Alt om plantebasert drikke

Alt om plantebasert drikke

Du har sikkert hørt om mandelmelk, soyamelk, kokosmelk, rismelk og havremelk, men hva er det egentlig og hvordan kan man bruke plantebasert drikke i matlagingen? Her er alt du trenger å vite om plantedrikk!

Plantebasert drikke er som navnet tilsier en melkeliknende drikk basert på planter, korn og nøtter. Enten du er allergisk, intolerant eller ønsker et plantebasert kosthold, kan du velge og vrake i mange varianter. 

Allergiker, veganer eller nysgjerrig? MENY har 3 for 2 på alle Oatly-produkter. Plukk og miks dine favoritter!

Hvilken plantedrikk bør du velge?

Med så mange valgmuligheter er det vanskelig å vite hva man bør putte i handlekurven.

Her må man smake seg fram til hva man selv foretrekker. Noen foretrekker en type i matlagingen, og en annen som ren drikk eller i frokostblandingen.

 • Mandelmelk inneholder naturlig mindre sukker og fett enn melk og andre plantedrikker. Karbohydratinnholdet er derfor noe lavere.
 • Rismelk er det alternativet som smaker mest likt kumelk.
 • Havremelk har en naturlig søtlig smak grunnet sitt naturlige innhold av sukker fra havren.
 • Mylk er en drikk med flere ulike planteelementer. Den skummer og likner kumelk i smak.
 • Soyamelk er en av de mest vanlige plantedrikkene markedet. Høyt innhold av proteiner, men er ikke like naturlig søt som ris- og havremelk.
 • Kokosmelk har en søt og god kokossmak. Veldig god i smoothies og desserter!

Har du prøvd disse?

Enten du trenger en melkeerstatning til frokostblandingen eller i matlagingen, er plantedrikk et godt alternativ til kumelk. Enten du trenger en melkeerstatning til frokostblandingen eller i matlagingen, er plantedrikk et godt alternativ til kumelk.

Hvorfor skal man velge plantebasert melk?

Flere og flere velger plantebasert drikke fordi de synes det smaker godt, fordi de ønsker variasjon til vanlig kumelk eller fordi de er miljøbevisste og ønsker å velge mer plantebasert. 

Noen har laktoseintoleranse eller melkeallergi. Denne gruppen må velge et alternativ til vanlig kumelk dersom de skal drikke melk eller erstatte melk i matlagingen.

I tillegg følger flere også et vegansk kosthold, som betyr at de ikke spiser eller drikker noe fra dyreriket. Derfor kan de ikke bruke meieriprodukter som melk.

Er plantedrikk sunnere enn kumelk?

Kumelk inneholder mange viktige næringsstoffer, men er også relativt kaloririk og inneholder mettet fett og sukker.

Plantemelk har ofte samme fettinnhold som kumelk, men inneholder mindre mettet fett og mindre sukker (usøtede varianter). Mandel- og rismelk inneholder mindre proteiner, ellers inneholder det meste av plantemelk like mye protein som kumelk.

De fleste plantemelk-varianter er beriket med vitaminer og mineraler som gjør at du kan erstatte kumelk og fremdeles få i deg de viktige næringsstoffene.

Plantemelk i matlagingen

Har du lenge vurdert å teste mandelmelk eller havremelk, men er litt usikker på hvordan du går frem? Det er ganske enkelt - plantedrikk brukes på akkurat samme måte som vanlig kumelk.

Drikk den som den er, bruk i bakst, supper, sauser og gryter - eller hva med i en kopp rykende varm kakao? 

Tips til matlaging med plantedrikk:

 • Usøtet plantedrikk egner seg godt til matlaging, spesielt gryter, sauser, supper og andre retter som lasagne og gratinerte poteter.
 • Soyamelk tykner godt ved koking. Perfekt til grøt og retter som lasagne hvor man ønsker en tykkere konsistens.

Finn din favoritt!

Lag din egen mandeldrikk

Nøtte- og havremelk kan også lages hjemme, og smaker minst like godt som variantene man får kjøpt i butikken. Prøv disse oppskriftene:

Det finnes plantebaserte produkter for ethvert formål, også der man trenger krem, melkeskum eller fløte i oppskriften.

 • Steamet melk til kaffen? Oatly iKaffe, Mylk og Alpro Barista egner seg godt til skumming og kaffevarianter som latte og cappuccino.
 • Fløtesaus: Bruk Oatly iMat, Gryr til matlaging eller Alpro Cuisine Soya.
 • Pisket krem: Gryr til matlaging eller Alpro piskbar soyafløte egner seg godt. 

Prøv disse neste gang: