lime og koriander. 

Skal du bruke koriander i gryter eller varme retter? Tilsett koriander helt til sist, ellers mister den all smaken!

Bruk urter i saus og tilbehør til fisk

Synes du det er vanskelig å tilberede urter med fisken? Server de heller ved siden av! Kalde rømme- og urtesauser passer alltid til fisk, og de kan lages på kort tid. En enkel måte å løfte fiskemiddagen på.

Rask rømmedressing:

Lages av kesam, lime, koriander og mynte (om du har). Kesam kan også byttes ut med naturell yoghurt eller rømme. 

  1. Finhakk urtene og ha dem opp i kesamen.
  2. Ha finrevet limeskall og litt limesaft oppi. 
  3. Bland godt og smak til. Er den for syrlig? Tilsett litt salt eller mer urter.

Har du alt du trenger?

Piff opp klassikere som hollandaise, beurre blanc og sandefjordsmør med urter. Kutt opp gressløk, dill eller persille, og rør godt inn. Kjempegodt!
Har du kesam eller rømme i kjøleskapet er det enkelt å lage en knallgod dressing Har du kesam eller rømme i kjøleskapet er det enkelt å lage en knallgod dressing

Godt tilbehør til hvit fisk

Klassisk italiensk basilikum er også svært anvendelig. Prøv for eksempel å bake inn fisken med pesto, dette er en favoritt blant alle aldersgrupper. 

Gode sauser du bør prøve

Hvit fisk som torsk, steinbit og breiflabb fortjener en ekstra god saus! Her er et par tips utenom den vanlige hvite sausen eller smørsaus.

  • Godt redusert rødvinssaus med timian og oregano - garantert suksess!
  • Chimichurri passer også bra til hvit fisk, spesielt når den grilles eller stekes.
  • Salsa verde – den passer til alle typer fisk. En fantastisk urtesaus med persille i hovedrollen.
  • Hjemmelaget pesto er også en garantert suksess. Legg den oppå fisken før den settes i ovnen, eller bruk den som tilbehør når fisken serveres.
Bruk urtene i kokevannet, for eksempel med poteter. Da får potetene en nydelig aroma og står mer ut som tilbehør.

Dårlig tid? Vi har ferdig tilbehør: