Tingvollost Se video

Tingvollost

På Saghaug gard på Mørekysten finner du verdens beste ost, Kraftkar.

Tingvollost er et familiedrevet gårdsmeieri på Saghaug gard i Tingvoll, som lager fire forskjellige typer hvit- og blåmuggoster basert på pasteurisert kumelk fra egen gård. De har vært i produksjon siden 2003, men har håndverkshistorie tilbake til 1303. I dag bor det hele fire generasjoner sammen på bruket.

Ystingen foregår i et eget gårdsmeieri som ble bygd i 2006, og vegg i vegg ligger fjøset fra 2009. Herfra kommer fersk melk rett inn i de to ystekarene på 700 liters kapasitet tre dager i uken. All produksjon foregår for hånd, og den eneste maskinen i ysteriet er oppvaskmaskinen.

(Bilde: Per Kvalvik)

Produserer 22 000 kilo ost i året

Tingvollost har oppkalt ostene etter historiske personer fra stedets middelalderhistorie. Navnet på osten Kraftkar er knyttet til de mange mytene om drengen Tore Nordbø og hans overnaturlige styrke. Han var så stor at han måtte gå sidelengs inn gjennom dørene til folk. Kraftkar er også en vellagret blåskimmelost med en kremaktig og litt kornete konsistens.

I produksjonen brukes det bare pasteurisert kumelk fra egen gård til ystingen. Alle de 60 kyrne i fjøset har navn, og gjengen på Saghaug gård har stor tro på at smaken på melken avhenger av hvor bra dyrene har det og at melken får smak av naturen rundt seg.

I 2017 brukte Tingvollost ca. 220 000 liter melk til egen osteproduksjon – det går med 10 liter melk for å lage 1 kilo ost. Årsproduksjonen ligger med andre på rundt 22 000 kilo ost. I tillegg leverer gården ca. 400 000 liter melk til TINEs Jarlsbergproduksjon i nabokommunen.

(Bilde: Hanne Stensvold)

Verdens beste ost fra Tingvoll

Ostene fra Tingvollost har vunnet en rekke priser. Spesielt den vellagrede blåmuggosten Kraftkar som i 2011 vant gullmedalje under både Landsutstillingen for gardsost (NM), Nordiske ostefestival i Danmark og World Cheese Awards i Storbritannia.

I 2016 danket osten ut 3000 andre oster og ble kåret til verdens beste ost under VM i ost i San Sebastian i Spania.

- Å være osteprodusent med et mål om å lage håndverksost av en internasjonal kvalitet er litt som å være en toppidrettsutøver. Vi terper hele tiden detaljer, prøver å bli bedre og bedre – og det krever mye for å holde oss på det nivået vi ligger på, sier ostebonde og medeier Kristin Waagen.

(Bilde: Hanne Stensvold)

I tillegg til den verdensberømte Kraftkaren produseres ostene Mild Mester, Edel Frue og Vismann.

Mild Mester er en mellomting mellom en gulost (inni) og en kvitmuggost (utvendig). Osten er laget av ekte kumelk som gir den en fyldig ostesmak.

Edel Frue er en myk hvitmuggost inspirert av den franske cameberten med den klassisk fløyelsmyke konsistensen hvor osten begynner å flyte ut ved temperering.

Vismann er en myk og mild blåmuggost og omtales ofte som Kraftkars lillebror, selv om Vismann faktisk ble utviklet først av de to. Vismann har et høyere vanninnhold i ostemassen og kan nesten omtales som en blå camembert.

(Bilde: Hanne Stensvold)

Tingvollost får du i utvalgte MENY-butikker.