Bjertnæs & Hoel - Nøtterøy Se video

Bjertnæs & Hoel - Nøtterøy

I flere generasjoner har det blitt dyrket grønnsaker langs Vestfoldkysten, i et klima med godt jordsmonn, mye sol og gunstige vindforhold.

Bjertnæs & Hoel er et fellesskap av mennesker som er levende opptatt av jordbruk, mat og mennesker. Fellesskapet representerer to familier som har drevet landbruk i flere generasjoner, og i 2008 fusjonerte de to familievirksomhetene.

De to gartnerfamiliene har tradisjonelt konsentrert seg om isbergsalat, hjertesalat og grønnsaker, som har vært hovedproduksjon i 20 år. De senere årene har produksjon og utvikling av delikatessepoteter vært viktig, og det har blitt satset intenst på utvikling av nye poteter.

- En stor motivasjon har vært å utfordre den stadig økende importandelen av potet i Norge. Vi mener vi bør lage mer mat her – det er viktig for fremtidig matproduksjon, verdiskapning og norsk matkultur, sier daglig leder Åsmund Bjertnæs.

- Det er viktigere enn noen gang å ha et nært forhold til jorda og maten vi spiser. Langs Vestfoldkysten dyrker vi grønnsaker og poteter for alle som bryr seg om gode råvarer og hvordan disse er laget, legger han til.

Ekstra gode dyrkingsforhold

Hjertet av bedriften ligger på Smidsrød Gård på Nøtterøy, hvor potetene har maksimale oppvekstvilkår, mens produksjonen foregår på flere steder ved kysten i Vestfold. Området har spesielt mye sol, og faktisk er Færder utenfor Nøtterøy et av stedene med flest soltimer i Norge.

- Mye sol gir sterke planter, god smak og kvalitet. Poteten er en stengelknoll som trives i varmen, og vi venter med å sette morpotetene til jordtemperaturen er høy nok – gjerne 8-10 varmegrader. Etter 8-10 uker kan vi høste, noe som foregår maskinelt med hjelp av manuell sortering. Potetene fraktes deretter inn for tørking og lagring, før de sorteres, vaskes og pakkes før de er klare for salg, sier Åsmund.

Et godt samarbeid med naturen

Noe av det gartnerne og arbeiderne hos Bjertnæs & Hoel liker så godt med planteproduksjon, er samarbeidet med naturen. Jord, sol og vann er naturens elementer, som plantene er avhengig av for å vokse.

Som gartnere kan de påvirke dette samspillet i produksjonen til det beste for jord, planter, natur og måltid. Fra naturens side har de godt jordsmonn, mye sol og gunstige vindforhold. Det gjør at de kan benytte agronomi og teknikk som gir gode avlinger, kvalitet og en bærekraftig produksjon.

- Som de første frilandsgartnerne i Norge er vi sertifisert etter valitetsstandarden Global GAP (Good Agricultural Practice). På den måten sikrer vi gode arbeidsforhold, miljø og råvarer av høy kvalitet. Vi ønsker å lage en trivelig og meningsfull arbeidsplass for alle ansatte. Involvering, ansvar og kontinuerlig opplæring er viktig, forteller Åsmund.

Et viktig mål for virksomheten er å skape en meningsfull og lærerik arbeidsplass, og i 25 år har Bjertnæs & Hoel blant annet samarbeidet med internasjonale landbruksuniversiteter. Studenter fra Kina, Russland, Egypt, Spania, Holland, England og Polen har hatt arbeidspraksis på gården.

Det er meningsfylt å dyrke mat og skape noe sammen. Sammen med dyktige mennesker fra flere nasjoner dyrker vi mat og en kultur preget av respekt, raushet og samarbeid.

- Studentene lærer mye om moderne landbruk, om vestlig demokrati og tillitssamfunnet i Norge, og bidrar selv med nye spørsmål og friskt engasjement. Mangfold av nasjonaliteter og kulturer bidrar til et utviklende arbeidsmiljø, forteller Åsmund.

Potetene fra Bjertnæs & Hoel får du i alle MENY-butikker og i nettbutikk.

Oppskrift potetsalat med sennep og grønnkål

Med de gode potetene fra Bjertnæs & Hoel kan du lage mange retter, som potetmos, ovnsbakte poteter, potetsuppe og potetsalat. Vi gir deg noen utvalgte oppskrifter: