Alt om oste-VM 2023
Det er påmeldt 4500 oster fra 50 land. Hele 71 norske ysterier har til sammen meldt på 293 forskjellige oster. Mange av dem får du kjøpt hos MENY.
Fredag 27. oktober dekkes langbord i Trondheim Spektrum. Da skal ostene bedømmes av 250 internasjonale ostedommere, og kjempe om å bli kåret til verdens beste ost.
I 2018 ble World Cheese Awards arrangert i Bergen, og den helt lokale osteprodusenten Ostegården ble kåret til vinner av konkurransen med sin lagrede fastost Fanaost. Den gang som nå var det Norsk Gardsost og Hanen som sto bak arrangementet.
Slik foregår World Cheese Awards
Osteelskere fra alle verdenshjørner samles i Trondheim Spektrum når 4500 oster kjemper om å bli kåret til verdens beste ost. Mesterskapet er åpent for publikum og foregår i flere «heat».
Konkurransen foregår fredag 27. oktober 2023 og dørene åpner kl. 10:00.
Starter med kvalifisering
Først et kvalifiseringsheat der ostene fordeles ut over flere bord hvor dommerteamene som består av tre personer, smaker seg gjennom ostene og bedømmer dem etter farge, tekstur, konsistens og smak.
Osten tildeles poeng, og poengsummen avgjør hvorvidt osten kvalifiserer til gull, sølv, bronse eller ingenting. Dommerteamet velger også ut én ost fra hvert bord som går videre til «semifinalen». Ostene som går videre til semifinale tildeles samtidig premieringen "Supergull".
Semifinale og superfinale
I «semifinalen» bedømmes ostene på nytt av en Super Jury av 16 velrennomerte internasjonale ostedommere. De velger seg sin favoritt. Det er disse 16 ostene som går videre til superfinalen.
Den spennende superfinalen foregår i egen sal med publikum. De 16 beste ostens smakes på, beskrives og bedømmes av et dommerpanel, live på scenen og verdens beste ost kåres.
Ta turen innom MENYs messebutikk på World Cheese Awards
I Mathallen finner du MENYs festivalbutikk med mer enn 180 oster i sortiment – de fleste norske, og noen tidligere VM-vinnere fra andre osteland.
I festivalbutikken som er byens største ostebutikk møter du også MENYs matarbeidere med stor kunnskap om og lidenskap for ost. De deler gjerne sine beste ostetips med deg, og smaksprøver er en selvfølge. Du finner også et spennende utvalg av norske drikkevarer og spekemat i butikken.
Smak spennende retter i Mathallen
Rett utenfor festivalbutikken finner du Food Court'en med sju forskjellige "kjøkken" og egen bar. Du kan velge mellom:
- Fancy vaffel med spennende topping, både salt og søt
- Mac'n cheese med spekemat, kyllingconfit eller ekstra ost
- Pizza - både rød og hvit med topping av norske oster, spekemat og røkelaks
- Ostedesserter laget av Bondelagskokken Mette Julius Evensen fra Le Bistro i Trondheim
- Saftig burger - både den klassiske av storfe og plantebasert
- Ost og spekemat med spennende tilbehør
- Grilled cheese - saftige store ostesmørbrød
- I baren kan du velge mellom et rikt utvalg kald og varm drikke
Smak oster som deltok i VM
Lørdag 28. oktober kan du bli med på smaking av et utvalg oster som har deltatt i konkurransen. Smakingen ledes av en av oste-dommerne og varer ca. 40 minutter.
Det blir mulighet for å møte osteprodusenter, og fra ostescenen er det spennende program gjennom hele dagen.