5 retter med MENYs anbefalte oster

5 retter med MENYs anbefalte oster

Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hvor mye godt du kan lage med ost – enten den spiller hovedrollen eller fungerer som en smakssetter. Her får du fem utvalgte retter med våre anbefalte oster.

Et spennende ostefat er en fest, eller en romantisk invitasjon. Fremfor alt er det utrolig godt. For oss i MENY-Lauget var det et luksusproblem å velge favoritter til MENYs ostedisk. Disse har vi merket dem med MENY Anbefaler-oblat.

MENY Anbefaler oster

Vi i MENY brenner ikke bare for norsk ost, men vil også gjerne inpirere deg til å prøve oster fra andre flotte osteland.

Dette er MENY Anbefaler oster

Dette er MENY Anbefaler oster

Vi har reist verden rundt for å finne de beste ostene, og for oss i MENY-Lauget var det et luksusproblem å velge favoritter til MENYs ostedisk. Her er våre favoritter!

MENY-Lauget har vært på leting i Storbritannia, Frankrike, Italia og Spania og plukket ut oster som er typiske for disse landene.

MENY Anbefaler-ostene har klassifiseringer som AOP, AOC, DOP og PDO. Klassifiseringen er en garanti for at osten kommer fra en bestemt region.

Husk at ostene bør ligge i romtemperatur før servering. Da kommer smakene bedre frem.

1. Søtpotetfries med engelsk cheddar

Cheddarost er britenes stolthet og kommer opprinnelig fra byen Cheddar ikke langt fra Bristol, sydvest i England. I ostedisken finner du cheddar av mange slag fra enkle, milde og myke varianter til den smakstypiske grottelagrede varianten MENY Anbefaler.

Cheddarost er enkel å rive, smelter pent og smaker godt. Derfor er den også så god å bruke til topping på forskjellige grønnsaksretter, slik som Messy fries også kalt Dirty fries.

Slik gjør du:

 1. Skrell og del søtpoteten i tynne staver. Legg stavene i kaldt vann i kjøleskapet i minst tre timer. Sil av vannet, tørk og legg søtpotet i en plastpose sammen med maizena og olje.
 2. Rist posen slik at alt blandes godt og legg stavene med litt mellomrom på en stekeplate. 
 3. Stekes i varmluft ved 250 grader i 15-20 minutter. 
 4. Legg over i et fat og topp med revet cheddar, sprøstekt bacon, finkuttet vårløk og syltet jalapeño. Server med aioli.

Har du alt du trenger?


2. Svineburger med grottelagret taleggio

Grottelagret taleggio er en smaksrik italiensk halvmyk rødkittost. Den er ystet av kumelk med opprinnelse i Val Taleggio i Lombardia. I ostedisken finner du biter av taleggio i mange størrelser, og husk at du alltid kan spørre om en mindre eller større bit hvis du ønsker det.

En god burger blir enda bedre med god ost. Grottelagret taleggio er like god på burgeren og pizzaen som på ostebordet. En god burger blir enda bedre med god ost. Grottelagret taleggio er like god på burgeren og pizzaen som på ostebordet.

Taleggio er en anvendelig ost og smaker spesielt godt sammen med svinekjøtt. Kombinasjonen av syltet rødløk, grillet portobellosopp og lett smeltet taleggio på en saftig burger kan ikke beskrives, den må oppleves.

Slik går du fram:

 1. Kok opp rødvinseddik og sukker og hell over båter av rødløk. Sett til side og la blandingen trekke mens du tilbereder resten. 
 2. Pensle portobellosopp med rapsolje, krydre med salt og pepper og grill soppen til den har fått gylden farge, la soppen ettersteke til den er myk.
 3. Grill burgerne og legg på rause skiver taleggio som får smelte litt mot slutten av steketiden.
 4. Varm burgerbrødene og server med frisk salat, cherrytomater, aioli, syltet rødløk og grillet portobellosopp.

Prøv disse neste gang:


3. Melonspyd med Manchego og spekeskinke

Manchego er kanskje den osten som sterkes bringer frem feriefølelsen. Denne spanske fåremelksosten som kun kan ystes av melk fra dyr av rasen Manchega som er født og oppvokst i regionen La Mancha, er nærmest et fast innslag på tapasbordet. Server gjerne sammen med fikensyltetøy.

Kombinasjonen av søt og frisk vannmelon, salt skinke og deilig manchego er en fest for smaksløkene. Så enkelt å stelle i stand og perfekt som appetittvekker, snacks eller en liten forrett, særlig på varme dager.

Slik gjør du:

 1. Skjær vannmelon og manchego i terninger.
 2. Ha en god pesto i en liten skål og vend ostebitene i pestoen. 
 3. Tre vannmelon, manchego og raust med tynt skåret spekeskinke på trespyd eller cocktailpinner og server med sprudlende drikke til.

Handle på nett og få det levert hjem:

Lasagne er en fin måte å prøve nye oster på. Provolone egner seg spesielt godt til gratinering og grilling. Lasagne er en fin måte å prøve nye oster på. Provolone egner seg spesielt godt til gratinering og grilling.

4. Provolone til lasagne

Prøv noe nytt neste gang du skal lage lasagne. Provolone Piccante er en ost produsert av termisert kumelk. Osten ble opprinnelig laget kun i Syd-Italia, mens den i dag blir produsert over hele Italia.

Piccante betyr at osten er modnet i minst 2–3 måneder. Osten smelter kjempegodt og den kan fint brukes revet i ulike matretter som for eksempel lasagne, toast og pizza.

Prøv provolone i lasagnen:

Lag en klassisk lasagne med pastaplater, kjøttsaus og hvit saus tilsatt revet provolone. Du kan også prøve en vegetarvariant der kjøttdeigen byttes ut med spinat.

5. Ovnsbakt Camembert

Camembert er en hvitmuggost som kjennetegnes av en overflate som spenner fra hvit og fløyelsaktig til rynket med oransjerøde flekker avhengig av produsent. Det er et strengt regelverk som produsenter av ekte fransk camembert må følge.

En perfekt modnet camembert har gulhvit kjerne som er smøremyk uten å renne. Smaken har utviklet seg fra å være litt syrlig til rund, fyldig og krydret. Camembert er rett og slett perfekt som avslutning på et større måltid, eller alene som en kveldsrett.

Slik gjør du:

 • Sett ovnen på 180 grader og legg osten i en ildfast form.
 • Hakk nøttene, bland med honningen og ha over osten.
 • Stek i ovnen i 12-15 minutter til camemberten er myk og varm.
 • Pynt med fersk fiken i båter og server
Ovnsbakt camembert med fiken er et godt alternativ til ostefat hvis man ikke er så mange. Nøtter gir krønsj og sødmen i honningen gir god balanse til osten.

Handle det du trenger: