Slik serverer du rakfisk

Slik serverer du rakfisk

Enten du liker de milde eller de skarpere smakene så har MENY utvalget! Mild, lagret og vellagret.

Rakfisk har røtter helt tilbake til middelalderen hvor raking opprinnelig var en nødvendig måte å preservere fisken på. Rakfisklag har blitt en tradisjon og en selvfølge for mange nordmenn rundt juletider, og her serveres smaksrik rakfisk med spennende tilbehør.

Rakfisk får du som hel fisk, flådd og i filet. Rakfisk får du som hel fisk, flådd og i filet.

Ulike lagringsgrader

Rakfisken kan enten være mild, lagret eller vellagret. Det betyr at fisken blir mer aromatisk og smaksrik desto høyere lagringsgrad den har.

Nøyaktig hvor lenge rakfisken lagres er avhengig av produsentene, men en tommelfingerregel er at lagret har blitt lagret i minst en måned lenger enn mild, og vellagret i minst to måneder.

Emblem
Vi hjelper deg gjerne til rakfisklaget. Våre dyktige matarbeidere i fiskedisken fileterer gjerne rakfisken for deg om du ikke vil gjøre det selv!

Tradisjonelt tilbehør til rakfisk

  • Mandelpotetlefser eller andre potetlefser.
  • Godt flatbrød
  • Mandel- eller ringerikspoteter - her kan du også lage en deilig mandelpotetstappe du serverer til rakfisken.
  • Rømme
  • Løk i ulike varianter med ulike smaker som purre, rødløk, gul løk, gressløk
  • Godt, ekte smør

Siden rakfisken lukter og smaker mye, bruker man gjerne noe mildt tilbehør som runder av smaken uten å ødelegge den. Bruk gjerne tilbehør av høy kvalitet basert på gode råvarer, som Røros Rømme, ekte smør og flatbrød bakt på tradisjonelle, norske oppskrifter.

Emblem
I Østerdalen er det tradisjon å servere rakfisk til rømmegrøten. Kanskje noe å prøve ut?


Annet godt tilbehør

  • Et utvalg god drikke - her er øl og akevitt er veldig vanlig, men en god eplemost er et godt alkoholfritt alternativ.
  • Kålrabistappe
  • Ertestuing av ringeriks-erter
  • Rødbeter eller rødbetsalat
Rakfisk har unik smak ut i fra lagringstid og gården som produserer rakfisken. Prøv deg fram, kanskje du finner en ny favoritt? Rakfisk har unik smak ut i fra lagringstid og gården som produserer rakfisken. Prøv deg fram, kanskje du finner en ny favoritt?


Rakfisk med ny vri

Er du mer erfaren med rakfiskservering eller bare ønsker noen mer spenstige serveringstips, har vi samlet noen mer moderne rakfiskvarianter. De er perfekte til en spennende førjulstapas, en liten aperitiff før julebordet eller som en ny vri til rakfisklaget.

  • Kanapé med rakfisk
    Legg fisk, rømme, løk og rødbete på lefse. Rull sammen og skjær i serveringsstykker. Stikk en tannpirker gjennom for å holde alt på plass. Kjempeenkelt!
  • Rakfisk med sushivri
    Prøv litt friskt sushitilbehør til fisken. Bland litt wasabi i rømmen og server rakfisken i lefse med wasabirømme, purrestrimler og rødbet.

  • Rakfisktartar
    Hakk rakfisken og bland sammen med løk og hardkokt egg. Form til små kaker og server med rømme, flatbrød og rødbeter.
  • Rakfiskmousse
    Kjør fisken raskt i blender med creme fraiche og purre. Server moussen på flatbrød eller ertebrødsflak. Pynt med mer purre, hakket, hardkokt egg og litt rødbete.