Verdens største ostemesse

Verdens største ostemesse

Når World Cheese Awards inntar Bergen og Grieghallen 2. november blir det rekordhøy deltagelse. Det meldes at 235 dommere fra 30 land, fra Japan og Israel til Canada og Kazakhstan, skal bedømme tilsammen 3472 oster fra 41 land! Velkommen til World Cheese Awards.

Det er HANEN sammen med Norsk Gardsost og the Guild of Fine Food som er arrangører, og MENY er stolt hovedsponsor av arrangementet i Bergen.

- Utvalg er viktig for våre kunder, sier MENY-sjef Vegard Kjuus. Vi tilbyr Norges største utvalg av ost så det er helt naturlig for oss å samarbeide med HANEN om dette arrangementet. Kun to ganger tidligere i konkurransens 30-årige historie har verdens største ostekonkurranse vært arrangert utenfor de britiske øyer. Vi er utrolig stolte av at World Cheese Awards kommer til Bergen i høst. 

I 2016 i San Sebastián, gikk Kraftkar fra Tingvollost på Nordmøre helt til topps i konkurransen og vant den gjeveste prisen. Tingvollost har i ettertid opplevd en enorm økning i salget av Kraftkar.

Vegard Kjuus - MENY sjef

Dette er et eventyr. Etterspørselen er nå så stor at det er kun utvalgte butikker, som har solgt Kraftkar i mange år, som får levert osten.

- Osten blir revet ut av hyllene, så vi i MENY er ekstra stolte over at 14 utvalgte MENY-butikker kan tilby osten til kundene våre. Vi er størst i Norge på håndskåret ost, og flere av dem er høyt meritterte i tidligere oste-VM. Så vi kan anbefale mange gode blåmuggoster i alle våre butikker, oppfordrer MENY-sjefen.

World Cheese Awards 2018-19 holdes i Grieghallen i Bergen fredag 2. og lørdag 3. november, med publikumsaktiviteter begge dager. Arrangøren tar mål av seg til å presentere verdens største ostebord i Grieghallen i november.

Selve konkurransen med kåringene avholdes fredag 2. november. Det forventes minst like stor deltagelse i år som i fjor, da det var meldt på 3001 oster fra seks kontinenter.

– Flere hundre norske oster vil bli meldt på i konkurransen når det åpnes for påmelding i september, forteller Siri Helen Hansen-Barry ansvarlig for ost i MENY og én av seks norske dommere under Word Cheese Award 2017-18 i London.

Vi har valgt ut unike oster fra dedikerte norske produsenter som vi vil gi ekstra oppmerksomhet i butikkene gjennom året. 

Våre utvalgte VM-oster

Våre utvalgte VM-oster

Rundt omkring i hele Norge ystes det oster av ypperste kvalitet. I et land med verdens beste melk har vi selvsagt verdens beste ost. Hos MENY kan vi tilby oster fra mer enn 70 forskjellige norske ysterier, blant annet Fanaost fra Ostegården og Raudberg fra Himmelspannet. Vi har valgt ut noen fantastiske osteskatter fra alle landsdeler.

Under selve konkurransen jobber dommerne i team på tre eller fire, rundt et bord med 60-70 oster fra alle ostefamiliene. De identifiserer hvilke oster som er verdig en bronse-, sølv eller gullmedalje.

Siri Helen Hansen-Barry

Dommerne starter med å se og ta på osten, før de lukter og smaker seg frem til resultatet. I bedømmelsen legger de spesielt vekt på skorpen og ostemassen, farge, konsistens og fremfor alt smaken.

Deretter nominerer hvert team en eksepsjonelt god ost fra sitt bord til Super Gull-finalen. Disse ostene er de beste i verden, og får en ny vurdering av en superjury bestående av 16 dommere.

I år som i fjor finner vi Siri blant dommerne i superjuryen som kårer den endelige vinneren av konkurransen. Hver av dommerne i superjuryen velger seg sin favoritt som går til den siste og endelige bedømmingen foran publikum der vinneren av World Cheese Awards 2018-19 kåres.

Se film og opplev stemningen fra London høsten 2017, der Cornish Kern fra Lynher Dairies Cheese Company gikk av med seieren. Se video Se film og opplev stemningen fra London høsten 2017, der Cornish Kern fra Lynher Dairies Cheese Company gikk av med seieren.
Alt om oste-VM 2018

Alt om oste-VM 2018

Kåring av verdens beste ost i en av verdens største ostekonkurranser i Bergen 2.-3. november 2018. Verdens største ostemesse og det største internasjonale matarrangementet Norge har hatt. Rekordmange oster er påmeldt og fire av de norske dommerne jobber i MENY.