Krabbe fra Hitramat Se video

Krabbe fra Hitramat

Nå på høsten er krabben på sitt aller beste og mest kjøttfulle. Taskekrabbe fra HitraMat er svært kjøttrik, og krabbekjøttet er hvitt, søtlig og fullt av smak. En smakfull matskatt fra Trøndelag og beviset på at krabber som lever godt, smaker godt.

Utenfor Hitra på Trøndelagskysten ligger det største fangstområde for krabbe i Norge. Selv om taskekrabben er utbredt fra Troms i nord til Egeerhavet og Marokkos kyst i sør, er den nok aller best ved Hitra på Trøndelagskysten.

Kjøp Hitrakrabbe hos MENY

Her møter Golfstrømmen fra sør den kalde sjøen fra nord i Barentshavet, som medfører spesielle havstrømmer, og optimale temperaturer og perfekte levevilkår for krabben.

Helt siden 1700-tallet har det blitt drevet handel fra Ansnes på Hitra, og historien til dagens HitraMat begynte allerede i 1905. Da Sivert Fjeldvær startet opp fiskemottak og handel på stedet.

Den beste krabben siden 1930

Fra det gamle handelsstedet Ansnes har selskapet HitraMat høstet den beste krabben fra havet siden 1930.

Da kom Fosenbåtene i trafikk og Ansnes ble et handelssted av betydning. Siverts sønn Anton Fjeldvær begynte å ta i mot taskekrabbe, en lite prisgitt råvare som mat ute på kysten.

Verdens beste krabbe

Verdens beste krabbe

I fjor feiret HitraMat 90 år med krabbeproduksjon. Nyt den med god samvittighet, havet bugner av krabbe - og akkurat nå er den på sitt beste!

Anton kokte krabben og solgte den til avtakere i Trondheim. Med båten Ansnes satte Anton sønnene sine til å frakte krabben hjem fra lokale fiskere.

- Gjennom tre generasjoner krabbehandlere i familien Fjeldvær har HitraMat i dag blitt Europas største krabbeprodusent, forteller Aleksander Fjeldberg i HitraMat, før han stolt legger til: -HitraMat er MENYs viktigste samarbeidspartner på krabbe og leverer krabbe fra Hitra, Frøya og andre næringsrike havområder langs norskekysten til en stor andel av MENY-butikkene.

Fra krabbesesongen starter i juni, er rundt 250 krabbefiskere aktive frem til sesongslutt i november. Til sammen leverer fiskerne et råstoff-volum på cirka 3700 tonn til HitraMat, og i perioden leveres det da fersk krabbe til alle landets MENY-butikker.

HitraMat har også en betydelig eksportvirksomhet, og spesielt Frankrike har vært et viktig marked gjennom flere tiår.

Franskmennene omtaler Hitrakrabben som ”creme de la creme” – ”den aller beste”.

- Krabbe er en sunn råvare som kan nytes til både hverdag og fest. Mange spiser krabber på den tradisjonelle måten, mens andre prøver råvaren i nye smakskombinasjoner, sier Aleksander.

Kjennetegn ved krabbene fra Hitra

Skallet til taskekrabben er rødbrunt. Hunnkrabben har bredere haleklaff enn hannkrabben, mens hannkrabben har flatere ryggskjold og større klør. 

Krabbene har tenner i magesekken for å kunne knuse harde skall. Normalt gyter krabben om høsten etter at den er kjønnsmoden, vanligvis fra femårsalderen.

Hunnen bærer eggene med seg under halen vinteren over, inntil de klekkes på sommeren. Krabbelarvene lever pelagisk, dvs. i de frie vannmassene de første 4-6 ukene før de slår seg ned på bunnen. En krabbe kan bli opptil 100 år. Krabbene graver seg ned i juli for å skifte skall

Slik renser du krabbe

Slik renser du krabbe

Uansett om du har fanget krabbe selv eller kjøpt den i fiskedisken – når du renser krabbe er målet å få ut mest mulig av det deilige krabbekjøttet. Slik gjør du det!

Smak

Det faste kjøttet er hvitt , og er smaksrikt og søtlig. Kvaliteten på kjøttet varier mye med årstidene, aller best og kjøttfylle er krabbene september til oktober fordi de har brukt sommeren til å fore seg opp og er fylle av energi før de skal gyte.

Krabbe fra HitraMat får du kjøpt i de fleste MENY-butikker i sesong.