Verdensmesteren Kraftkar fra 2016
Kraftkar fra Tingvollost ble raskt en av verdens mest ettertraktede oster. Det produseres ikke nok til alle våre butikker, men du finner den i over 20 MENY-butikker rundt om i landet:
- MENY Lade
- MENY Tiller
- MENY Stortorvet
- MENY Lerstad
- MENY CC Vest
- Jacobs på Holtet
- MENY Colosseum
- MENY Saga
- MENY Solsiden
- MENY Ski Storsenter
- MENY Union Brygge
- MENY Sørlandssenteret
- MENY Holmen
- MENY Triaden
- MENY Hagaløkkveien
- MENY Grim
- MENY Høvik
- MENY Oasen Bergen
- MENY Ørebekk
- MENY Lambertseter
- MENY Fosnavåg
- MENY Ringnes Park
- MENY Fornebu
Populær ost fra Mørekysten
Kraftkar lages av Tingvollost, som er et familiedrevet gårdsmeieri som lager fem forskjellige typer kvit- og blåmuggoster basert på pasteurisert kumelk fra egen gård.
Tingvollost ble etablert i 2003 på Saghaug gard i Tingvoll kommune på Nordmøre. Gården har en lang håndverkshistorie tilbake til 1303 og i dag bor vi fire generasjoner sammen på bruket.
Ystingen foregår i et eget gårdsmeieri som ble bygd i 2006. Vegg i vegg med ysteriet ligger fjøset bygd i 2009. Herfra kommer fersk melk rett inn i de to ystekarene på 700 liters kapasitet tre dager i uka.
Prisvinner
Flere av Tingvollost sine oster har vunnet priser, men ingen flere enn Kraftkar. I 2011 vant Kraftkar for første gang gullmedalje under både Landsutstillingen for gardsost (NM), Nordiske ostefestival i Danmark og World Cheese Awards i Storbritannia.
Det toppet seg i 2016 da osten ble kåret til verdens beste ost, under VM i ost i San Sebastian i Spania.