Fra Lofoten og Vesterålen i Nordland kommer for mange årets kulinariske høydepunkt: Skreien. I dette fylket foredles også landets beste lutefisk og tørrfisk, og rekene fra det frådende havet her, har nesten ikke sidestykke. Villsau beiter i de røffe fjelllandskapene, og småprodusenter som Strandli gård, leverer sagnomsuste og særegne oster som Golvertind.
I vårt langstrakte land ystes det ost også langt nord. Her finner vi Strandli gård som produserer hvit- og blåmuggoster som har vunnet flere priser. Kjerringøy Ysteri holder til en halvtimes kjøring fra Bodø og lager oster ystet på råmelk.
Skreien kommer herfra, og hvert å mellom januar og april kommer svømmende fra Barentshavet for å gyte i områdene langs norskekysten i nord - spesielt Lofoten. Her kommer også den lekreste ishavsrøye fra Sigerfjord Fisk som lever i dypt, kaldt vann i vassdrag i Vesterålen.
Det er kanskje ingen overraskelse at både pålegg og gode retter tar utgangspunkt i fersk fisk og de gode råvarene fra havet. Her kan de skilte med kanskje Norges beste kaviar, Melbu Kaviar, som lages på en gammel familieoppskrift. I tillegg kan du nyte smakfull bacalao, hvalgryte eller klippfisk fra Kaikanten - En liten familiebedrift etablert i Tromsø.