Slik renser du vaskemaskinen

Slik renser du vaskemaskinen

Syns du klærne lukter surt etter vask? Kanskje det er på tide å rengjøre vaskemaskinen. Her får du gode tips til hvordan.

Mens man tidligere vasket klær på 60, 75 og 90 grader, viser det seg at vi nå stadig velger lavere temperaturer når vi vasker klær.

Vask på høy temperatur nå og da

Lavere temperaturer er selvfølgelig positivt for miljøet og sparer klærne for unødvendig slitasje.

I tillegg bruker vi i høyere grad flytende varianter av vaskemidler som Omo Color og Omo Ultra Hvitt, som fungerer godt ved vask på lavere temperaturer. Derfor får vi heldigvis fremdeles rent tøy selv om vaskevanene våre har endret seg.

For å hindre avleiringer, må du kjøre maskinen på høyere temperaturer iblant.

Ved å kun vaske klær på 40 grader, eller lavere, kan det føre til en oppsamling av fett, avleiringer, smuss og bakterier i vaskemaskinen som skaper vond lukt.

Rens filteret på vaskemaskinen 

De fleste vaskemaskiner har et lofilter plassert på utsiden, bak et lokk i selve skroget. På noen maskiner er filteret skjult bak en avtagbar plate. Dette filteret er til for å fange opp lo og fremmedelementer slik at det ikke kommer ut i pumpen.

Hvor ofte du bør rense filteret avhenger av bruk, men hvis du sjekker det en gang i måneden, er du på den sikre siden. Er du i tvil om hvordan du gjør dette, sjekk bruksanvisningen til maskinen din. 

Vask gummibelgen

Med mindre du har en toppmatet vaskemaskin, har den en gummiring i åpningen. Denne gummibelgen, som den heter, bør tørkes godt etter hver vask for å hindre bakterievekst i rester av vann og smuss.

Er gummiringen flisete og sprukken kan det sette seg såperester og annen ulumskheter inni, noe som vil lukte temmelig vondt etter en stund. Fuktigheten kan også føre til at belgen morkner med tiden, så hvis vaskemaskinen er forholdsvis gammel, kan det lønne seg å skifte ut ringen.

Ta godt vare på vaskemaskinen din så varer den lenger – husk også å følge doseringsanbefalingene slik at du ikke overdoserer. Det vil redusere faren for dårlig lukt ytterligere.

Rengjør doseringskammeret på vaskemaskinen

Det lønner seg å rengjøre doseringskamrene regelmessig for å unngå at det bygger seg opp vaske- og skyllemiddelrester.

Blir det liggende mye rester her, kan de følge med i skyllevannet i neste vask, slik at klærne ikke blir skikkelig skylt.

Slik rengjør du doseringskamrene:

  1. Trekk ut skuffen og rengjør den når du ser at det trengs.
  2. Vask skuffen i oppvaskkummen med oppvaskbørste, varmt vann og oppvaskmiddel.
  3. Pass på at du skyller vekk all såpen etterpå.

Rens vaskemaskin med maskinrens

Ønsker du et produkt som er spesielt utviklet for rens av vaskemaskinen er OMO Maskinrens å anbefale. 

Den angriper smuss og bakterier som over tid kan ha samlet seg i vaskemaskinen din og avgir vond lukt. Resultatet er en ren vaskemaskin som bidrar til et bedre vaskeresultat.

Slik bruker du maskinrens:

  1. Tøm vaskemaskinen.
  2. Vask doseringsskuffen og gummiringen i døråpningen.
  3. Fyll posens innhold i hovedvaskkammeret i doseringsskuffen.
  4. Kjør et normalprogram på 90 °C eller 95 °C med tom maskin.
Se utvalget av vaskemidler og rens