Enkle tips til god kjøkkenhygiene

Enkle tips til god kjøkkenhygiene

God kjøkkenhygiene er viktig – ikke bare sørger det for å holde oss friske, men det gjør det også mye hyggeligere å lage mat. Her får du enkle tips til godt renhold av kjøkkenet!

Kjøkkenet representerer for de fleste den største vaskejobben. Kanskje ikke så rart når vi tenker på hvor mye tid vi bruker på kjøkkenet – og ikke minst hvor fort det blir skittent.

Det er vanskelig å unngå matsøl både når vi lager og spiser maten, men sørger du for en god kjøkkenhygiene med regelmessig rengjøring, trenger ikke jobben med å vaske kjøkkenet å bli så vrien. Med riktig utstyr og effektive rengjøringsprodukter, blir jobben enda litt lettere.

Husk god håndsåpe:

Vask hendene før du lager mat

Hendene skal vaskes før du håndterer mat, hvis hendene blir tilgriset, før og etter måltid – og selvsagt etter toalettbesøk. Vask hendene med en mild og skånsom håndsåpe i temperert vann.

Da unngår du å bli syk selv, samtidig som du hindrer at bakterier kommer på avveie – noe som er helt avgjørende for en god hygiene på kjøkkenet.

Å vaske hendene før og under matlagingen er spesielt viktig. Å vaske hendene før og under matlagingen er spesielt viktig.

Bruk rene kjøkkenredskaper

Det er spesielt viktig med vask av kniver, kjøkkenredskaper og skjærefjøler når du håndterer matvarer som skal spises rå og ikke varmebehandlet. 

Unngå å blande sammen rå og tilberedt mat for å unngå at potensielt sykdomsfremkallende bakterier sprer seg.

Vask skjærefjøl og kniv etter at du har skåret opp kjøtt, kylling og fisk. Da kan du benytte den samme fjøla til å kutte opp grønnsaker, salat og andre matvarer etterpå.

Vask av skjærefjøl

Skjærefjøler i plast kan vaskes i oppvaskmaskinen eller for hånd. Skjærebrett i tre skal ikke i oppvaskmaskinen, men vaskes med Zalo og varmt vann.

Bruk så varmt vann som du får i springen. Tørk fjøla med et rent kjøkkenhåndkle etter vask, og la den stå oppreist til den er helt tørr.

Ryddige overflater og ren kjøkkenbenk

Hvis du sørger for å rydde og vaske kjøkkenbenken daglig, er mye gjort. Ikke bare blir det enklere og mer oversiktlig å lage mat, men det er også viktig for god kjøkkenhygiene. Gjør det derfor til en god vane å rydde inn i oppvaskmaskinen eller vaske opp etter hvert måltid.

Ta også en siste runde med kjøkkenkluten hver kveld før du legger deg. Da holder du flatene rene, og det blir mye triveligere å komme inn på kjøkkenet på morgenen.

Har den rotete kjøkkenbenken blitt stående en stund, kan fett og størknet mat ha rukket å sette seg skikkelig fast. Bruk en effektiv kjøkkenspray som Jif Kjøkken på benkeplaten for å løse opp matrestene og få en skinnende ren arbeidsbenk.

Emblem
Ha en ren kjøkkenklut lett tilgjengelig. Vri opp kluten godt og heng den til tørk etter bruk for å hindre bakterievekst. Husk at kluten bør byttes ut ofte!

Hold kjøleskapet rent og ryddig

Det er viktig å vaske kjøleskap jevnlig for å holde det rent. Ikke bare fordi det blir litt hyggeligere å åpne, men matsøl kan også gi grobunn for bakterier og andre mikroorganismer som kan gjøre oss syke.

Gjør det derfor til en god vane å jevnlig rydde gjennom hyllene for å kaste det som ikke lenger kan spises. Tørk over sølete syltetøyglass, glasshyller og grønnsaksskuffen før du setter alt tilbake igjen.

Husk at mye mat kan spises selv om "best før"-datoen har kommet og gått! Lukt og smak på maten før den går i søpla.
Slik oppbevarer du maten riktig i kjøleskapet

Slik oppbevarer du maten riktig i kjøleskapet

Ved å oppbevare maten riktig i kjøleskapet kan du spare både penger og miljøet ved å kaste mindre mat. Se våre tips til oppbevaring.

Slik vasker du stekeovnen

Ovnen blir fort skitten, og det blir fort en real skrubbejobb om man ikke vasker stekeovnen jevnlig. 

Tørk opp mat som renner ned i bunnen av stekeovnen med en gang, så blir jobben lettere. Er skaden allerede skjedd, kan du fjerne forkullet ost og svidde marinader med Jif Ovn & Grill. Den inneholder ingen ubehagelige gasser og irriterer derfor ikke luftveiene ved bruk. 

Så enkelt kan du fjerne fastbrent mat fra den ildfaste formen

Så enkelt kan du fjerne fastbrent mat fra den ildfaste formen

Du har sikkert vært borti det før - svidd ost, seige marinader og stivnet potet som nekter å gi slipp på langpannen eller en ildfast form. Her finner du de beste triksene som enkelt fjerner de svidde matrestene.

Slik kan du vaske stekeovnen: 

  1. Spray Jif Ovn & Grill på innsiden av ovnen
  2. La virke i 15-60 minutter, avhengig av hvor skittent området som skal vaskes er
  3. Skrubb godt med en svamp eller klut tilpasset overflaten i din ovn
  4. Tørk over med en fuktig klut

Husk å vaske oppvaskkummen

Matsøl, såperester og kalk gjør oppvaskkummen grå og uhygienisk. Hold den fin ved å tørke ut av den etter bruk daglig. For vanskeligere flekker, er Jif Kjøkken effektiv mot smuss og fett.

En ren oppvaskkum er gir fort grobunn for bakterier. En ren oppvaskkum er gir fort grobunn for bakterier.

Jif Skurekrem er effektiv samtidig som den er skånsom. Husk å alltid skylle bort såperester og tørke over med en tørr klut etter vask – da får oppvaskkummen en skinnende ren overflate.

Dersom flekkene er vanskelige å få bort, er det viktig å ikke bruke grove skurekremer eller verktøy som kan ripe og ødelegge overflaten.

Rene flater gir større trivsel

Skapdører og skuffefronter blir fort fulle av fingermerker og seige matrester – kanskje spesielt hvis dere har små mennesker boende hjemme.

Det kan derfor være lurt å vaske kjøkkenfronter jevnlig. Bruk en fuktig klut og en effektiv fettløser som Jif Kjøkken eller Jif Skurekrem – da blir ikke jobben så vrien. Dette er også en ypperlig jobb for barn som gjerne vil hjelpe til hjemme.

Kjapp gulvvask gjøres enkelt med Jif mopp Kjapp gulvvask gjøres enkelt med Jif mopp

Kjøkkengulvet blir gjerne skitnere enn andre gulv i huset. Vask gulvet hyppig for å hindre at matrester blir tråkket utover resten av huset.

For rask og enkel rengjøring, kan du bruke Jif Engangsvåtmopp. Våtmoppene er effektive på alle gulvtyper, og gjør gulvvasken lekende lett. 

Gjør gulvvasken lekende lett: