Reisa - Sørkjosen

Reisa - Sørkjosen

Smaken av vill natur.

Helt nord, mellom Alta og Tromsø, ligger Nordreisa. Der tar Reisa inn bær fra lokale plukkere og videreforedler hovedsakelig bærsiruper.

Produksjonen av bærsirup har røtter tilbake til slutten av 90-tallet, da Reisamat ble etablert og forhandlet mange flere produkter enn i dag. Siden 2006 har produksjonen vært fokusert kun på bær, og de benytter både blåbær, tyttebær, krekling og molte i produksjonen sin.

Sirup med hjelp av bærplukkere

Bærene i nord er dokumentert rikere på antioksidanter og vitaminer, på grunn av den korte, men lysrike sommeren. Sirupene er fulle av smak fra de ville bærene, nøysomt samlet inn av bærplukkere som har solgt overskuddet fra turen sin.

Bærplukking har vært helt nødvendig for å ha vinterforråd, og var i lang tid grunnlaget for mat og vitaminer gjennom en mørk og lang vinter.

Ved å oppmuntre både erfarne bærplukkere og den oppvoksende generasjon til å fortsatt ta turen ut i bærskogen om høsten, håper gjengen i Reisa at tradisjonen vil vedvare. 

Det er slik de lærer å bruke naturen, både til bærekraftig sanking og rekreasjon. Ved å kjøpe bær fra lokale plukkere i stedet for andre deler av landet, vil verdiskapningen bli i lokalsamfunnet.

De håper at flest mulig ser nytten i å ta turen ut, tjene noen kroner og samtidig være en del av produksjonen av et lokalprodukt som kjennes igjen over hele landet.

Reisa sirup får du i utvalgte MENY-butikker