Hva er laktoseintoleranse?

Hva er laktoseintoleranse?

Du har kanskje både sett laktosefrie produkter og har kanskje noen i omgangskretsen som har ikke tåler laktose. Men hva er det egentlig og hva skiller laktoseintoleranse fra melkeallergi og melkeintoleranse? Her får du svarene.

Laktoseintoleranse er overfølsomhet overfor melkesukker, hvor tarmens evne til å bryte ned laktose er nedsatt.

Det skyldes lav konsentrasjon av enzymet laktase, som er ansvarlig for nedbrytningen. Laktasen sørger for å spalte laktose, et annet ord for melkesukker, slik at det kan suges opp i tarmen. 

Emblem
Mellom 1 og 2 prosent av befolkningen i Norge har laktoseintoleranse?

Denne maten inneholder laktose

Er du laktoseintolerant, bør du unngå produkter som søtmelk, softis, brunost og prim. 

Matvarer med små mengder melk går som regel bra, og de fleste tåler en liten porsjon syrnede melkeprodukter. De fleste med laktoseintoleranse tåler opptil 5 gram laktose i hvert måltid. 

Melkeprodukter uten laktose

Noen matvarer har et naturlig, lavt innhold av laktose og kan trygt inntas av de fleste med laktoseintoleranse. I andre er laktosen allerede spaltet, noe som gjør at den kan fordøyes av de med laktoseintoleranse.

  • Faste oster (gulost) - jo mer vellagret osten er, desto mindre laktose også. Du kan dermed trygt innta smakfulle, vellagrede fastoster som jarlsberg, norvegia, sveitser, edamer og liknende.
  • Vellagrede oster - det finnes også flere oster som naturlig inneholder lite laktose når de blir lagret. Ridderost, noen blåmuggoster, pultost og enkelte varianter av brie og camembert. Husk å sjekke ingredienslisten for laktoseinnhold om du er spesielt følsom!
  • Laktosefri melk, fløte, smør o.l - her er laktosen allerede spaltet, noe som gjør at laktoseintolerante også kan fordøye produktene.

Meieriprodukter uten laktose

Alt om plantebasert drikke

Alt om plantebasert drikke

Du har sikkert hørt om mandelmelk, soyamelk, kokosmelk, rismelk og havremelk, men hva er det egentlig og hvordan kan man bruke plantebasert drikke i matlagingen? Her er alt du trenger å vite om plantedrikk!

Mengde meieriprodukter du kan spise

Usikker på hvor mye du kan spise? Her er en liten oversikt på hvor mye du kan spise for å oppnå 5 gram laktose i de vanligste meieriproduktene. 

  • 1 dl melkebasert dessert som sjokoladepudding, mandel pudding, riskrem eller semulepudding
  • 1 dl søtmelk (skummet, ekstra lett, lett, helmelk), fløte, kesam, risgrøt eller annen grøt kokt på melk.
  • 1,5 dl lettrømme
  • 1,5-2 dl yoghurt
  • 1 beger (3 dl) sæterrømme, crème fraiche eller cottage cheese
  • Ca.12 gram prim eller brunost, som tilsvarer litt over én osteskive
  • 1 vaffel eller pannekake
  • 100 gram iskrem
  • 1 pinneis eller kronesis
Hos MENY får du et stort utvalg laktosefrie alternativer Hos MENY får du et stort utvalg laktosefrie alternativer

Hva er forskjellen på laktoseintoleranse og melkeallergi?

Laktoseintoleranse og melkeallergi er to vidt forskjellige ting, og krever ulike dietter. I tillegg har man melkeintoleranse, som faller midt mellom disse to. 

  • Laktoseintolerase - man reagerer kun på laktosen (melkesukkeret) i maten.
  • Melkeallergi  - man reagerer på proteinet i melken (kasein/myse). Det er vanligst blant barn under 3 år, og mange vokser av seg allergien. Noen voksne forblir allergiske, men det er sjeldent. 
  • Melkeintoleranse - kommer ofte i forbindelse med andre sykdommer, som overfølsom tarm eller kroniske fordøyelsessykdommer. Reagerer på både melkeprotein og laktose. 

Er man intolerant eller allergisk mot melkeprotein, må man kutte ut all melk i kosten. Ved laktoseintoleranse kan man fremdeles spise og drikke meieriprodukter i små mengder eller velge laktosefri melk. 

Veganske alternativ til ost

Veganske alternativ til ost

Savner du ost på pizzaen eller på brødskiven? Hos MENY finner du flere plantebaserte alternativer for å erstatte vanlig ost. Se utvalget!

Hva skjer om en laktoseintolerant får i seg for mye laktose?

Laktoseintoleranse er ubehagelig, men ikke farlig. Har du intoleranse for melkesukker, har tynntarmen nedsatt evne til å spalte og suge opp laktosen. Dermed passerer melkesukkeret til tykktarmen, der det fordøyes av tarmbakterier.

Denne prosessen danner igjen gass, og kan gi diaré, luftplager og andre magesmerter. Plagene kommer ganske raskt etter at du har fått i deg laktose.

Spør Sissel om allergivennlig mat

Spør Sissel om allergivennlig mat

Har du spørsmål om erstatningsprodukter, oppskrifter eller matlaging til noen med allergi? Vår allergispesialist Sissel svarer deg gjerne!